Салати и диети - втора страница
Поради големия интерес към салатите в сайта, салатите за гастрит и язва са отделени в друга публикация.
Салатите с картофи, месо и ориз могат да заместят цяло хранене. Те са много подходящи за Студен бюфет през лятото, когато горещите храни може да доведат до прегряване на тялото. Повечето от салатите за язва и гастрит са също подходящи за Студен бюфет. Направена е и отделна страница Студен бюфет.
Салата с бяло зеле, моркови, краставици, царевица
Салатата е
подходяща за хора с диабет, затлъстяване, подагра, ревматологични болести,
глутенова ентеропатия (цьолиакия), бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Салатата не е подходяща за хора с язва, гастрит и колит.
Продукти:
200 г бяло
зеле;
1
краставица;
1 морков;
2-3 с. л.
варена царевица от консерва;
Копър или
магданоз според диетата;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) според диетата.
Начин на
приготвяне:
Зелето се нарязва на дребно и може да се намачка. Морковите се белят и настъргват на едро ренде. Краставицата се нарязва на дребни парченца. Всички продукти се слагат в купа, добавя се царевицата, подправките и салатата се разбърква.
Салата с бяло зеле, моркови, краставици, царевица и майонеза
Салатата е
подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), анемия. Салатата не е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, бъбречна
и чернодробна недостатъчност. Хората с диабет и затъстяване да я направят с
майонеза с варени яйца.
200 г бяло
зеле;
1
краставица;
1 морков;
2-3 с. л.
варена царевица от консерва;
3-4 с. л.
майонеза;
Копър или
магданоз според диетата;
Сол, лимонов
сок според диетата и вкуса.
Начин на
приготвяне:
Зелето се нарязва на дребно и може да се намачка. Морковите се белят и настъргват на едро ренде. Краставицата се нарязва на дребни парченца. Всички продукти се слагат в купа, добавят се копъра, магданоза, царевицата, майонзата и салатата се разбърква. При необходимост се слага сол и лимонов сок.
Салата от бяло зеле, моркови, царевица, червени и зелени чушки
Салатата е
подходяща за хора с диабет, затлъстяване, подагра, ревматологични болести,
глутенова ентеропатия (цьолиакия), бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Салатата не е подходяща за хора с язва, гастрит и колит.
Продукти:
200 г бяло
зеле;
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
1 морков;
2-3 с. л.
варена царевица от консерва;
Копър или
магданоз според диетата;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) според диетата.
Начин на
приготвяне:
Зелето се
нарязва на дребно и може да се намачка. Морковите се белят и настъргват на едро
ренде. Чушките се почистват от семките и се нарязват на дребно. По желание могат
да се попарят (бланшират) или да се мариноват, ако диетата го позволява. Всички
продукти се слагат в купа, добавя се царевицата, подправките и салатата се разбърква.
Салата от зеле, моркови, домати и
краставици
Това е
евтина и лесна салата, която всички могат да направят в къщи. Тя е подходяща за
хора с диабет, затлъстяване, подагра, ревматологични болести, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), бъбречна и чернодробна недостатъчност. Салатата не е
подходяща за хора с ентерити, язва, гастрит и колит.
Продукти:
1 домат;
1
краставица;
300 г бяло
главесто зеле;
150 г
моркови;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) според диетата.
Начин на
приготвяне:
Зелето се
измива обилно с вода на чешмата и се нарязва на тънки ивици или се настъргва с
нож за зеле. Краставицата се измива, може да се обели и първо се отрязват 3-4
кръгчета за украса, а останалата част се нарязва на дребни парченца. Кората на
морковите се остъргва и те се настъргват на едро ренде. Един домат се нарязва
на малки парченца с размери до 1 см. Всички зеленчуци се смесват в купа,
добавят се подправките и салатата се разбърква.
В средата на
чинията се поставя салатата. Кръгчетата от краставици се нарязват на половинки
и от тях се прави цвете. Може да се направи украса по желание от краставица,
домати, маслини, моркови и др.
Салата от зеле, моркови и домати
Салатата е
подходяща за хора с диабет, затлъстяване, подагра, ревматологични болести, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), бъбречна и чернодробна недостатъчност. Салатата не е
подходяща за хора с ентерити, язва, гастрит и колит.
Продукти:
2-3 домата;
300 г бяло
главесто зеле;
200 г
моркови;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) според диетата.
Начин на
приготвяне:
Зелето се
измива на чешмата и се нарязва на тънки ивици или се настъргва с нож за зеле.
Кората на морковите се остъргва и те се настъргват на едро ренде. Един домат се
нарязва на малки парченца с размери до 1 см. Всички зеленчуци се смесват в
купа, добавят се подправките и салатата се разбърква.
