ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ
Печени тиквички на фурна с пшенично брашно
Ястието е подходящо за хора
с язва, гастрит колит в ремисия,
ревматологични болести, подагра, бъбречни и чернодробни болести. Хората с
глутенова ентеропатия (цьолиакия) да направят ястието с царевично брашно. Тези
тиквички не са подходящи за хора с диабет и затлъстяване. Хората с висок
холестерол и/или триглицериди могат да овалват тиквичките само с брашно и да ги
напръскат от горе с олио (с помощта на шпрей за олио).
Продукти:
2-3 тиквички;
5-6 с. л. пшенично брашно;
50-60 мл олио;
Сол на вкус или според диетата.
Тиквичките се нарязват на колеца с дебелина около 5 мм. Осоляват се колкото е необходимо. В една чиния се налива олио, а в друга се слага брашно.
В тава покрита с хартия за печене се нареждат тиквичките под форма на керемиди, като първо се потапят в олиото, после се овалват в брашното и се слагат в тавата за печене.
Пекат се на 230 градуса предварително загрята фурна около 35-40 минути докато придобият златист загар. Сервират се със сос според диетата: млечен, доматен или друг вид според желанията.
Яхния с картофи, моркови, чушки и наденица без пържене
По времето на социализма тази
яхния беше много популярна и аз винаги я правех, когато нямах време да готвя
масо. Ястието е подходящо за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични
болести, анемия. Хората с глутенова ентеропатия (цьолиакия) да направят яхнията
с царевично брашно. Не е подходяща за хора с диабет и затлъстяване. Хората с
бъбречна и чернодробна недостатъчност да не слагат колбаси в нея, а да я
консумират постна.
2-3 картофа;
1-2 моркова;
1 чушка;
1 глава лук;
2-3 скилидки чесън, ако
позволява диетата;
3 с. л. олио;
300-400 г наденица или друг
качествен колбас;
2-3 с. л. брашно (пшенично
или царевично);
1 с. л. червен пипер;
1 ч.л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;
Магданоз по желание.
Начин на приготвяне:
Картофите и морковите се белят, нарязват се на парченца и се слагат в кипяща вода в подходяща тенджера. Добавя се 1 ч. л. сол и олиото. Като кипне пак се слага нарязаната на дребно чушка. Когато зеленчуците започнат да омекват се добавя нарязания колбас, лука и чесъна. Като омекне лука, се добавя размитото във вода брашно заедно с червения пипер, черния пипер, чубрицата и магданоза. Ври още 5 минути и се сваля от котлона. В наденицата има достатъчно подправки и не е необходимо да се слагат повече.
Картофи с кашкавал, сирене, краве масло и яйца на фурна
Ястието е подходящо за хора с язва, гастрит, колит, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, подагра, анемия. Не е подходящо за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
3 картофа;
30 г краве масло;
50 г кашкавал;
80 г сирене;
1 яйце.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и като се охладят се белят. Нарязват се на парченца. Слагат се в подходяща тавичка, от горе се добавя кравето масло и се слагат да се пекат на фурната на 230 градуса, на горното ниво на фурната за около 20-25 минути.
През това време сиренето се натрошава и се обърква с разбитото с вилица яйце. Кашкавалът се настъргва на ренде.
Картофите се изваждат, разбъркват се, от горе се слага сиренето с разбитото яйце и се поръсва с настъргания кашкавал.
Връща се във фурната да се пече още 5-10 минути до готовност.
Риба пастърва в пергамент
Рибата приготвена по този
начин е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, за диабет, анемия, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, подагра. Не е подходяща за
хора с бъбречна недостатъчност.
Продукти:
Риба пастърва 2-3 броя;
1-2 глави лук;
1-2 домата;
1 лимон;
1 каф. л. черен пипер по
желание;
Сол на вкус или според
диетата.
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от
вътрешностите, измива се, отрязват се
главите и опашките. След това се осолява отвътре и отвън. Доматите, лука
и лимона се нарязват на тънки кръгчета.
Взема се парче хартия за печене с подходяща големина и се намазва с олио. Най-отдолу се слагат три резенчета домати, върху тях се поставя рибата. Вътре в рибата се слагат по две-три резенчета лимон и лук. Над рибата се слагат също две-три кръгли резенчета домати или лук.
След това се завива плътно с хартията за печене и се поставя в тава с подходяща големина. Пече се на 240 градуса в предварително загрята фурна около 30-35 минути докато омекне и може да се прободе с вилица.
