Студен бюфет

 

Студеният бюфет е много популярен в районите с горещ климат. Там храната не се сервира гореща или топла, а охладена. За България той е подходящ в летните горещини през месеците юни, юли и август. Не е полезно за организма храненето само със сурови зеленчуци и плодове. Термично обработените храни трябва да се охлаждат преди хранене, защото те допълнително може да повишат температурата на организма и да предизвикат претопляне. В Българската кухня има много храни с охлаждащ ефект като таратор, кисело мляко, млечна салата „Снежанка“, краставици, диня и др. На тази страница ви предлагам термично обработени храни, които могат да се консумират студени.



Салата от ориз със зеленчуци и майонеза

Когато ви остане сварен ориз със зеленчуци и никой не иска да го яде, направете го на салата. Такава салата е подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия,  язва, гастрит и колит в ремисия. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.



 
Продукти:

Постен ориз или постна мусака от ориз с картофи, моркови, грах, лук, тиквички, чушки и др.

Майонеза 3-4 с. л.

1-2 скилидки чесън, ако го позволява диетата;

Пресен магданоз, копър, зелен лук и др.



Начин на приготвяне:

От  постния ориз или мусаката с ориз да се махне от горе полива и слепения ориз да се раздроби на дребно,  да се разбърка и да се добави майонеза.





В  зависимост от здравословното състояние, може да сложите 1-2 скилидки намачкан чесън, пресен копър, магданоз или нарязан зелен лук. Може да  добавите и маслини към салатата.








Салата картофи, моркови, пилешко месо, кашкавал, маслини, лук

Салатата е подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Болните от язва, гастрит, колит, чернодробни и бъбречни заболявания да направят салатата без лук. Хората с диабет да направят салатата с половин картоф.


Продукти:

1-2 картофа;

200 г сварено пилешко месо;

50 г кашкавал;

1-2 моркова;

10-12 маслини;

1 глава лук по желание;

Сол, лимонов сок, олио на вкус или според диетата.



Начин на приготвяне:

Пилето, картофите и морковите се сваряват. Маслините се срязват, премахва се  костилката и се нарязват на дребни парченца. Картофите се белят и също се нарязват на дребно. Пилешкото месо се обезкостява и нарязва. Морковите и кашкавалът може да се нарежат или да се настържат на ренде. Всички продукти се слагат в купа, добавя се нарязяния на дребно лук и подправките според диетата.





Салата картофи, моркови, пилешко месо, кашкавал, маслини, лук и майонеза

Салатата е подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Болните от язва, гастрит, колит да направят салатата без лук. Салатата не е подходяща захора с чернодробни и бъбречни заболявания. Хората с диабет да направят салатата с половин картоф и майонезата с варени яйца.


Продукти:

1-2 картофа;

200 г сварено пилешко месо;

50 г кашкавал;

1-2 моркова;

10-12 маслини;

1 глава лук по желание;

3 с. л. майонеза;

Сол, лимонов сок, олио на вкус или според диетата или при необходимост.


Начин на приготвяне:

Пилето, картофите и морковите се сваряват. Маслините се срязват на две, премахва се  костилката и се нарязват на дребни парченца. Картофите се белят и също се нарязват на дребно. Пилешкото месо се обезкостява и нарязва. Морковите и кашкавалът може да се нарежат или да се настържат на ренде. Всички продукти се слагат в купа, добавя се нарязяния на дребно лук, майонезата и при необходимост подправки според диетата.





Салата картофи, маслини, домати, печени чушки, лук

Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, пости. Болните от язва, гастрит, колит, чернодробни и бъбречни заболявания да направят салатата без лук. Хората с диабет да направят салатата с половин картоф.


Продукти:

1-2 картофа;

7-8 маслини без костилки;

2-3 печени и белени чушки;

1 домат;

1 глава лук;

Сол, олио и лимонов сок според диетата.




Начин на приготвяне:

Картофите и морковите се белят, сваряват се и се нарязват на дребни кубчета. Чушките се  пекат, белят се и се нарязват на дребно. Доматите, маслините и лука също се нарязват на дребно. Всички продукти се слагат в купа, добавят се подправките и салатата се разбърква.