Останалите
домати се нарязват първо на кръгчета и после на половинки. В средата на чинията
се поставя салатата, а по периферията на чинията се нареждат доматите нарязани
на полукръгчета. В средата може да се сложи украса от краставица, домати,
маслини и др.
Салата с варени картофи, чесън и копър
Това е много
вкусна салата, но не е подходяща за хора със стомашно-чревни заболявания и
диабет. Може да се прави и като противогрипна салата през зимата.
Продукти:
3-4 картофа;
3-4 скилидки
чесън;
3-4 стръка
пресен копър или 1 ч. л. сух копър;
2-3 стръка
магданоз по желание;
Сол, олио, бял
оцет на вкус.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
сваряват, белят се и се нарязват на дребни парчета. Чесънът се бели и намачква
с преса. Копърът и магданоза се измиват и нарязват на дребно. Всички продукти
се слагат в купа, добавят се подправките и салтата се разбърква. През лятото
може да се сервира с пресни зеленчуци като краставици, домати и др. Много добра
гарнитура за тиквички и патладжан.
Салата с пилешко месо, сирене, чушки, яйца, лук
Тази салата може да се сервира и като Студен бюфет през летните месеци. Тя може да замести едно хранене. Салатата е подходяща за хора с диабет, ревматологични болести, затлъстяване, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
1 бутче
пилешко месо;
1-2 чушки;
1 яйце;
50 г сирене;
1 малка
глава лук;
1 скилидка
чесън по желание;
2-3 стръка
копър и магданоз по желание;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Пилето се
сварява, отделя се кожата и месото се нарязва на малки парченца. Яйцето се
сварява, бели се и се нарязва на дребно. Чушките се пекат, след като се охладят
се белят, почистват се от семките и също се нарязват на дребно. В купа или
подходяща чиния се слагат месото, чушките, яйцето, натрошеното сирене, ситно
нарязания лук и чесън, нарязания на
дребно копър, магданоз и подправките. Салатата се обърква и се сервира. Може
да се гарнира с пресни зеленчуци като зелена салата, домати и краставици.
Салата бяло и червено зеле, кисели краставички и моркови
Салатата е
подходяща за хора с диабет, затлъстяване, подагра, ревматологини болести, глутенова
ентеропатия (цьолиакия). Не
е подходяща за хора с язва, гастрит и колит. При хора с бъбречна и чернодробна
недостатъчност да се сложат пресни краставици и прясно червено зеле.
Продукти:
100 г червено
зеле прясно (или 2-3 с. л. мариновано червено зеле);
100 г прясно
бяло зеле;
2-3 кисели краставички;
1 морков;
2-3 стръка
пресен копър според диетата;
Маслини за
украса;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Зелето се
нарязва на дребно, намачква се и се слага в купа. Морковът се настъргва на
ренде, киселите краставички се нарязват на дребни парчета и се добавят заедно с
моркова и маринованото червено зеле в купата. Копърът се нарязва на дребно
и се слага в купата заедно с олиото, солта и лимоновия сок. Да се има в
предвид, че киселите краставички и маринованото зеле са солени.
Салата бяло и червено зеле, кисели краставички, моркови и майонеза
Същата
салата като по-горната, но с майонеза. Салатата е подходяща за хора с подагра,
ревматологини болести, затлъстяване, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е
подходяща за хора с диабет, язва, гастрит, колит, бъбречна и чернодробна
недостатъчност.
100 г
червено зеле прясно (или 2-3 с. л. мариновано червено зеле);
100 г прясно
бяло зеле;
2-3 кисели
краставички;
1 морков;
2-3 стръка
пресен копър според диетата;
2-3 с. л.
майонеза;
Сол според
диетата.
Начин на
приготвяне:
Зелето се
нарязва на дребно, намачква се и се слага в купа. Морковът се настъргва на
ренде, киселите краставички се нарязват на дребни парчета и се добавят заедно с
моркова и маринованото червено зеле в купата. Копърът се нарязва на дребно и се
слага в купата, добавя се сол ако е
необходимо. Да се има в предвид, че киселите краставички, майонезата и
маринованото зеле са солени и кисели.
Салата сирене, извара, цедено кисело мляко
Салатата има
охлаждащ ефект и е подходяща за летните горещини, за хора с диабет, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, язва и гастрит в
ремисия. Не е подходяща за хора с бъбречна и чернодробна недостатъчност, остър
гастрит и колит.
Продукти:
150 г цедено
кисело мляко;
100 г
извара;
50 г сирене;
2-3 стръка
копър по желание;
2 скилидки
чесън според диетата;
1 щипка
черен пипер;
Сол при
необходимост.
Начин на
приготвяне:
Сиренето се натрошава и заедно с млякото, и изварата се слагат в купа. Към тях се добавят подправките според
диетата. Разбърква се до енородна смес и се сервира. Да се съхранявав хладилник
до 3 дни.