Като се опече, по желание може да се разкъса и отреже хартията, да се поръси рибата с червен пипер и да се върне обратно във фурната, за да придобие желания загар.
Лукът, доматите и лимона се слагат за подобряване вкуса на рибата. За хора с болести на стомаха и червата - да не се консумират!
Кърначета със зеленчуци
Това ястие също е от кухнята
на българските царе от рода Дуло, които освен подагра са страдали от язви и хиперациден
гастрит поради голямото напрежение на което са били изложени.
Ястието е подходящо за хора
генетично предразположени към подагра, хора с язва, гастрит, колит в ремисия,
анемия, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, чернодробни
болести без цироза. Не е подходящо за диабет, бъбречна недостатъчност и подагра
в остър стадий.
350 г кърначета;
1 глава лук;
1 голям картоф;
1 чушка (червена или зелена);
Сол на вкус;
3-4 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Картофите се белят, измиват и нарязват на правоъгълни парчета. Чушката се почиства от семките, измива се и също се нарязва на правоъгълни парчета. Кърначетата се поставят в подходяща тава във форма на спирала и между тях се нареждат нарязаните картофи, чушката и лука.
Намазват се от горе с олио, покриват се с алуминиево фолио и се пекат в предварително загрята фурна на 240 градуса около 40 минути.
Трябва да придобият вида на снимката в ляво.
След това се маха фолиото и кърначетата се връщат във фурната за още 15-20 минути, за да се запекат до желания загар. Поднасят се с подходяща салата според диетата.
Приготвени по този начин със задушаване, кърначетата са меки, а не хрупкави както печените на скара.
Чушки с мляко, яйца и сирене
Ястието е подходящо за хора
с диабет, язва, гастрит, подагра, ревматологични болести, цолиакия (глутенова
ентеропатия), чернодробни болести, анемия. Не е подходящо за хора с бъбречни
болести. Приготвя се бързо и лесно.
Продукти:
2-3 чушки сурови или печени
и белени;
300 мл прясно мляко;
100 г сирене;
1 яйце;
2 щипки черен пипер;
2 с. л. олио;
Магданоз за поръсване по
желание.
Начин на приготвяне:
Ако чушките са сурови се задушават в 50 мл вода и олиото докато омекнат. Налива се прясното мляко и като започне да кипи към него се добавя разбитото яйце с натрошеното и разбъркано сирене в него.
Бърка се докато се сгъсти. Добавя се черния пипер и сол ако е необходимо. Сваля се от котлона и се поднася топло поръсено с магданоз по желание.
Варено-печен шаран на фурна
Ястието е подходящо за хора
с язва, гастрит, диабет, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични болести.
Не е подходящо при с бъбречна недостатъчност, чернодробни болести.
1 голям шаран;
6-7 цели зърна черен пипер;
2-3 дафинови листа;
Сол на вкус;
1 с. л. червен пипер;
2 с. л. олио;
1 ч. ч. вода.
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите, измива се и се осолява от вън и от вътре със сол. Нарязва се на парчета от 1,5-2 см напречно. Нарежда се в подходяща тава, налива се 1 ч. ч. вода, добавя се черния пипер, олиото и дафиновия лист.
Мусака от прясно зеле, моркови, ориз и кайма
Това ястие е подходящо за
хора с язва и гастрит в ремисия, чернодробни заболявания, анемия. Не е
подходящо за подагра, диабет, цьолиакия.
Продукти:
400 г кайма;
1 ч. ч. ориз;
150 г прясно зеле;
2 моркова;
1 малка глава лук;
1 ч. л. чубрица;
1 каф. л. копър;
3 с. л. олио;
Сол на вкус.
За полива:
2 яйца;
100 г кисело мляко;
100 мл прясномляко;
2 с. л. брашно.
Начин на приготвяне:
Оризът се измива от талка и се слага в подходяща по големина тава. Каймата се изварява в малко подсолена вода. Зелето, морковите и лука се нарязват на дребно и се добавят в тавата заедно с олиото и подправките. Може да не се слага лук, ако болният не го понася.
Налива се вряла вода колкото да покрие продуктите и се пече в загрята фурна на 240 градуса. След 30 минути се добавя лука. Пече се още 15 -20 минути докато изври водата. През това време се приготвя полива.
Свинско с ориз, моркови, тиквички и чушки
Ястието е подходящо за хора
с язва, гастрит в подостър стадий, глутенова ентеропатия, анемия. Не е подходящо
за диабет, бъбречна недостатъчност и подагрозен артрит.