Салата картофи, маслини, домати, печени чушки, лук и майонеза

Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, анемия. Болните от язва, гастрит и колит да направят салатата без лук. Салатата не е подходящаза хора с чернодробна и бъбречна недостатъчнаст. Хората с диабет да направят салатата с половин картоф и майонеза със сварени яйца. За пости да се направи с постна майонеза.


Продукти:

1-2 картофа;

7-8 маслини без костилки;

2-3 печени и белени чушки;

1 домат;

1 глава лук;

2-3 с. л. майонеза според диетата;

Сол, олио и лимонов сок според диетата.



Начин на приготвяне:

Картофите и морковите се белят, сваряват се и се нарязват на дребни кубчета. Чушките се  пекат, белят се и се нарязват на дребно. Доматите, маслините и лука също се нарязват на дребно. Всички продукти се слагат в купа, добавят се майонезата подправките и салатата се разбърква. 





Салата от картофи, моркови, грах, печена  чушка, тиквичка, салам

Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, язва, гастрит и колит. Болните от чернодробни и бъбречни заболявания да направят салатата с варено пилешко месо, а не с колбас. Хората с диабет и затлъстяване да сложат по-малко картофи.


Продукти:

1 картоф;

½ тиквичка;

1 морков;

1 печена и белена чушка;

3-4 с. л. грах;

70 г шпеков салам или 50 г сварено пилешко месо;

Сол, олио, лимонов сок или оцет според диетата.




Начин на приготвяне:

Първо се сваряват картофите, морковите и тиквичката. Картофите се белят и се нарязват надребни кубчета. Тиквичката, моркова и салама (месото) също се нарязват на дребни кубчета. Чушката се пече, като се охлади се бели и се нарязва на дребно. Грахът се вари или се слагат 3 с. л. сварен грах от консерва. Всички продукти се поставят в купа, добавят се подправките и салатата се разбърква. По желание може да се добави и магданоз.




Салата от картофи, моркови, грах, печена  чушка, тиквичка, салам и майонеза

Това е същата салата като предишната, но с добавена майонеза. Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, анемия, язва, гастрит и колит. Салатата не е подходяща за хора с чернодробни и бъбречни заболявания. Хората с диабет и затлъстяване да сложат по-малко картофи и да си направят майонеза от сварени яйца.(виж Майонези и диети)


Продукти:

1 картоф;

½ тиквичка;

1 морков;

1 печена и белена чушка;

3-4 с. л. грах;

70 г шпеков салам или 50 г сварено пилешко месо;

22-3 с. л. майонеза;

Сол, олио, лимонов сок или оцет ако е необходимо.


Начин на приготвяне:

Първо се сваряват картофите, морковите и тиквичката. Картофите се белят и се нарязват надребни кубчета. Тиквичката, моркова и салама (месото) също се нарязват на дребни кубчета. Чушката се пече, като се охлади се бели и се нарязва на дребно. Грахът се вари или се слагат 3 с. л. сварен грах от консерва. Всички продукти се поставят в купа, добавя се майонезата и салатата се разбърква. Ако салатата не е достатъчно солена или кисела, може да се сложат подправки. По желание може да се добави и магданоз.





Салата картофи, моркови, грах, кашкавал и арпаджик

Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, чернодробни и бъбречни заболявания. Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с по-малко арпаджик. Салатата не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване.


Продукти:

1 картоф;

1 морков;

3-4 с. л. варен грах;

3 главички арпаджик;

40 г кашкавал;

Олио, сол и лимонов сок на вкус или според диетата.



Начин на приготвяне:

Картофите, морковите и граха се сваряват. Може да се използва и сварен грах от консерва. Като се охладят, морковите и картофите се белят и нарязват на дребни парченца. Кашкавалът и арпаджика също се нарязват на дребно.  В купа се слагат всички продукти, добавят се подправките и всичко се разбърква. Ако позволява диетатат може да се сложи копър или магданоз.





Салата картофи, моркови, грах, кашкавал, арпаджик и майонеза

Това е същата салата, но с добавка – майонеза. Тя е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с по-малко арпаджик. Салатата не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване, чернодробни и бъбречни заболявания.