Салата с тиквички, червени печени чушки и домати
Салатата е
подходяща за хора с диабет, подагра, ревматологични болести, анемия, цьолиакия
(глутенова ентеропатия), бъбречни и чернодробни болести. Не е подходяща за хора
с гастрит, колит и язва.
Продукти:
2-3 печени,
белени чушки;
2 тиквички;
1-2 домата;
Олио, оцет и
сол на вкус;
Магданоз по
желание.
Начин на
приготвяне:
Първо се
пекат тиквичките на фурна с олио и малко сол върху хартия за печене. (Виж Диета и хранене при подагра без пържене - първа страница.... https://novidieti.blogspot.com/2023/04/blog-post_90.html
.) Като се охладят, тиквичките се нарязват на четири парчета. Чушките се пекат,
белят се и се почистват от семките. Нарязват се на малки парченца. Доматите се
измиват и се режат на парчета както е посочено на снимката. В средата на
чинията се поставят нарязаните печени тиквички и чушки, добавят се подправките.
От страни се подреждат доматите. Накрая салатата се поръсва с магданоз.
Салата картофи, кашкавал, яйца, кисели краставички
Салатата е
подходяща за хора с анемия, подагра, ревматологични болести, цьолиакия
(глутенова ентеропатия). Не е подходяща за хора с гастрит, колит, язва, диабет,
бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
1-2 картофа;
2-3 кисели
краставички;
50 г
кашкавал;
2 яйца;
2 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Първо се
сваряват яйцата и картофите, белят се и се нарязват на малки парченца. Кашкавалът
се настъргва на ренде, киселите краставички се нарязват на дребно. Всички
продукти се поставят в купа и се разбъркват. Добавя се олиото. Ако е
необходимо, тогава може да се сложи още сол или лимонов сок.
Салата зеле, моркови, кисели краставички и царевица
Салатата е подходяща за хора с анемия, подагра, диабет, ревматологични болести, цьолиакия (глутенова ентеропатия). Не е подходяща за хора с гастрит, колит, язва, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
200 г бяло
зеле;
150 г
моркови;
2-3 кисели
краставички;
3 с. л.
варена сладка царевица;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Бялото зеле
се нарязва на дребно, намачква се с ръце и се слага в купа за салата. Краставичките
се нарязват също на дребно, морковите се измиват, белят и се настъргват на едро
ренде. Всичко се слага вкупата заедно с бялото зеле и царевицата. Добавят се подправките
и салатата се разбърква. Да се има в предвид киселинността и солеността на
киселите краставички.
Салата зеле, моркови, кисели
краставички, царевица и майонеза
Същата слата като по-горната може да се направи и с майонеза. Така направена салатата е подходяща за хора с анемия, подагра, ревматологични болести, цьолиакия (глутенова ентеропатия). Не е подходяща за хора с гастрит, колит, язва, диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
200 г бяло
зеле;
150 г
моркови;
2-3 кисели краставички;
3 с. л.
варена сладка царевица;
3 с. л. майонеза;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Бялото зеле
се нарязва на дребно, намачква се с ръце и се слага в купа за салата.
Краставичките също се нарязват на дребно. Морковите се измиват, белят и се настъргват
на едро ренде. Всичко се слага вкупата заедно с бялото зеле и царевицата. Накрая
се добавя майонезата и салатата се разбърква. При нужда се добавят подправките.
Да се има в предвид киселинността и солеността на майонезата и киселите краставички. След това слатата се поставя в
ринг за салати с форма на цвете или друга форма. Притиска се с лъжицата от
всички страни и накрая внимателно се изважда ринга. Украсява се по желание.
Салата от моркови, бяло и червено зеле
Салатата е много витаминозна и подходяща за зимния сезон. Може да се консумира от хора с диабет, затлъстяване, глутенова ентеропатиа (цьолиакия), анемия, подагра, ревматологични болести, бъбречни и чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с язва, колит и гастрит.
Продукти:
2 моркова;
2 с. л.
мариновано червено зеле;
150 г бяло
зеле;
Сол, олио,
оцет на вкус.
Начин на
приготвяне:
Морковите се
измиват, белят и се бланшират за 1 минута в кипяща вода. След като се охлавят
се настъргват на едро ренде. Бялото зеле се нарязва на дребно и се намачква.
Червеното зеле се изважда от буркана и се оцежда от марината. (Може да се
използва и прясно червено зеле, но трябва да се нареже на дребно и да се
намачка с ръце.) Всички продукти се слагат в подходяща купа, добавят се олиото,
оцета, солта и се объркват. По желание може да се сложи в салатата магданоз и
пресен копър.
