Студен бюфет
Студеният бюфет е много популярен в районите с горещ климат. Там храната не се сервира гореща или топла, а охладена. За България той е подходящ в летните горещини през месеците юни, юли и август. Не е полезно за организма храненето само със сурови зеленчуци и плодове. Термично обработените храни трябва да се охлаждат преди хранене, защото те допълнително може да повишат температурата на организма и да предизвикат претопляне. В Българската кухня има много храни с охлаждащ ефект като таратор, кисело мляко, млечна салата „Снежанка“, краставици, диня и др. На тази страница ви предлагам термично обработени храни, които могат да се консумират студени.
Салата от ориз със зеленчуци и майонеза
Когато ви остане сварен ориз със зеленчуци и никой не иска да го яде, направете го на салата. Такава салата е подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, язва, гастрит и колит в ремисия. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
Постен ориз
или постна мусака от ориз с картофи, моркови, грах, лук, тиквички, чушки и др.
Майонеза 3-4
с. л.
1-2 скилидки
чесън, ако го позволява диетата;
Пресен магданоз,
копър, зелен лук и др.
Начин на приготвяне:
От постния ориз или мусаката с ориз да се махне от
горе полива и слепения ориз да се раздроби на дребно, да се разбърка и да се добави майонеза.
В зависимост от здравословното състояние, може да сложите 1-2 скилидки намачкан чесън, пресен копър, магданоз или нарязан зелен лук. Може да добавите и маслини към салатата.
Салата картофи, моркови, пилешко месо, кашкавал, маслини, лук
Салатата е
подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия
(цьолиакия). Болните от язва, гастрит, колит, чернодробни и бъбречни
заболявания да направят салатата без лук. Хората с диабет да направят салатата
с половин картоф.
Продукти:
1-2 картофа;
200 г сварено
пилешко месо;
50 г
кашкавал;
1-2 моркова;
10-12
маслини;
1 глава лук
по желание;
Сол, лимонов
сок, олио на вкус или според диетата.
Пилето, картофите и морковите се сваряват. Маслините се срязват, премахва се костилката и се нарязват на дребни парченца. Картофите се белят и също се нарязват на дребно. Пилешкото месо се обезкостява и нарязва. Морковите и кашкавалът може да се нарежат или да се настържат на ренде. Всички продукти се слагат в купа, добавя се нарязяния на дребно лук и подправките според диетата.
Салата картофи, моркови, пилешко месо, кашкавал, маслини, лук и майонеза
Салатата е
подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия
(цьолиакия). Болните от язва, гастрит, колит да направят салатата без лук. Салатата
не е подходяща захора с чернодробни и бъбречни заболявания. Хората с диабет да направят
салатата с половин картоф и майонезата с варени яйца.
Продукти:
1-2 картофа;
200 г
сварено пилешко месо;
50 г
кашкавал;
1-2 моркова;
10-12
маслини;
1 глава лук
по желание;
3 с. л.
майонеза;
Сол, лимонов
сок, олио на вкус или според диетата или при необходимост.
Начин на приготвяне:
Пилето, картофите и морковите се сваряват. Маслините се срязват на две, премахва се костилката и се нарязват на дребни парченца. Картофите се белят и също се нарязват на дребно. Пилешкото месо се обезкостява и нарязва. Морковите и кашкавалът може да се нарежат или да се настържат на ренде. Всички продукти се слагат в купа, добавя се нарязяния на дребно лук, майонезата и при необходимост подправки според диетата.
Салата картофи, маслини, домати, печени чушки, лук
Салатата е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични
болести, пости. Болните
от язва, гастрит, колит, чернодробни и бъбречни заболявания да направят
салатата без лук. Хората с диабет да направят салатата с половин картоф.
Продукти:
1-2 картофа;
7-8 маслини
без костилки;
2-3 печени и
белени чушки;
1 домат;
1 глава лук;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите и морковите се белят, сваряват се и се нарязват на дребни кубчета. Чушките се пекат, белят се и се нарязват на дребно. Доматите, маслините и лука също се нарязват на дребно. Всички продукти се слагат в купа, добавят се подправките и салатата се разбърква.