Продукти:

1 картоф;

1 морков;

3-4 с. л. варен грах;

3 главички арпаджик;

40 г кашкавал;

2-3 с. л. майонеза;

Олио, сол и лимонов сок на вкус или според диетата.


Начин на приготвяне:

Картофите, морковите и граха се сваряват. Може да се използва и сварен грах от консерва. Като се охладят, морковите и картофите се белят и нарязват на дребни парченца. Кашкавалът и арпаджика също се нарязват на дребно.  В купа се слагат всички продукти, добавя се майонезата, подправките и всичко се разбърква. Ако позволява диетатат може да се сложи копър или магданоз.





Салата картофи, краставици, телешко месо, червени и зелени мариновани чушки


Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, ревматологични болести. Салатата не е подходяща за хора с подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност, диабет. Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с белени и печени чушки. При затлъстяване и диабет да се сложи само един картоф.


Продукти:

2-3 картофа;

1 свежа краставица;

1 червена чушка;

1 зелена чушка;

200 г телешко месо;

1 глава лук по желание;

2-3 скилидки чесън в олиото и оцета – по желание;

Сол, оцет и олио според диетата.



Начин на приготвяне.

Картофите и месото трябва да са предварително сварени и охладени. Чушките може да са печени и белени или да се попарят в кипяща подсолена вода за 1-2 минути. За да се мариноват в кипящата вода се слагат 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, дръжки от магданоз и копър, 2 дафинови листа. Като се извадят от врялата вода, оставя се всичко да се охлади. Към водата се добавят 3 с. л. оцет и зеленчуците отново се връщат в марината. Всичко се слага  в буркан и се оставя в хладилника за няколко часа.

Продуктите се нарязват на дребни парчета и се слагат в купа за салата. Всичко се разбърква до еднородна смес и най-накрая се добавят подправките според вкуса. Салатата се сервира студена.





Салата картофи, краставици, телешко месо, червени и зелени мариновани чушки, майонеза

Това е същата салата като предишната, но към продуктите се прибавя майонеза. Салатата е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, ревматологични болести. Салатата не е подходяща за хора с подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност, диабет. Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с белени и печени чушки. При затлъстяване и диабет да се сложи половин картоф и майонезата да бъде от  сварени яйца с малко олио.


Продукти:

2-3 картофа;

1 свежа краставица;

1 червена чушка;

1 зелена чушка;

200 г телешко месо;

2-3 скилидки чесън в майонезата – по желание;

3-4 с. л. майонеза;

Сол, оцет и олио ако е необходимо.


Начин на приготвяне.

Картофите и месото трябва да са предварително сварени и охладени. Чушките може да са печени и белени или да се попарят в кипяща подсолена вода за 1-2 минути. За да се мариноват в кипящата вода се слагат 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, дръжки от магданоз и копър, 2 дафинови листа. Като се извадят от врялата вода, оставя се всичко да се охлади. Към водата се добавят 3 с. л. оцет и зеленчуците отново се връщат в марината. Всичко се слага  в буркан и се оставя в хладилника за няколко часа.

Продуктите се нарязват на дребни парчета и се слагат в купа за салата. Всичко се разбърква до еднородна смес, добавя се майонезата и най-накрая се добавят  подправките ако има нужда от тях. Салатата се сервира студена.





Салата от бяло зеле, моркови, царевица, червени и зелени чушки, майонеза

Салатата е подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия. Салатата не е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, бъбречна и чернодробна недостатъчност, диабет.


Продукти:

200 г бяло зеле;

1 червена чушка;

1 зелена чушка;

1 морков;

2-3 с. л. варена царевица от консерва;

2-3 с. л. майонеза;

Копър или магданоз по желание;

Сол, олио и оцет (лимонов сок) при необходимост.



Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва на дребно и може да се намачка. Морковите се белят и настъргват на едро ренде. Чушките се почистват от семките и се нарязват на дребно. По желание могат да се попарят (бланшират) или да се мариноват, ако диетата го позволява. Всички продукти се слагат в купа, добавя се царевицата, майонезата и салатата се разбърква. При необходимост се добавят подправки.





