ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА
Лучена яхния
Това ястие е
подходящо за хора с подагра, диабет, чернодробни и бъбречни болести. Не е
подходящо за хора с язва, гастрит, колит, цьолиакия.
Продукти:
3-4 глави
кромид лук;
200 мл
доматено пюре;
2 моркова;
2 чушки;
3 с. л.
олио;
Сол на вкус
или според диетата;
1 скилидка
чесън;
1 дафинов
лист;
1 щипка
черен пипер;
1 ч. л.
червен пипер;
1 с. л.
брашно;
Магданоз по
желание.
Начин на
приготвяне:
В тенджерата
се налива 500 г вода. Като кипне водата се слагат нарязания на полумесеци лук,
настъргания на едро ренде морков, нарязаната на дребно чушка, солта и олиото.
Ври около 5 минути. Добавя се дафиновия лист и черния пипер. Котлонът се
намалява и след като зеленчуците омекнат се добавя доматения сос, размитото в
във вода брашно и червен пипер. Ври още 10 минути, добавя се чесъна, магданоз
по жеание и ястието е готово.
Чушки с прясно мляко
Ястието е
подходящо за хора с подагра, чернодробни болести, ревматологични заболявания,
колит, анемия. Не е подходящо за язва и гастрит в остър стадий, диабет,
бъбречна недостатъчност. При цьолиакия
(глутенова ентеропатия) да се направи с царевично брашно.
4-5 чушки
печени и белени;
1 с. л.
брашно;
300 мл
прясно мляко;
100 г
сирене;
3 с. л.
олио;
1 ч. л.
червен пипер;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Чушките се
пекат, белят и нарязват на парчета според желанието. В тиган се налива маслото и чушките се запържват за 1-2 минути.
После се добавя прясното мляко и размитото в малко вода брашно заедно с
червения пипер. Бърка се докато ястието се сгъсти. Гозбата не трябва да става
като каша, а да е малко по-рядка. Добавя се сол на вкус, ако ястието няма да се
консумира със сирене. По желание може да се поръси и с магданоз.
Ориз със зеле, моркови, лук и доматен сос
Ястието е
подходящо за хора с подагра, чернодробни заболявания, бъбречни болести, глутенова
ентеропатия, ревматологични болести. Не е подходящо при диабет, язва и гастрит.
Продукти:
400 г зеле;
2 моркова;
1 каф. ч.
ориз от 100 мл;
1 глава лук;
1 ч. ч.
доматено пюре;
Сол според
диетата;
3 с. л.
олио;
1 с.л.
чубрица;
1 каф. л.
черен пипер;
Магданоз по
желание.
Начин на
приготвяне:
Оризът се измива и се слага в подходяща по големина тавичка. Морковите се измиват, почистват и настъргват, зелето и лука се нарязват на дребно. Всичко без лука се слага в тавата, добавя се олиото и вода около 5 кафени чаши от 100 мл.
Патладжан, моркови, лук и картофи на фурна
Ястието е подходящо за хора с глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични болести, пости, гастрит и язва в ремисия. Не е подходящо за хора с диабет.
Продукти:
1 патладжан;
2-3 картофа;
2 моркова;
1 глава кромид
лук;
3-4 с.л.
олио;
1 каф. л.
черен пипер;
1 каф. л.
риган;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се измиват и нарязват патладжаните, осоляват се и се оставят да престоят 20 минути, за да отделят горчивите сокове. След това се измиват обилно с вода от солта. Нарязват се на малки парчета.
Картофите и морковите се измиват, белят се и също се нарязват на дребно.
Слагат се в тава, налива се вода докато ги покрие, добавя се олиото, солта и се пече в предварително загрята фурна около 30 минути.
След това се
добавя нарязания на дребно лук, подправките и се пече още около 30 минути
докато изври водата.
Риба с ориз и домати на фурна
Това ястие е
подходящо за хора с подагра, глутенова ентеропатия, анемия, ревматологични
болести. При хора с язва или гастрит да се използват сладки домати, а не
кисели. Ястието не е подходящо за диабет и бъбречна недостатъчност.
200 г филе
от риба;
1 каф. ч.
ориз – дългозърнест;
200 мл
доматен сок или 2 големи домата;
1 глава лук;
3-4 стръка пресен
магданоз;
1 ч. л.
риган;
1 каф. л.
черен пипер;
4 -5 с. л.
олио;
сол според
диетата.
Начин на
приготвяне:
Оризът се
измива от талка и се изсипва в подходяща по големина тавичка. Филето от риба се
нарязва на дребни парчета. Ако готвите със сурова непочистена риба, трябва първо
да я почистите, после да я сварите, като се охлади –да я обезкостите и така да
я сложите в ориза.