Салата картофи, маслини, домати, печени чушки, лук и майонеза
Салатата е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични
болести, анемия. Болните от язва, гастрит и колит да направят салатата без лук.
Салатата не е подходящаза хора с чернодробна и бъбречна недостатъчнаст. Хората
с диабет да направят салатата с половин картоф и майонеза със сварени яйца. За
пости да се направи с постна майонеза.
Продукти:
1-2 картофа;
7-8 маслини
без костилки;
2-3 печени и
белени чушки;
1 домат;
1 глава лук;
2-3 с. л.
майонеза според диетата;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите и
морковите се белят, сваряват се и се нарязват на дребни кубчета. Чушките
се пекат, белят се и се нарязват на
дребно. Доматите, маслините и лука също се нарязват на дребно. Всички продукти
се слагат в купа, добавят се майонезата подправките и салатата се разбърква.
Салата от картофи, моркови, грах, печена чушка, тиквичка, салам
Салатата е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични
болести, язва, гастрит и колит. Болните от чернодробни и бъбречни заболявания
да направят салатата с варено пилешко месо, а не с колбас. Хората с диабет и
затлъстяване да сложат по-малко картофи.
1 картоф;
½ тиквичка;
1 морков;
1 печена и
белена чушка;
3-4 с. л.
грах;
70 г шпеков
салам или 50 г сварено пилешко месо;
Сол, олио,
лимонов сок или оцет според диетата.
Начин на
приготвяне:
Първо се сваряват картофите, морковите и тиквичката. Картофите се белят и се нарязват надребни кубчета. Тиквичката, моркова и салама (месото) също се нарязват на дребни кубчета. Чушката се пече, като се охлади се бели и се нарязва на дребно. Грахът се вари или се слагат 3 с. л. сварен грах от консерва. Всички продукти се поставят в купа, добавят се подправките и салатата се разбърква. По желание може да се добави и магданоз.
Салата от картофи, моркови, грах, печена чушка, тиквичка, салам и майонеза
Това е
същата салата като предишната, но с добавена майонеза. Салатата е подходяща за
хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, анемия,
язва, гастрит и колит. Салатата не е подходяща за хора с чернодробни и бъбречни
заболявания. Хората с диабет и затлъстяване да сложат по-малко картофи и да си
направят майонеза от сварени яйца.(виж Майонези и диети)
1 картоф;
½ тиквичка;
1 морков;
1 печена и
белена чушка;
3-4 с. л.
грах;
70 г шпеков
салам или 50 г сварено пилешко месо;
22-3 с. л.
майонеза;
Сол, олио,
лимонов сок или оцет ако е необходимо.
Първо се
сваряват картофите, морковите и тиквичката. Картофите се белят и се нарязват
надребни кубчета. Тиквичката, моркова и салама (месото) също се нарязват на
дребни кубчета. Чушката се пече, като се охлади се бели и се нарязва на дребно.
Грахът се вари или се слагат 3 с. л. сварен грах от консерва. Всички продукти
се поставят в купа, добавя се майонезата и салатата се разбърква. Ако салатата
не е достатъчно солена или кисела, може да се сложат подправки. По желание може
да се добави и магданоз.
Салата картофи, моркови, грах, кашкавал и арпаджик
Салатата е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични
болести, чернодробни и бъбречни заболявания. Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с
по-малко арпаджик. Салатата не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване.
1 картоф;
1 морков;
3-4 с. л.
варен грах;
3 главички
арпаджик;
40 г
кашкавал;
Олио, сол и лимонов сок на вкус или според диетата.
Картофите, морковите и граха се сваряват. Може да се използва и сварен грах от консерва. Като се охладят, морковите и картофите се белят и нарязват на дребни парченца. Кашкавалът и арпаджика също се нарязват на дребно. В купа се слагат всички продукти, добавят се подправките и всичко се разбърква. Ако позволява диетатат може да се сложи копър или магданоз.