Салата от картофи, моркови, пилешко месо, варена царевица и майонеза

Салатата е подходяща за „Студен бюфет“,  за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване, бъбречни и чернодробни заболявания.



 Продукти:

200 г картофи;

150 г моркови;

200 г пилешко месо;

3 с. л. варена царевица на зърна;

3 с. л. майонеза;

Сол според диетата;

Лимонов сок (или бял оцет) на вкус.


Начин на приготвяне:

Първо се сварява пилешкото месо. Като изстине се нарязва на малки парченца. Картофите и морковите се белят, слагат се в кипяща подсолена вода да се сварят за около 25-30 минути. Като се охладят се нарязват на малки парченца. Царевицата може да се вземе от консерва или да се свари млечна царевица и да се изронят зърната.

В купа се слагат всички продукти, добавя се майонезата и салатата се разбърква. Ако има нужда може да се добавя още сол и лимонов сок (или бял оцет).




Салата с яйца, сирене, картофи, лук и майонеза

Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, анемия. При хора хора със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност салатата да се направи с извара. За хора с язва, колит и гастрит да не се слага лук. За болните с диабет да се сложат по-малко картофи и майонезата да е домашна с две варени яйца и 25 мл олио.


Продукти:

1 – 2 малки картофа;

1 яйце;

50 г сирене или извара;

½ глава лук;

2-3 с. л. майонеза;

½ каф. л. черен пипер по желание;

Олио, оцет и сол на  вкус или според диетата.



Начин на приготвяне:

Картофите се белят и се слагат да се сварят в кипяща вода. Като се охладят се нарязват на дребни парчета. Яйцето се сварява, бели се и се нарязва на парченца. Лукът се почиства от люспите и също се нарязва. Сиренето се натрошава на дребно или се настъргва на ренде. Всички продукти се слагат в купа, добавят се подправките и се разбъркват. Накрая се слага майонезата и салатата се разбърква до еднородна смес. 






Салата картофи, моркови, яйца, риба и лук

Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, анемия. Не е подходяща за хора със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност. За хора с язва, колит и гастрит да не се  слага лук. За болните с диабет да се сложат по-малко картофи.


Продукти:

1 – 2 малки картофа;

1 яйце;

1 мрков;

½ глава лук;

½ каф. л. черен пипер по желание;

5-6 малки мариновани рибки;

Олио, оцет и сол на  вкус или според диетата.




Начин на приготвяне:

Картофите и морковите се белят и се слагат да се сварят в кипяща вода. Като се охладят се нарязват на дребни парчета. Яйцето се сварява, бели се и се нарязва на парченца. Лукът се почиства от люспите и също се нарязва. Всички продукти се слагат в купа, добавят се подправките и се разбъркват. Накрая се добавят рибките цели или нарязани на половина според предпочитанията.






Салата от яйца, сирене, кашкавал и майонеза

Салатата е нискокалорична и с висока хранитена стойност. Подходяща е за хора след боледуване, анемия, глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, затлъстяване, ревматологични болести, язва, гастрит и колит. Да се консумира с внимание от хора с атеросклероза и диабет. Салатата не е подходяща за хора с бъбречна и чернодробна недостатъчност, алергия към яйца и млечни продукти.

Внимание! През лятото тази салата се разваля бързо. Може да стане  причина за развитие на Салмонела и Шигела. Майонезата  да се  прави само с варени яйца или да се използва готова майонеза от търговската мрежа.



Продукти:

2 сварени яйца;

70 г бяло саламурено сирене;

50 г кашкавал;

2-3 с. л.  майонеза;

1 щипка черен пипер по желание.




Начин на приготвяне:

Първо се сваряват яйцата за около 10 минути. Трябва да са твърдо сварени. Като се охладят се белят и настъргват на едро ренде в малка купа. След това се настъргват сиренето и кашкавала. Добавя се майонезата и се разбърква докато стане еднородна смес.