Салата от картофи, кашкавал, яйца, тиквички и кисели краставички
Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, чернодробни болести. Салатата не е подходяща за хора с диабет, язва, гастрит, колит, бъбречна недостатъчност.
Продукти:
1-2 картофа;
½ тиквичка;
2 яйца;
2 кисели
краставички;
50-60 г
кашкавал;
2-3 с. л.
олио;
Сол според
диетата;
1 с. л. оцет или лимонов сок при нужда.
Начин на приготвяне:
Картофите се
белят и се слагат да се варят в кипяща вода заедно с тиквичката и 1 ч. л сол.
След като се сварят и изстинат, се нарязват на малки кубчета. Яйцата се
сваряват отделно, охлаждат се, белят се и се нарязват на дребно заедно с
кашкавала и киселите краставички. Добавя се олио или зехтин . Да не се добавя сол,
оцет или лимовнов сок преди да се опита салатата на вкус.
Салата от картофи, кашкавал, яйца, тиквички, кисели краставички и майонеза
Същата салата като горната може да се направи и с майонеза. Тя е по-щадяща за стомаха. Салатата е подходяща за хора с анемия, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести. Салатата не е подходяща за хора с диабет, язва, гастрит, колит, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
1-2 картофа;
2 кисели
краставички;
½ тиквичка;
2 яйца;
50-60 г
кашкавал;
3-4 с. л. майонеза (млечна);
Сол, олио, лимонов сок според диетата.
Начин на приготвяне:
Картофите се
белят и се слагат да се варят в кипяща вода заедно с тиквичката и 1 ч. л сол.
След като се сварят и изстинат се нарязват на дребни кубчета. Яйцата се
сваряват отделно, охлаждат се, белят се и се нарязват на дребно заедно с
кашкавала и киселите краставички. Накрая всички продукти се объркват с
майонеза. Добавя се сол според диетата. (Готовата майонеза е солена,
подкиселена, съдържа и много мазнина). За предпочитане е да се направи дамашна
млечна майонеза.
Продукти за
майонезата:
100 мл
прясно, изстудено пастьоризирано мляко;
200-220 мл
олио;
1 щипка сол;
1 с.л.
лимонов сок.
Начин на
приготвяне на майонезата:
В съд за
пасиране се слагат продуктите, като се измерват точно количествата на млякото и
олиото. Първо се слага 200 мл олио и с пасатора се разбива от долу на горе
дакато стане на майонеза. Ако не е много гъста се добавят още около 20 мл олио.
Салата с картофи, кисели краставички и зелен лук
Салатата е
подходяща за хора с ревматологични болести, подагра, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), анемия. Не е подходяща за хора с диабет, язва и гастрит в остър
стадий, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
3-4 картофа;
3-4 кисели
краставички от туршия;
2-3 стръка
зелен лук;
3-4 стръка
пресен копър;
3 с. л.
олио;
2 с. л.
оцет;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
сваряват, белят и нарязват на дребни парчета. Краставичките се оцеждат от
марината и също се нарязват на дребни парченца. Зеленият лук се измива,
почиства се и се нарязва. Всички продукти се слагат в купа, добавя се
нарязаният на ситно копър, олиото, оцета и солта. Салтата се разбърква и поднася
като гарнитура или като основна салата.
Салата с картофи, кисело зеле, моркови, печени чушки и грах
Салатата е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични
болести, анемия, чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с диабет, язва
и гастрит в остър стадий, бъбречна недостатъчност и цироза.
Киселото зеле трябва да се нареже на дребно и след това да се измие обилно с вода. По този начин се намалява солеността и киселинноста му. Другите зеленчуци се сваряват.
2 картофа;
3-4 листа
кисело зеле;
1 печена
белена чушка;
3 с. л.
грах;
1 сварен
морков;
2-3 маслини
за украса;
2 с. л.
олио;
Сол на вкус
или според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите,
моркова и грахът се сваряват. Чушката се пече, бели и изчиства от семките.
Зелето се нарязва на дребно и се измива обилно с течаща вода. Моркова, сварените
и обелени картофи се нарязват на дребни кубчета. Печената чушка се нарязва на дребно.
Всичко се слага в дълбока чиния, добавя се олиото и се разбърква. Хората с язва
и гастрит в ремисия да не изяждат повече от една десертна чинийка от салатата
на ден.
Сух таратор / Салата Снежанка / Млечна салата
Всички българки умеят да правят тази салата, но я публикувам защото в готовата салата
Снежанка, която се продава в търговската мрежа, има нишесте в млякото. Когато
млякото е сгъстено с нишесте, то се точи като го сипвате с лъжицата. За
по-сигурно, направете проба с йод. В малка чинийка от кафе слагате една чаена лъжичка от млякото и върху нея капвате една капка
йод. Ако млякото стане синьо, значи има нишесте, ако йодът не си прамени цвета
и остане кафяв – млякото е сгъстено с желатин или нещо друго.