В тавата се слагат ориза, накъсаната на дребни парчета риба, сол на вкус, черния пипер, олиото и се доливат 5 кафяни чаши вода, ако филето е сурово. Ако рибата е сварена – 4 каф. ч. вода. Пече се на 230 градуса около 20 минути.
След това се
изважда от фурната и се добавя нарязания на дребно лук. Връща се за още 10 мин.
във фурната и накрая се слагат доматения сос, ригана и магданоза. Връща се за
още 10 мин във фурната. Ако водата е извряла- долейте още малко вода.
Тиквички на фурна с доматен сос
Ястието е подходящо за хора с бъбрена недостатъчност, цьолиакия, за пости, за подагара, за диабет, ревматологично болни, холецистити, холелитиаза, нефролитиаза. Не е подходящо за хора с язва или гастрит.
1 кг
тиквички;
3-4 с. л.
олио;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне.
Тиквичките
се измиват и нарязват на еднакви по дебелина кръгчета около 7-8 мм. Нареждат се
в голяма тава върху хартия за печене като керемиди. Посоляват се със сол, ако
разрешава диетата и се поръсват с 3-4 с. л. олио. Пекат се на предварително
загрята фурна 240 градуса около 40 минути в зависимост от желания загар.
Като се изпекат, тиквичките се изваждат от фурната и след като изстинат се подреждат в чиния и към тях се добавя доматен сос.
Продукти за
доматения сос:
3-4 пресни домата
или готово доматено пюре от търговскатамрежа;
3 с. л.
олио;
Сол на вкус;
2-3 скилидки
чесън;
1 каф. л.
сух босилек;
1 каф. л.
кимион.
Начин на
приготвяне на доматения сос:
Доматите се
настъргват на ренде и се слагат в тенджера да се варят с ½ кафяна чаша вода и 3
с. л. олио. Като поври малко соса се добавят солта, чесъна намачкан с преса,
босилека и кимиона. Оставя се да ври още 10 минути, сваля се от огъня и с него
се заливат подредените в чиниите тиквички.
Чушки с яйца и сирене на фурна
Ястието е подходящо за хора с подагра, цьолиакия,
анемия, гастрит, диабет, остеопороза и други ревматологични заболявания. Не е
подходящо за бъбречна и чернодробна недостатъчност, камъни в жлъчния мехур и бъбреците.
Продукти:
10 броя чушки;
300 г бяло саламурено сирене;
3 яйца;
2-3 с. л. брашно;
2-3 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Накрая напръскваме чушките от горе с останалото олио
и печем на 240 гадуса на долната трета на фурната около 35-40 минути.
Патладжани и чушки на фурна с кашкавал
Ястието е
подходящо за хора с подагра, диабет, артрити, чернодробни болести, глутенова
ентеропатия, анемии и др. Не е подходящо за язва, гастрит и бъбречна
недостатъчност.
Продукти:
1-2
патладжана;
2-3 домата;
1 чушка
червена или зелена;
2 с. л.
брашно без връх;
3 с. л.
олио;
Сол на вкус;
1 с. л.
червен пипер;
1 каф. л.
черен пипер;
100 г кашкавал.
Начин на
приготвяне:
Първо се нарязват патладжаните на кръгчета около 1 см и се осоляват. Оставят се да престоят 10 минути. През това време се нарязват чушките на дребни парченца. Приготвя олиото за намазване. В купа се слага сол на вкус, 1 с. л. червен пипер, черен пипер и олио. Разбърква се.
Имам баялдъ
Това е
типично българско ястие, което произхожда от Балканите. Баялдисвам е българска дума,
която не е книжвна, защото липсва в Търновското наречие, но в другите краища на
България се употребява гаголът баялдисвам във всичките му спряжения и глаголни
форми. Баялдисвам означава преситен до прилошаване. Ястието означава: Имамът се
пресити, а не припадна.
Ястието е
подходящо за хора с подагра, диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност,
ревматологични болести, затлъстяване, анемии. Не е подходящо за хора с язва или
гастрит извън ремисия. За пости да се направи без яйца.
Продукти:
2-3
патладжана големи;
1 глава лук;
1 голям
морков;
2 домата;
3-4 стръка
копър;
3-4 стръка
магданоз;
2-3 скилидки
чесън;
1 каф. л.
черен пипер;
4-5 с. л. олио;
Сол на вкус;
1 яйце (не е
задържително).