Салата картофи, моркови, грах, кашкавал, арпаджик и майонеза
Това е
същата салата, но с добавка – майонеза. Тя е подходяща за хора с глутенова
ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, Хората с язва,
гастрит и колит да направят салатата с по-малко арпаджик. Салатата не е
подходяща за хора с диабет, затлъстяване, чернодробни и бъбречни заболявания.
Продукти:
1 картоф;
1 морков;
3-4 с. л.
варен грах;
3 главички
арпаджик;
40 г
кашкавал;
2-3 с. л.
майонеза;
Олио, сол и
лимонов сок на вкус или според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите, морковите и граха се сваряват. Може да се използва и сварен грах от консерва. Като се охладят, морковите и картофите се белят и нарязват на дребни парченца. Кашкавалът и арпаджика също се нарязват на дребно. В купа се слагат всички продукти, добавя се майонезата, подправките и всичко се разбърква. Ако позволява диетатат може да се сложи копър или магданоз.
Салата картофи, краставици, телешко месо, червени и зелени мариновани чушки
Салатата е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, ревматологични
болести. Салатата не е подходяща за хора с подагра, бъбречна и чернодробна
недостатъчност, диабет. Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с
белени и печени чушки. При затлъстяване и диабет да се сложи само един картоф.
2-3 картофа;
1 свежа краставица;
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
200 г
телешко месо;
1 глава лук
по желание;
2-3 скилидки
чесън в олиото и оцета – по желание;
Сол, оцет и
олио според диетата.
Картофите и
месото трябва да са предварително сварени и охладени. Чушките може да са печени
и белени или да се попарят в кипяща подсолена вода за 1-2 минути. За да се мариноват
в кипящата вода се слагат 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, дръжки от
магданоз и копър, 2 дафинови листа. Като се извадят от врялата вода, оставя се
всичко да се охлади. Към водата се добавят 3 с. л. оцет и зеленчуците отново се
връщат в марината. Всичко се слага в
буркан и се оставя в хладилника за няколко часа.
Продуктите се нарязват на дребни парчета и се слагат в купа за салата. Всичко се разбърква до еднородна смес и най-накрая се добавят подправките според вкуса. Салатата се сервира студена.
Салата картофи, краставици, телешко месо, червени и зелени мариновани чушки, майонеза
Това е
същата салата като предишната, но към продуктите се прибавя майонеза. Салатата
е подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, ревматологични
болести. Салатата не е подходяща за хора с подагра, бъбречна и чернодробна
недостатъчност, диабет. Хората с язва, гастрит и колит да направят салатата с
белени и печени чушки. При затлъстяване и диабет да се сложи половин картоф и
майонезата да бъде от сварени яйца с
малко олио.
Продукти:
2-3 картофа;
1 свежа
краставица;
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
200 г
телешко месо;
2-3 скилидки
чесън в майонезата – по желание;
3-4 с. л.
майонеза;
Сол, оцет и
олио ако е необходимо.
Начин на
приготвяне.
Картофите и
месото трябва да са предварително сварени и охладени. Чушките може да са печени
и белени или да се попарят в кипяща подсолена вода за 1-2 минути. За да се
мариноват в кипящата вода се слагат 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар,
дръжки от магданоз и копър, 2 дафинови листа. Като се извадят от врялата вода,
оставя се всичко да се охлади. Към водата се добавят 3 с. л. оцет и зеленчуците
отново се връщат в марината. Всичко се слага
в буркан и се оставя в хладилника за няколко часа.
Продуктите се
нарязват на дребни парчета и се слагат в купа за салата. Всичко се разбърква до
еднородна смес, добавя се майонезата и най-накрая се добавят подправките ако има нужда от тях. Салатата се
сервира студена.
Салата от бяло зеле, моркови,
царевица, червени и зелени чушки, майонеза
Салатата е
подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), анемия. Салатата не е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, бъбречна
и чернодробна недостатъчност, диабет.
Продукти:
200 г бяло
зеле;
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
1 морков;
2-3 с. л.
варена царевица от консерва;
2-3 с. л.
майонеза;
Копър или
магданоз по желание;
Сол, олио и
оцет (лимонов сок) при необходимост.