За сега само млечните храни на фирмата LB-Bulgaricum не съдържат такива добавки.
Салатата Снежанка е много подходяща за летните горещини.
Хората с
диабет и глутенова ентерапотия (цьолиакия)
задължително да проверяват млякото, което консумират за съдържание на нишесте.
Салатата не е
подходяща за хора с язва и гастрит в
остър стадий, бъбречна недостаъчност и цироза.
За хора с язва и гастрит в ремисия, краставиците трябва да се стържат на ренде и млякото да не е много кисело. При язва и гастрит е желателно салатата да се прави с цедено кисело мляко съдържащо нишесте.
1
краставица;
200 г цедено
мляко;
1 с. л.
олио;
3-4 стръка пресен
копър;
2 скилидки
чесън;
Сол на вкус
или според диетата.
Начин на
приготвяне:
Краставицата се измива, по желание може и да се обели. След това се нарязва на дребни кубчета. За хора, които имат проблеми със зъбите, краставицата да се настърже на ренде. В купа се слагат нарязаните или настъргани краставици, добавя се цеденото кисело мляко, олиото, солта и нарязания на ситно магданоз. Накрая се слагат пресованите скилидки чесън. Всичко се разбърква до еднородна смес. Съхранява се в хладилник.
Салата с картофи, моркови, пилешко месо, чушки и майонеза
Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, ревматологични болести, язва и гастрит в ремисия. Салатата не е подходяща при хора с бъбречни и чернодробни болести, диабет.
200 г
пилешко месо;
2-3 картофа;
2 печени
чушки;
2 моркова;
100 г яйчна майонеза;
Сол и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Пилешкото
месо, обелените картофи и единият морков се сваряват с малко сол. Чушките се
пекат и белят, почистват се от семките. Пилешкото месо се накъсва и нарязва
на малки парчета. Свареният морков и
картофите се нарязват на малки кубчета. Чушките също се нарязват на дребно. Всички
продукти се слагат в купа. Добавят се
солта, лимоновия сок на вкус, майонезата и всичко се разбърква.
За декорация се използва морков, който се вари 3-4 минути във вряла вода, за да омекне малко. С назъбената част на белачка за катофи се правят нарези от страни на моркова и с острилка за зеленчуци се изрязва роза от по-широката част на моркова.
Салата жулиени - три вида чушки и кашкавал
Салатата може да се направи с пресни чушки или мариновани
зеленчуци. Подходяща е за хора с диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия),
чернодробни заболявания, ревматологични болести; подагра. Не е подходяща за
хора с язва и гастрит.
Продукти:
1 зелена чушка камби;
1 жълта чушка камби;
1 червена чушка камби;
100 г кашкавал;
2 с. л. сусамово семе (по желане);
Сол, олио, оцет (лимонов сок) на вкус.
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват, почистват се от семената и се нарязват на правоъгълни парчета - жулиени. Кашкавалът се нарязва на продълговати парчета. Всички зеленчуци се слагат в купа, добавят се подправките в зависимост от солеността и киселинността на зеленчуците, и се разбъркват. По желание може да се поръси със сусамово семе.
Маринована салата от зеле, моркови, ряпа, чушки и ябълки
Салатата е подходяща за диабет, цьолиакия, отслабване, подагра, ревматологични болести, бъбречни и чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с язва, гастрит и колит. Да не се прекалява с оцета и солта дори и при здрави хора.
200 г бяло зеле;
1 глава лук;
1 морков;
1 чушка;
2 скилидки
чесън;
100 г ряпа;
1 ябълка.
За марината:
50 г олио;
30 г оцет (2
с. л.);
1 каф. л. сол;
1 каф. л.
захар;
1 дафинов
лист;
2-3 зърна
черен пипер;
250 мл вода.
Начин на
приготвяне:
Морковите и
ряпта се белят и се нарязват на тънки ленти с корейска белачка (или на едро
ренде). Лукът се реже на полумесеци. Зелето се нарязва натънки ленти с нож за
зеле. Чушката се нарязва на продълговати тънки парчета (жулиени). Чесъна се нарязва
на дребно. Всички зеленчуци се слагат в дълбока купа или буркан и се
разбъркват.
След това се
приготвя марината. В малка тенджерка се кипва първо водата, слагат де всички
подправки, кипи 5 мнути и с марината се залива готовата салата. Разбърква се
добре и се оставя да престои 12 часа докато поеме марината. Може да се изсипе в
буркан и да се остави в хладилника.
Тази салата е
много подходяща за гости или вечерни празненства у дома, защото може да я
приготвите предния ден.