Начин на
приготвяне:
Патладжаните
се измиват, дръжките се отстраняват и всеки плод се разрязва на две или три части
по дължина. С лъжица се издълбава всеки резен като лодка. Осоляват се парчетата
и се оставят малко да престоят, за да се отдели горчивия сок на патладжана. После
се измиват и се подреждат в тавата за печене.
Семките на патладжана се нарязват на дребно и също се осоляват. Слагат се в купа и към тях се добавя настъргания морков, нарязания на дребно лук и чесън, подправките и яйцето. Накрая доматите се настъргват на ренде и с лъжица се слага малко доматено пюре върху всеко парче от патладжана.
Имам баялдъ е постно ястие, но за да не се разпилее плънката може да се добави 1 яйце. Всичко се обърква до еднородна смес и с нея се пълнят патладжаните. Поръсва се отгоре с олио, добавя се 1 ч. ч. вода и се пече в предварително загрята фурна около час на 230 градуса.
Миш маш на фурна
Ястието е подходящо за деца, за хора с диабет, анемия, подагра, глутенова ентеропатия, ревматологични болести, чернодробни болести. Не е подходящо за хора с гастрит и язва, напреднала бъбречна недостатъчност.
3 чушки сурови;
3 домата;
3 яйца;
120 г сирене;
4 с.л. олио.
Начин на приготвяне:
Първо се пуска фурната на печката да загрява на 240 градуса и решетката се поставя на горната трета на фурната. Измитите и почистени от семките чушки се нарязват на малки парчета. Слагат се в подходяща тавичка и се поставят в загрятата фурна, за да се пекат. След това се нарязват доматите на дребно и те се добавят в тавата. Накрая яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене.
Всичко се изсипва в тавата, разбърква се добре и отново се връща във фурната да се пече 25-30 минути. Ако чушките са печени и белени, всичко може да се постави наведнъж в тавата, да се разбърка и да се пече наведнъж.
Постна мусака от картофи, моркови, тиквички и зелени чушки
Ястието е подходящо за хора с гастрит и язва в ремисия,
анемия, ревматологични болести, цьолиакия. Не е подходящо за диабет, бъбречна и
чернодробна недостатъчност.
Продукти:
800 кг картофи;
1 тиквичка;
300 г моркови;
300 г чушки (зелен пипер);
1 глава кромид лук;
1 с. л. чубрица;
1 ч.л. черен (бял) пипер; (да не се слага при остър гастрит
или язва);
3-4 с.л. олио;
1 ч.л. сол;
1 каф. л. кимион;
1 ч.л. девисил.
Полив:
2 яйца;
1 ч.ч. прясно мляко;
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат;
1 щипка сол.
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, белят се и се нарязват на малки
кубчета. Кората на морковите се остъргва и после се настъргват на едро ренде. Чушките
се почистват от семките, нарязват се на дребно и се слагат също в тавата. Тиквичката
се измива и настъргва на ренде. Зеленчуците се объркват и слагат в подходяща
тава, добавя се лука, подправките и солта. Налива се олиото в тавата без да се
пържи и вода докато покрие 2/3 от зеленчуците, разбърква се и се пече в
предварително загрята фурна 240 градуса около 1 час.
Докато се пече мусаката приготвяте полива. Разбиват се
яйцата с прясното мляко, добавя се брашното.
В киселото мляко се разбърква содата и като се активира се изсипва в
останалата смес. Размесва се всичко много добре.
След като изври водата се налива отгоре полива и тавата се връща в печката за още 15 мин.
Чушки печени и белени с доматен сос на фурна.
Ястието е подходящо още за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност, анемия,
ревматологични болести, цьолиакия. Не е подходящо за хора с язва или гастрит.
6 печени и белени
чушки;
250 мл доматен сос;
3 с.л. олио;
1 глава лук;
2-3 скилидки чесън;
2- 3 с.л. брашно;
Магданоз;
1 ч. л. босилек;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Печените и обелени чушки се запичат за 20-30 минути в предварително загрята фурна на 240 градуса на горното ниво на фурната.
Докато се пекат в същото време се приготвя доматения сос. Може да се направи с консерва или от настъргани домати. Сосът се слага на котлона и като кипне се слагат нарязания на дребно лук и чесън. Ястието ври докато леко се сгъсти. Добавя се босилека и магданоза, накрая се слагат 1-2 с. л. олио и котлонът се намалява, за да не пръска олиото. След 4-5 минути се изключва.
Сосът може да се изсипе в тавата при чушките, да се запече малко или да се залеят чушките с него.