Начин на
приготвяне:
Зелето се
нарязва на дребно и може да се намачка. Морковите се белят и настъргват на едро
ренде. Чушките се почистват от семките и се нарязват на дребно. По желание
могат да се попарят (бланшират) или да се мариноват, ако диетата го позволява.
Всички продукти се слагат в купа, добавя се царевицата, майонезата и салатата
се разбърква. При необходимост се добавят подправки.
Салата от картофи, моркови, пилешко месо, варена царевица и майонеза
Салатата е подходяща за „Студен бюфет“, за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване, бъбречни и чернодробни заболявания.
200 г
картофи;
150 г
моркови;
200 г
пилешко месо;
3 с. л.
варена царевица на зърна;
3 с. л.
майонеза;
Сол според
диетата;
Лимонов сок (или
бял оцет) на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Като изстине се нарязва на малки парченца. Картофите и
морковите се белят, слагат се в кипяща подсолена вода да се сварят за около
25-30 минути. Като се охладят се нарязват на малки парченца. Царевицата може да
се вземе от консерва или да се свари млечна царевица и да се изронят зърната.
В купа се слагат всички продукти, добавя се майонезата и салатата се разбърква. Ако има нужда може да се добавя още сол и лимонов сок (или бял оцет).
Салата с яйца, сирене, картофи, лук и майонеза
Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, анемия. При хора хора със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност салатата да се направи с извара. За хора с язва, колит и гастрит да не се слага лук. За болните с диабет да се сложат по-малко картофи и майонезата да е домашна с две варени яйца и 25 мл олио.
Продукти:
1 – 2 малки
картофа;
1 яйце;
50 г сирене
или извара;
½ глава лук;
2-3 с. л.
майонеза;
½ каф. л.
черен пипер по желание;
Олио, оцет и
сол на вкус или според диетата.
Картофите се
белят и се слагат да се сварят в кипяща вода. Като се охладят се нарязват на
дребни парчета. Яйцето се сварява, бели се и се нарязва на парченца. Лукът се
почиства от люспите и също се нарязва. Сиренето се натрошава на дребно или се
настъргва на ренде. Всички продукти се
слагат в купа, добавят се подправките и се разбъркват. Накрая се слага майонезата
и салатата се разбърква до еднородна смес.
Салата картофи, моркови, яйца, риба и лук
Салатата е подходяща за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, анемия. Не е подходяща за хора със сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност. За хора с язва, колит и гастрит да не се слага лук. За болните с диабет да се сложат по-малко картофи.
Продукти:
1 – 2 малки
картофа;
1 яйце;
1 мрков;
½ глава лук;
½ каф. л.
черен пипер по желание;
5-6 малки мариновани
рибки;
Олио, оцет и сол на вкус или според диетата.
Картофите и морковите се белят и се слагат да се сварят в кипяща вода. Като се охладят се нарязват на дребни парчета. Яйцето се сварява, бели се и се нарязва на парченца. Лукът се почиства от люспите и също се нарязва. Всички продукти се слагат в купа, добавят се подправките и се разбъркват. Накрая се добавят рибките цели или нарязани на половина според предпочитанията.
Салата от яйца, сирене, кашкавал и майонеза
Салатата е
нискокалорична и с висока хранитена стойност. Подходяща е за хора след
боледуване, анемия, глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, затлъстяване, ревматологични
болести, язва, гастрит и колит. Да се консумира с внимание от хора с
атеросклероза и диабет. Салатата не е подходяща за хора с бъбречна и
чернодробна недостатъчност, алергия към яйца и млечни продукти.
Внимание!
През лятото тази салата се разваля бързо. Може да стане причина за развитие на Салмонела и Шигела.
Майонезата да се прави само с варени яйца или да се използва
готова майонеза от търговската мрежа.
Продукти:
2 сварени яйца;
70 г бяло
саламурено сирене;
50 г
кашкавал;
2-3 с. л. майонеза;
1 щипка
черен пипер по желание.
Първо се
сваряват яйцата за около 10 минути. Трябва да са твърдо сварени. Като се
охладят се белят и настъргват на едро ренде в малка купа. След това се настъргват
сиренето и кашкавала. Добавя се майонезата и се разбърква докато стане еднородна
смес.