300 г свинско месо;
1 ч. ч. ориз;
1 тиквичка;
1 морков;
1 чушка;
Сол на вкус;
1 ч. л. сух копър или 2-3
стръка пресен копър;
1 каф. л. кимион;
3 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва се на дребни парчета около 1,5 см и се сварява. Морковът, тиквичката и чушката се измиват и нарязват на дребно. Оризът се измива до бистра вода и се слага в подходяща по големина тава.
Добавя се свареното и
нарязано месо, зеленчуците, солта, олиото, подправките и се доливат четири чаши
и половина вода. Пече се в загрята фурна 240 градуса около 40-50 мин. до
извиране на водата.
Печено пиле с картофи на фурна
Ястието е подходящо за хора с язва гастрит, колит, цьолиакия, анемия, ревматоиден артрит, чернодробни болести. Не е подходящо за подагра и бъбречна недостатъчност, защото соковете от пилето се стичат в картофите. Картофите не са подходящи за тях. Хората с диабет да консумират картофите в ограничено количество.
Продукти:
1 кг картофи;
1 цяло пиле охладено;
Сол на вкус;
1 каф. л. черен пипер;
4-5 с. л. олио;
40 г краве масло.
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, белят и нарязват на продълговати парчета. В голяма тава се налива олиото, изсипват се картофите, посоляват се и се объркват. Пилето също се измива и осолява отвътре и отвън. Поставя се в средата на тавата, слага се от горе кравето масло и се слага да се пече на 240 градуса за около 40 мин. на долната трета на фурната. Когато се запече от едната страна, фурната се отваря, разбъркват се картофите и пилето се обръща. Връща се отново във фурната и се пече още 10-15 мин
Картофи, моркови и ориз на фурна
Това ястие е подходящо при язва, гастрит, глутенова
ентеропатия, подагра, бъбречна недостатъчност и чернодробни болести. Не е
подходящо за диабет и затлъстяване.
Продукти:
120 г ориз;
250 г моркови;
450 г картофи;
1 ч. л. копър;
1 каф. л. млян кимион;
1 каф. л. черен пипер;
3-4 с. л олио;
1 малка глава лук;
2-3 скилидки чесън;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се измива ориза от талка до бистра вода. Картофите и морковите се белят и се нарязват на дребни парчета. Всичко се слага в подходяща тава, добавя се солта, олиото и подправките.
Залива се с 550 мл вряла вода и тавата се слага да се пече в предварително загрята фурна на 240 градуса на средно ниво на фурната.
Пече се около 1 час докато се изпари водата. Не се оставя
в горещата фурна, за да не изсъхне ориза. Ястието се поднася се охладено.
Разпилени сърми /Мързеливи сърми
Ястието е подходящо за хора
с язва и гастрит в ремисия, чернодробни болести, анемия, бъбречно болни без
бъбречна недостатъчност, хора с подагра в ремисия, ревматологични заболявания,
цьолиакия. Не е подходящо за хора с диабет, хора с активна язва и гастрит.
Това ястие се приготвя като сърми, но не се свиват сърми, а зелето се разбърква и вари заедно с ориза и каймата. Това позволява да се дозира количеството на зелето в ястието, за да не дразни стомаха и дозиране количеството на каймата при хора с подагра и бъбречни болести.
Продукти:
1/2 прясна зелка;
1 ч.ч. ориз;
4 ч. ч. вода;
400 г кайма (телешка,
свинска, пилешка, смесена и т. н.);
1 морков;
1 глава лук;
1 каф. л. черен пипер;
1 ч. л. чубрица;
3-4 с. л. олио;
1 ч. л. червен пипер;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се сварява ориза почти до готовност в 3,5 ч. ч. вода ако се вари на микровълнова фурна или с 3 ч. ч., ако се вари на котлона. Като набъбне и поеме цялата вода се сваля от котлона да изстине малко. Каймата се изварява без сол и подправки в студена вода около 20 минути, прецежда се през цедка или гевгир и се смесва с ориза. При хора с подагра и бъбречни болести водата от изварената кайма се изхвърля, а при болни с язва, гастрит или други болести, може да се добави към ястието при печенето.
Към ориза и каймата се
добавя настърганият суров лук, настъргания морков, подправките и солта. Зелето
се нарязва на дребно, за да се свари по-бързо. В подхдяща тава се изсипват
всички продукти: зелето, ориза, каймата с подправките, разбъркват се, добавя се
олиото и вода колкото да покрие зелето и ориза.