Сухи чушки с кайма и ориз на фурна без пържене със сос
Продукти:
10-12 броя изсушени чушки (може и сурови);
1 ч.ч. ориз;
400 г кайма (свинска, телешка или смес)
1 глава кромид лук;
1 морков;
3-4 с.л. олио;
2 щипки черен пипер;
1 каф.л. кимион;
Магданоз по желание;
Сол на вкус.
За соса:
1 ч.ч. прясно мляко;
2 с.л. брашно;
1 щипка сол;
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява само с вода до готовност. След като се охлади към него се добавят нарязания лук, настъргания морков, солта и подправките. Каймата се изварява като се слага в студена вода колкото да я покрие и се оставя да кипи 20 мин. Водата от изварената кайма се изхвърля. Чушките се бланшират в кипяща вода за 1-2 минути. Като всичко се охлади, чушките се пълнят с оризовата смес. Ако остане от сместа, оризът се слага в тавата. Залива се с вода колкото да покрие чушките, слага се олиото и се пече на фурна 180 градуса около 30 мин. Да се има в предвид, че сухите чушки прегарят по-бързо от суровите. Докато се пекат чушките се приготвя белия сос. Размивате брашното в прясното мляко, добавяте солта и още една чаша и половина от соса на чушките в тавата, разбърквате, за да няма бучки и сместа се излива в тавата като се разбърква леко. Пече се още 15 мин и чушките се изваждат от фурната. Накрая може да ги поръсите с нарязан на дребно магданоз за другите членове на семейството. Ципата на чушките да се бели и да не се консумира от хора с язва или гастрит.
Варено-печено пиле на
фурна
Подходящо е за всички диети, при които се разрешава пилешко
месо.
Продукти:
500 г пилешко месо;
1 с.л. червен пипер;
50 г краве масло или 2 с. л. олио;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се
измива, отстраняват се перата по кожата, ако има такива, слага се в тенджера с
вода и 1 ч. л. сол да се свари. В тенджера под налягане ври около
10-12 минути. Като се изключи и спадне налягането, пилето се изважда, слага се
в подходяща по големина тавичка, отгоре се слагат парченца краве масло или се
намазва с 2 с. л. олио. Пече се около 20 минути на 240 градуса фурна на горно
ниво на фурната. След това се изважда, поръсва се с червен пипер. Връща се
обратно във фурната и се пече до желания загар.
Картофена яхния без пържене
Ястието е подходящо още за хора с гастртит, язва, бъбречни и чернодробни заболявания, за пости и за вегетарианци.
Продукти:
3-4 средно големи картофа;
1 глава кромид лук;
1 чушка (пиперка);
1 домат настърган или доматен сок;
3 с.л. олио;
2 скилидки чесън;
Магданоз на вкус;
1 каф. л. черен пипер
1 ч.л. чубрица;
2 с.л. брашно;
1 с.л. червен пипер;
Начиин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на кубчета около 1,5 см. Кипва се около 2 л вода и картофите се слагат в кипящата вода да се сварят. Като омекнат към тях се добавя нарязаната чушка и 3 с.л. олио. Като омекне чушката, се добавя доматения сок и накрая 10-15 мин преди да стане готово ястието се слага лука и чесъна да врат в яхнията. След това се размива брашното и червения пипер с малко вода и се добавя към ястието. Ври още 5 мин. Преди да изключите котлона добавете подправките.
Макарони на фурна
Продукти:
Макарони 1 пакет;
3 яйца;
200 г кисело мляко;
200 г краве сирене;
200 мл прясно мляко;
3-4 с.л. захар;
4 с.л. олио.
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода докато омекнат и набъбнат. Излива се водата и макароните се изсипват в тавичка с подходяща големина. Поръсват се със захарта, натрошеното сирене и се разбъркват. Отделно се разбиват яйцата, киселото и прясно мляко, добавя се олиото. Заливат се макароните със сместа и се пекат на предварително загрята фурна 200 градуса на средно ниво на фурната около 20 мин. до желания загар. По желание може да се поръси накрая с 2-3 с.л. захар и да се карамелизира още няколко минути в загрятата фурна. Така приготвените макарони са със сладко-солен вкус. Ако не харесвате този вкус – не добавяйте захар.
Ястието не е подходящо за хора с диабет.
Боб яхния
1 морков;
1 – 2 домата;
1 чушка;
1 глава кромид лук;
5-6 с.л. олио;
Сол на вкус;
1 с.л. червен пипер;
1 каф. л. кимион
2 с.л. джоджен.