Салата жулиени – моркови и три вида чушки
Салатата е подходяща за хора без стомашно-чревни
проблеми.
1 зелена чушка (камби);
1 жълта чушка (камби);
1 червена чушка (камби);
1 морков;
1-2 с. л. соев сос;
Сол, олио, оцет на вкус.
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват, почистват се от семената и се
нарязват на правоъгълни парчета -
жулиени. Морковът се остъргва и нарязва на
продълговати ивици. Всички зеленчуци се
слагат в купа, към тях се добавя соевият сос и се разбъркват. Престояват 2 часа в хладилник. След това се добавят
солта, олиото и оцета според вкусовите качества и се разбърква. Да се има в предвид,
че солеността и киселинността на соевия сос е различна в зависимост от вида на
производството.
Салата с печен патладжан
Салатата е
подходяща предимно за хора без стомашно-чревни проблеми.
500 г
патладжан;
4 – 5 с. л.
олио;
3-4 скилидки
чесън;
Сол на вкус;
Магданоз;
Оцет на
вкус.
Начин на
приготвяне:
Патладжаните се измиват и нарязват на еднакви по дебелина кръгчета около 7-8 мм. Поставят се в купа с подходяща големина и се осоляват. Оставят се за 20 минути да престоят, за да отделят горчивите си сокове. После се измиват обилно с вода. Нареждат се в голяма тава върху хартия за печене като керемиди. Посоляват се със сол, ако разрешава диетата и се поръсват с 3-4 с. л. олио.
Пекат се на
предварително загрята фурна 240 градуса около 30 минути в зависимост от желания
загар.
Като се
изпекат, патладжаните се изваждат се от фурната и след като изстинат се
подреждат в чиния и към тях се добавят намачкания с преса чесън, оцет и
магданоз.
Салата картофи, моркови, тиквички, лук
Салатата е
подходяща за хора с, цьолиакия, подагра, чернодробни и бъбречни заболявания, ревматологични болести.
Не е подходяща за диабет и затлъстяване. С внимание да с консумира от хора
сязва или гастрит.
350 г
картофи;
150 г
моркови;
1 тиквичка;
1 глава лук;
Сол и олио
на вкус;
1-2 с. л. оцет;
1 каф. л. черен пипер.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват картофите, морковите и тиквичката. Картофите се белят и нарязват на
дребни парчета, тиквичката и морковите също се нарязват. По желание тиквичката
може да се обели преди да се нареже. Лукът се настъргва на ренде. Всички
продукти се слагат в купа, добавя се солта, олиото, черния пипер, оцета и се
разбъркват.
Салата от тиквички
Това е много странна, но вкусна салата от сурови тиквички, която е подходяща само за здрави хора. Като начало си направете само една порция в началото, за да я опитате.
Продукти:
1 тиквичка
неузряла;
2-3 скилидки
чесън;
2-3 стръка
копър;
Сол, оцет и
олио на вкус.
Начин на
приготвяне:
Тиквичката
се нарязва на тънки колелца, слага се солта, олиото, оцета, нарязания на дребно
магданоз и намачкания с преса чесън. Разбърква се много добре. Оставя се в
хладилника да престои около 2 часа. Сервира се охладена.
Салата от картофи, моркови, яйца, сирене, зелени и червени чушки
Салатата е
подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия ревматологични болести,
анемии. Не е подходяща за диабет, хора със затлъстяване, бъбречна
недостатъчност, чернодробни болести, язва и гастрит в остър стадий.
Продукти:
250 г
картофи;
150 г
моркови;
2 яйца;
100 г
сирене;
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
Маслини за
украса;
2-3 стръка
копър;
Олио, оцет, сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват картофите, морковите и яйцата. Чушките може да се мариноват или
бланшират по желание. Като се охладят, картофите и морковите се нарязват на
дребни кубчета и се поставят в купа. Добавят се нарязаните на дребно сирене, двете
чушки и копъра. Яйцата се белят, нарязват се на дребно или се настъргват и се
слагат в салатата. После се добавят подправките
и салатата се разбърква. Разпределя се в чинии. Украсява се с маслини. От зелената
чушка може да се изрежат листа.
Салата от краставици, зеле, царевица, морков и печени чушки
Салатата е
подходяща за хора с диабет, подагра, затлъстяване, бъбречни и чернодробни
болести, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични болести, пости. Не е
подходяща за хора с язва или гастрит.
Продукти:
200 г
краставици;
200 г прясно
зеле;
3-4 червени
печени и белени чушки;
3-4 с. л.
варена царевица (може от консерва);
1 морков;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) на вкус;
2-3 стръка
копър;
2-3 стръка
магданоз;
Маслини за украса.