Пече се в предварително
загрята фурна 230 градуса около 30-40 мин. до изпаряването на водата.
Кюфтета с бял сос без пържене
Яхнията е подходяща за хора с язва, гастрити, колити, жлъчни болести,
диабет, подагра, чернодробни болести и бъбречно болни без бъбречна
недостатъчност. Не е подходяща за цьолиакия.
За кюфтетата:
250 г кайма (телешка, свинска, смес, пилешка);
1 яйце;
1/2 глава лук – настърган на ренде;
1/2 каф. л. черен пипер;
1/2 каф. л. кимион;
1 ч. л. чубрица;
2 с. л. брашно за овалване на кюфтетата.
Сол на вкус.
За соса:
300 мл прясно мяко;
2 с. л. брашно;
2 яйца;
½ глава лук;
30 г масло;
1 сварен морков;
½ каф. л. черен пипер;
Сол на вкус.
Първо се омесва каймата за кюфтетата с яйцето, настъргания лук и
подправките. Слага се вода в тенджера и като заври едно по едно се пускат кюфтетата
оваляни в брашно. Заедно с тях се слага обеления морков цял, без да се нарязва
и един-два картофа за гарнитура към ястието. Кюфтетата заедно с моркова и
картофите врат 30 минути. След това изваждате кюфтетата и зеленчуците от водата
с решетъчна лъжица и започвате да правите соса.
Разбърквате с телена бъркалка прясното мляко, брашното, яйцата, настъргания лук и подправките. Слагате всичко на котлона в една тенджера да ври на умерен огън. Бъркате непрекъснато, за да не загори прясното мляко. Когато кипне, ври 3 минути докато се сгъсти и преди да го махнете от огъня слагате кравето масло. Заливате кюфтетата със соса. Може да добавите намачкания или настърган морков към соса както и варените картофи.
Пилешко с ориз на фурна без запръжка
Продукти:
500 г пилешко месо обезкостено;
Ориз 1 ч. ч. от 250 мл;
Олио 2 с. л.;
1 глава лук – голяма;
1 морков около 150 г;
1 ч.л. копър;
1 ч.л. сол;
1 каф.л. черен пипер
1 с.л. чубрица.
Първо се сварява пилешкото месо, прецежда се бульона, обезкостява се пилето и се нарязва на дребно. Оризът се измива, прецежда се и се слага в тавата. Добавя се 4 ч. ч. от горещия пилешкия бульон, нарязания морков, олиото, солта и се пече в предварително загрята фурна около 1 час. Когато оризът омекне и набъбне се добавя нарязания лук и се разбърква. Малко преди да се извади от фурната се слагат подправките, разбърква се отново. Пече се още 5 мин. и се изключва фурната. Ако не е извряла всичката вода, оставете ястието още 10 мин. в изключената фурна.
Направен по този начин оризът се слепва като изстине, но..... „Всеки дефект – ефект!“ Сервирайте го първия път топъл, а след това го пресипете във формички каквито имате и го покрийте с прозрачно (стреч) фолио. Поставете го в хладилника за другия ден. По този начин ще се запази свеж и няма да изсъхне. Може да използвате дъното на бутилки от газирани напитки, силиконови формички за мъфини, метални рингове, малки чашки за кафе или ракия и др., като преди това ги намажете с олио, за да могат после лесно да се извадят от формичката без да се развалят.
За хората с диабет: 3 супени лъжици сварен ориз се равняват на 1 ХЕ (Хлебна Единица). Да си намерят чашка или формичка, която събира 3 с. л. ориз и да дозират храненето си. Оризът може да се използва като гарнитура към месо или друга храна.
Печени картофи на фурна
Ястието е
подходящо за хора с язва, гастрит, колит, глутенова ентеропатия, подагра, чернодробни и бъбречни болести, ревматологични болести. Не е подходящо за
диабет и затлъстяване. Може се направят без краве масло, а с 4-5 с. л. олио.
Продукти:
1 кг картофи;
30 мг краве масло;
2 с.л. олио;
Сол;
1 ч. л. сух копър или половин връзка
пресен копър (при бъбречна недостатъчност не се слага копър)
1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз ;
½ каф. л. черен пипер по желание.
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета около 1,5 - 2 см. Изсипват се в огнеопорна тенджера с капак и две дръжки, посоляват се, добавя се олиото, разбъркват се и отгоре се нарязва кравето масло на малки кубчета. Поставя се капака и се слага в студена фурна. Пече се около 45 мин. на 230 градуса без вентилатор на долната трета на фурната.