Начин на приготвяне:
Бобът се слага в тенджера и се залива със студена вода. Като кипне водата се изхвърля и се налива нова. Кипи три пъти и водата се изхвърля. След това се налива вода за четвърти път, добавя се солта, моркова, нарязания лук и джоджена. Като се повиши налягането и започне да излиза пара, ястието ври под налягане 15 мин. и го изключвате. Като изстине тенджерата се отваря. Ако бобът не е сварен, тенджерата се затваря втори път и се вари по преценка още няколко минути. В тенджерата под налягане ястието не трябва да кипи под налягане повече от 15 мин. еднократно, защото високото налягането може да избие защитния клапан на тенджерата.
Ако нямате тенджера под налягане, бобът се накисва от вечерта, на другия ден се изхвърля водата, налива се чиста вода, като кипне и втората вода се изхвърля. Тогава в третата вода започвате да варите боба по начина описан по-горе.
Когато бобът се свари добавяте доматите нарязани на дребно, нарязаната чушка, кимиона, червения пипер и олиото. Ври докато омекне чушката и бобът е готов. Накрая се добавя магданоз по желание. Това е рецепта за непържен боб при пости.
Ако искате пържен боб, слагате олиото в тиган, запържвате 1-2 с. л. брашно и като стане златисто брашното махате тигана от огъня, слагате 1 с.л. червен пипер, и всичко изсипвате в бобената яхния. Ври още 3-5 минути и бобът е готов.
Бобът се консумира в ограничено количество при хора с диабет. В остър стадий на подагра варивата също се избягват. Бобовите храни образуват много газове и при колит да не се консумират.
Бобът е националното ястие на българите. Подходящ е за анемия, пости и вегетарианство.
Яхния от грах
Продукти:
300 г суров или замразен грах или 1 малка консерва от 280 г;
350 мл доматен сос или 2-3 пресни домата;
1 глава лук;
2-3 скилидки чесън;
1 с. л. брашно;
1 каф.л. кимион;
1 каф. л. черен пипер;
3 с.л. олио;
1 с.л. червен пипер.
Начин на приготвяне:
Първо се сварява граха. Ако грахът е от консерва, водата се изхвърля. В нея се съдържат много белтъчини, но продуктите отделени при варенето на граха и другите бобови растения водят до образуването на много газове. В тенджера слагате първо доматения сос и като кипне добавяте лука и чесъна. Ври около 15 минути докато омекне лука. След това добавяте олиото, размивате брашното в малко вода и го изсипвате в ястието. Бъркате да не загори и докато сосът се сгъсти. Ако е много гъст добавяте няколко лъжици вода. След това слагате граха да ври 5 минути в соса, добавяте подправките и сваляте ястието от огъня.
Риба Ципура печена в алуминиево фолио
Рибата не е подходяща за хора с бъбречна
недостатъчност и фосфатни камъни. Подходяща е за всички останали диети.
Продукти:
3 бр. риба Ципура;
2 лимона;
3 с.л. олио;
1 каф.л. сол;
1 ч.л. червен пипер по желание;
Черен пипер и магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от вътрешностите, премахва се и черната ципа, която покрива коремната кухина, защото има с горчив вкус. Отрязват се главите, махат се хрилете и се запазват за рибена супа. Рибите се измиват от кръвта и се осоляват от вън и вътрешността. Лимоните се нарязват на кръгчета. Взема се парче фолио, намазва се с олио, слага се 1 резен лимон отдолу под рибата, два резена лимон във вътрешността на рибата и един резен отгоре. Завива се рибата във фолиото и се поставя в тава за печене.
По желание рибата може да се поръси с малко червен пипер преди да се завие във фолиото. Пече се на 230 градуса в студена фурна около 35 мин. По желание може да се поднесе поръсена с черен пипер и магданоз.
Постен ориз с моркови и копър без пържене
Ястието е подходящо за хора с гастрити, язва и
колити, чернодробна недостатъчност и за
здрави хора по време на пости. За хора с бъбречна недостатъчност да не се слага
копър в ястието. За да не се слепва ориза, да се готви с дългозърнест ориз.
Продукти:
2 ч.ч. ориз от 200 мл;
1 голям морков;
1 глава лук;
½ връзка копър;
1 ч.л. чубрица;
1 каф.л. черен пипер;
3-4 с. л. олио;
7 ч. ч. от 200 мл вряла вода;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Оризът се измива с няколко води и се слага в тавата
за печене. Нарязват се морковите и лука, слагат се подправките и олиото и
ястието се залива с вряла вода. Пече се
на предварително загрята фурна 240 градуса около 50 минути докато изври водата.