Начин на
приготвяне:
Първо се пекат чушките. Тавата се постила с алуминиево фолио, чушките се почистват от семките и се нареждат в тавата. Пекат се 240 градусан агорно ниво на фурната. Като се опеката се обръщат на другата страна.
Изваждат се от фурната и се слагат в тенджера с капак докато са горещи да се задушат, зада се обелят после по-лесно.
Като изстинат се белят и се нарязват на дребни парчета. Прясното зеле и моркова се настъргват на ренде.
Всичко се слага в купа, добавя се варената царевица, нарязания на ситно копър и магданоз, олиото, солта и оцета (лимонов сок). Разбърква се и се поднася с украса от маслини.
Салата от картофи, моркови, яйца, сирене и червени чушки
Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия ревматологични болести, анемии. Не е подходяща за диабет, хора със затлъстяване, бъбречна недостатъчност, чернодробни болести, язва и гастрит в остър стадий.
Продукти:
250 г
картофи;
150 г
моркови;
2 яйца;
100 г
сирене;
1 червена
чушка;
1 маслина;
2-3 стръка
копър;
Олио, оцет,
сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се сваряват картофите, морковите и яйцата. Чушките
може да се мариноват или бланшират по желание. Като се охладят, картофите и
морковите се нарязват на дребни кубчета и се поставят в купа. Добавят се
нарязаното на дребно сирене, червената чушка, яйцата и копъра. Накрая се слагат
подправките и салатата се разбърква.
Салата с ориз, пиле, кашкавал, лук, морков, зелена и червена чушка
Тази салата е
подходяща за хора с цьолиакия, чернодробни болести, артрити, подагрозен артрит
в ремисия, анемии. Не е подходяща за диабет, язва и гастрит.
Продукти:
150 г
пилешко месо;
1 каф. ч.
ориз;
1 зелена
чушка;
1 червена
чушка;
50 г
кашкавал;
1 морков;
1 глава
лук-малка;
2-3 зърна
черен пипер или бахар;
1 дафинов
лист;
Дръжки от
магданози/или копър;
2 с. л.
олио;
1 с. л. оцет;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се сварява пилешкото месо. Оризът се сварява с вода и 1 каф. л. сол. След това се мариноват зеленчуците. В кипяща вода се слага 1 каф. л. сол, 2-3 зърна черен пипер или бахар, 1 дафинов лист. Зеленчуците се бланшират 1-2 минути и се изваждат, за да не се сварят.
Като се охладят се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза, нарязаното на дребно пилешко месо, нарязаните на дребно чушки и кашкавал. Добавя се настъргания на ренде морков и нарязания лук. Слага се олиото, оцета, солта и се обърква.
Салата от зеле, царевица, морков и печени чушки
Салатата е
подходяща за хора с диабет, подагра, бъбречни и чернодробни болести, глутенова
ентеропатия, анемия, ревматологични болести, пости. Не е подходяща за хора с
язва или гастрит.
Продукти:
200 г прясно
зеле;
3-4 червени
печени и белени чушки;
3-4 с. л.
варена царевица (може от консерва);
1 морков;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) на вкус;
2-3 стръка
копър;
2-3 стръка
магданоз;
Маслини за
украса.
Начин на
приготвяне:
Първо се
пекат чушките, белят се и се нарязват на дребни парчета. Прясното зеле и
моркова се настъргват на ренде. Слагат в купа и се добавя варената царевица,
нарязания на ситно копър и магданоз, олиото, солта и оцета (лимонов сок).
Разбърква се и се поднася с украса от маслини.
Салата с краставици, зеле и царевица
Салатата е подходяща за хора с подагра, бъбречни и чернодробни
болести, диабет, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични болести, пости.
Не е подходяща за язва или гастрит.
Продукти:
1 краставица;
200 г прясно зеле;
3-4 с. л. варена царевица, (може и от консерва);
Сол, олио и оцет (лимонов сок) на вкус;
2-3 стръка копър;
Маслини за украса.
Начин на приготвяне:
Прясното зеле се нарязва на дребно, краставицата може да се
обели, като също се нарязва на дребни кубчета. Всичко се слага в купа и се добавя
варената царевица, нарязания на ситно копър, олиото, солта и оцета (лимонов
сок). Разбърква се и се поднася с украса от маслини.
Салата с ориз, пиле, кашкавал, лук,
морков и зелена чушка
Тази салата е подходяща за хора с цьолиакия, чернодробни болести, артрити без подагрозен артрит, анемии. Не е подходяща за подагра, диабет, язва и гастрит.
Продукти:
150 г
пилешко месо;
1 каф. ч.
ориз;
1 зелена
чушка;
50 г
кашкавал;
1 морков;
1 глава
лук-малка;
2 с. л.