На 45-тата минута се изважда ястието,
отваря се внимателно капака (Внимание, може да ви изгори парата!), поръсва се с
копър, магданоз и по желание смлян черен пипер, отново се затваря капака и се
изключва фурната, като тенджерата се оставя вътре още 15-20 мин. За хора с
бъбречна недостатъчност да не се слага копър в ястието.
Да се спазват всички правила за работа с
йенска (огнеопорна) тенджера!
Мусака с изварено месо (без пържене)
Ястието е подходящо за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, анемия, подагра извън пристъп, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходящо за диабет, остър стадий на подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Класическата българска мусака се прави със запържена кайма и запържен лук. В някои краища на България дори запържват и подправките, което води до загуба на лечебните им качества. За да запазят витамините и хранителната си стойност, зеленчуците трябва да се варят в кипяща вода или да се пържат в загрято олио.
Продукти:
500 г кайма;
1,200 кг картофи;
300 г моркови;
1 кромид лук;
1 с.л. чубрица
1 ч.л. черен(бял) пипер; (да не се слага при остър гастрит или язва)
3-4 с.л. олио;
2 ч.л. сол; (при хора с високо кръвно налягане - 1 ч.л.);
1 каф. л. кимион;
1 ч.л. девисил.
Полив:
3 яйца;
2 с.л. брашно;
2 ч.ч. прясно мляко;
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат;
1 щипка сол.
Начин наприготвяне:
Измиват се и се обелват картофите и морковите, нарязват се на малки кубчета с големина около 1-1,5 см, слагат се в тава с подходяща големина. Добавя се лука нарязан на дребно, подправките и солта. Изварява се каймата като се слага в 300 мл студена вода и като кипне се вари 10 мин. Водата да не е в голямо количество, достатъчно е да покрие каймата. Кипящата кайма се излива в тавата с картофите и подправките. Ако е необходимо се добавя още вряла вода докато покрие картофите. Налива се олиото в тавата без да се пържи, разбърква се и се пече в предварително загрята фурна 240 градуса около 1 час.
Докато се пече мусаката приготвяте полива. Разбиват се яйцата с прясното мляко и брашното. В киселото мляко се добавя содата и като се активира се изсипва в останалата смес. Размесва се всичко много добре.
След като изври водата се налива отгоре полива и тавата се връща в печката за още 15 мин.
Мусаката може да се сервира и без полив при алергия или други противопоказания за хранене с яйца и мляко.
ПП. В мусаката може да се сложи и розмарин вместо девесил.
Кюфтета печени на фурна
Продукти:
1 кг кайма – смес ;
3 яйца;
1 ч.л. сол, ако не е солена каймата;
1 с.л. чубрица;
1 каф.л. кимион;
1 каф. л. черен пипер;
1 глава лук нарязана на дребно;
3 филии хляб за тостер.
Начин на приготвяне:
Първо накисваме хляба в студена вода. Желателно е хлябът да
е сух. Слагаме каймата в купа. Добавяме нарязания лук, трите яйца, подправките
и изцедения от водата хляб. Месим каймата докато всички съставки се разпределят
равномерно.
Пориваме с хартия за печене голямата тава на фурната. Правим кюфтета и ги поставяме в тавата. За да не лепне каймата, потапяме ръцете си в съд с вода. Излизат 20 кюфтета от 1 кг кайма.
Печем на долната трета на фурната 40-45 мин. Изваждаме кюфтетата веднага от фурната като се опекат и след охлаждане ги махаме от тавата.
Въпреки, че съдържат хляб, в общо 20 кюфтета има около 5
Хлебни единици.
Свински ребра печени на фурна
В ребрата на животните се отлагат по-малко мазнини и са
добри за диетично хранене. Ястието е подходящо за хора с диабет, анемия,
гастрит, язва, колит, чернодробни болести, дислипидемия. Противопоказано за подагра, цироза, бъбречна недостатъчност.
Продукти:
2 кг свински ребра;
2 с.л. олио;
1 каф. л. черен пипер;
1 с.л. червен пипер;
1 ч.л. сол;
50 мл ракия;
100 мл червено вино;
100 мл вода.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета. Измива се, осолява се, добавят
се подправките и се поставя в подходяща по големина тава. Налива се водата,
виното и ракията. Добавя се 1-2 с. л. олио. Покрива се с алуминиево фолио и се
пече на 240 градуса около 1 час докато месото омекне и започне да се отделя от
коста. След това фолиото се маха и се връща да се пече още 20 мин. докато се
зачерви.