 





Пилешки сърца с чушки, моркови и лук в огнеопорна тенджера

Ястието е подходящо за хора с язва, гастрит, колит, анемия, диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия), затлъстяване. Не е подходящо за хора с бъбречни и чернодробни заболявания, ревматологични болести и подагра.

Приготвени по този начин пилешките сърца могат да се поднесат като мезе, предястие или основно ястие. Могат да се консумират топли или на стайна температура.


Продукти:

850 г пилешки сърца (карантия);

1 червена чушка;

1 морков;

1 глава лук;

Сол на вкус;

3 с. л. слънчогледово олио;

50 мл вода или бира.




Начин на приготвяне:

Пилешките сърца се измиват от кръвта и се слагат в огнеопорната тенджера, която е подсушена отвън. Добавят се ситно нарязания лук и настъргания на ренде морков.






 

Червената чушка се измива, почиства се от семките и се нарязва на дребни парчета. Слага се в тенджерата, добавят се солта, олиото и 50 мл вода. Всичко се разбърква, поставя се капакът на стъклената тенджера, който също е подсушен отвън.





Пече се под капак на 240 градуса студена фурна около 1 час в долната трета на фурната. След това капакът се маха и може да се пече още 10-15 минути до придобиването на желания загар. Ястието може да се сервира топло или охладено на стайна температура.

 





Салата ориз, моркови, печена чушка, тиквички

Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, анемия, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, бъбречни и чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване.


Продукти:

За една порция:

50 г ориз;

100 г тиквички;

½ сварен морков;

1 печена и белена чушка;

Олио, сол и лимонов сок на вкус.


Начин на приготвяне:

Оризът се сварява според указанията на опаковката, добавя се сол на вкус и 1 с. л. олио. Разбърква се няколко пъти, за да не се слепне. Оставя се да се охлади. Чушката се пече, охлажда, почиства се от семките, бели се и се нарязва на малки парчета. Тиквичките се пекат на грил тиган или фурна, а може и да се сварят. Нарязват се на дребни парчета. Морковите също се сваряват и нарязват на дребно. Всички продукти се слагат в дълбока чиния охладени, разбъркват се, добавя се сол ако е необходимо, олио и лимонов сок. 




Салата макарони, моркови, тиквички, печени чушки и пилешко месо

Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, анемия, ревматологични болести, бъбречни и чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия), затлъстяване.


Продукти:

За една порция:

70 г макарони;

100 г тиквички;

50 г пилешко месо печено или варено;

½ сварен морков;

1 печена и белена чушка;

Олио, сол и лимонов сок на вкус.


Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват според указанията на опаковката, изцежда се водата и се добавя 1 с. л. олио. Разбъркват се няколко пъти, за да не се слепнат. Оставят се да се охладят. Пилешкото месо се сварява или пече на грил тиган, може и във фурната. Като се охлади се нарязва на дребни парчета.

Чушката се пече, охлажда, почиства се от семките, бели се и се нарязва на малки парчета. Тиквичките се пекат на грил тиган или фурна, а може и да се сварят. Нарязват се на дребни парчета. Морковите също се сваряват и нарязват на дребно. Всички продукти се слагат в дълбока чиния охладени, разбъркват се, добавя се сол ако е необходимо, олио и лимонов сок.

 




Салата с пилешко месо, яйце, извара, червена чушка, картофи

Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване. При бъбречни и чернодробни заболявания да не се слагат яйца.


Продукти:

1 бутче пилешко месо;

1-2 картофа;

1 чушка;

1 яйце;

50-100 г извара;

2-3 стръка копър по желание;

Сол, олио и лимонов сок според диетата.


Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, белят се и се нарязват на дребни парченца. Пилето се сварява, отделя се кожата и месото се нарязва на малки парченца. Яйцето се сварява, бели се и се нарязва на дребно. Чушките се пекат, след като се охладят се белят, почистват се от семките и също се нарязват на дребно. В купа или подходяща чиния се слагат месото, чушките, яйцето, изварата, ситно нарязаните картофи, нарязания на  дребно копър, солта, олиото и лимоновия сок според диетата. Салатата се разбърква и се сервира.


Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница

Майонези и диети

Десерти със захар