олио;
1 с. л. оцет;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Оризът се сварява с вода и 1 каф. л. сол. Като се охладят
се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза, нарязаното на дребно пилешко
месо, нарязаните на дребно чушка и кашкавал. Добавя се настъргания на ренде
морков и лука. Слага се олиото, оцета, солта и се обърква.
Салата от зеле, царевица и печени чушки
Салатата е подходяща за хора с диабет, подагра, бъбречни и
чернодробни болести, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични болести,
пости. Подходяща и за хора с язва или гастрит в ремисия.
Продукти:
200 г прясно зеле;
3-4 печени и белени
чушки;
3-4 с. л. варена царевица;
Сол, олио и оцет (лимонов сок) на вкус;
2-3 стръка копър;
2-3 стръка магданоз;
Маслини за украса.
Начин на приготвяне:
Първо се пекат чушките, белят се и се нарязват на дребни
парчета. Прясното зеле се настъргва на ренде. Слагат в купа и се добавя
варената царевица, нарязания на ситно копър и магданоз, олиото, солта и оцета
(лимонов сок). Разбърква се и се поднася с украса от маслини.
Салата от печени чушки с чесън
Много популярнаа българска салата. Подходяща е за хора с диабет, подагра, глутенова ентеропатия, ревматологични болести, анемия. Не е подходяща за хора с язва или гастрит заради дразнещото действие на чесъна.
Продукти:
5-6 печени и белени чушки;
3-4 скилидки чесън;
Сол, оцет и олио на вкус;
Магданоз.
Начин на приготвяне:
Първо се пекат чушките. Ако нямате чушкопек, изпечете ги в
печката на фурната. Вземате голямата тавана фурната, постилате я с алуминиево
фолио и подреждате чушките. Може и предварително да махнете дръжките и семките.
Загрявате фурната на 230 градуса с вентилатор и слагате тавата на средно ниво
на фурната. Алуминиевото фолио се нагрява и пече чушките отдолу. Като се
изпекат ги слагате в подходяща тенджера и захлупвате с похлупак. Като изстинат
се белят по-лесно.
Обелените чушки нарязвате на парчета по ваше желание,
слагате ги в чиния, поръсвате ги с нарязания или намачкан чесън, олио, сол, оцет и магданоз. Салатата е
трайна и може да престои в хладилника 2-3 дни.
Салата с краставици, зеле и печена чушка
Салатата е подходяща за хора с диабет, подагра, бъбречни и
чернодробни болести, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични болести,
пости. Не е подходяща за хора с язва или гастрит.
Продукти:
1 краставица;
200 г прясно зеле;
3-4 печени и белени чушки (може и от консерва);
Сол, олио и оцет (лимонов сок) на вкус;
2-3 стръка копър;
2-3 стръка магданоз;
Маслини за украса.
Начин на приготвяне:
Прясното зеле се нарязва на дребно, краставицата може да се
обели и след това да се нареже на дребни
кубчета. Слагат в купа и се добавя нарязаната на дребно печена чушка, нарязания
на ситно копър и магданоз, олиото, солта и оцета (лимонов сок). Разбърква се и
се поднася с украса от маслини.
Салата с ориз, пиле, кашкавал, лук и зелена чушка
Тази салата може
да се консумира от болни с цьолиакия, чернодробни болести, артрити без
подагрозен артрит, анемии. Не е
подходяща за подагра, диабет, гастрит и язва. За гастрит и язва да се направи
без лук.
Продукти:
150 г
пилешко месо;
1 каф. ч.
ориз;
1 зелена
чушка;
50 г
кашкавал;
1 глава лук;
2 с. л.
олио;
1 с. л. оцет
или лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Оризът се сварява с вода и 1 каф. л. сол. Като се охлади
се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза, нарязаното на дребно пилешко
месо, нарязаните лук, чушка и кашкавал. Слага се олиото и подправките, обърква
се и се поднася.
Салата с краставици, зеле, моркови и царевица
Салатата е подходяща за хора с подагра, бъбречни и
чернодробни болести, диабет, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични
болести, пости. Не е подходяща за язва или гастрит.
Продукти:
1 краставица;
200 г прясно зеле;
1 голям морков;
3-4 с. л. варена
царевица, може и от консерва;
Сол, олио и оцет (лимонов сок) на вкус;
2-3 стръка копър;
2-3 стръка магданоз;
Маслини за украса.
Начин на приготвяне:
Прясното зеле се нарязва на дребно, краставицата може да се
обели и също се нарязва на дребни
кубчета. Морковът се остъргва и настъргва надребно ренде. Всичко се слага в
купа и се добавя варената царевица, нарязания на ситно копър и магданоз,
олиото, солта и оцета (лимонов сок). Разбърква се и се поднася с украса от
маслини.