Пилешки сърца с чушки, моркови и лук в огнеопорна тенджера
Ястието е
подходящо за хора с язва, гастрит, колит, анемия, диабет, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), затлъстяване. Не е подходящо за хора с бъбречни и чернодробни
заболявания, ревматологични болести и подагра.
Приготвени
по този начин пилешките сърца могат да се поднесат като мезе, предястие или
основно ястие. Могат да се консумират топли или на стайна температура.
Продукти:
850 г
пилешки сърца (карантия);
1 червена
чушка;
1 морков;
1 глава лук;
Сол на вкус;
3 с. л.
слънчогледово олио;
50 мл вода
или бира.
Начин на приготвяне:
Пилешките сърца се измиват от кръвта и се слагат в огнеопорната тенджера, която е подсушена отвън. Добавят се ситно нарязания лук и настъргания на ренде морков.
Пече се под
капак на 240 градуса студена фурна около 1 час в долната трета на фурната. След
това капакът се маха и може да се пече още 10-15 минути до придобиването на
желания загар. Ястието може да се сервира топло или охладено на стайна
температура.
Салата ориз, моркови, печена чушка, тиквички
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, анемия, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, бъбречни и чернодробни
заболявания. Не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване.
За една
порция:
50 г ориз;
100 г
тиквички;
½ сварен
морков;
1 печена и
белена чушка;
Олио, сол и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Оризът се
сварява според указанията на опаковката, добавя се сол на вкус и 1 с. л. олио.
Разбърква се няколко пъти, за да не се слепне. Оставя се да се охлади. Чушката
се пече, охлажда, почиства се от семките, бели се и се нарязва на малки
парчета. Тиквичките се пекат на грил тиган или фурна, а може и да се сварят.
Нарязват се на дребни парчета. Морковите също се сваряват и нарязват на дребно.
Всички продукти се слагат в дълбока чиния охладени, разбъркват се, добавя се
сол ако е необходимо, олио и лимонов сок.
Салата макарони, моркови, тиквички, печени чушки и пилешко месо
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, анемия, ревматологични
болести, бъбречни и
чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с диабет, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), затлъстяване.
Продукти:
За една
порция:
70 г
макарони;
100 г
тиквички;
50 г пилешко
месо печено или варено;
½ сварен
морков;
1 печена и
белена чушка;
Олио, сол и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Макароните
се сваряват според указанията на опаковката, изцежда се водата и се добавя 1 с.
л. олио. Разбъркват се няколко пъти, за да не се слепнат. Оставят се да се
охладят. Пилешкото месо се сварява или пече на грил тиган, може и във фурната.
Като се охлади се нарязва на дребни парчета.
Чушката се
пече, охлажда, почиства се от семките, бели се и се нарязва на малки парчета. Тиквичките
се пекат на грил тиган или фурна, а може и да се сварят. Нарязват се на дребни
парчета. Морковите също се сваряват и нарязват на дребно. Всички продукти се
слагат в дълбока чиния охладени, разбъркват се, добавя се сол ако е необходимо,
олио и лимонов сок.
Салата с пилешко месо, яйце, извара, червена чушка, картофи
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, ревматологични болести,
глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с диабет, затлъстяване.
При бъбречни и чернодробни заболявания да не се слагат яйца.
Продукти:
1 бутче
пилешко месо;
1-2 картофа;
1 чушка;
1 яйце;
50-100 г
извара;
2-3 стръка
копър по желание;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Картофите се
сваряват, белят се и се нарязват на дребни парченца. Пилето се сварява, отделя
се кожата и месото се нарязва на малки парченца. Яйцето се сварява, бели се и
се нарязва на дребно. Чушките се пекат, след като се охладят се белят,
почистват се от семките и също се нарязват на дребно. В купа или подходяща
чиния се слагат месото, чушките, яйцето, изварата, ситно нарязаните картофи,
нарязания на дребно копър, солта, олиото
и лимоновия сок според диетата. Салатата се разбърква и се сервира.