Сокове и нектари
Соковете представляват извлек от плодове и зеленчуци, на
които е отстранена целуозата. Приготвят се с домакински уреди, които изстискват
само плодовия сок - сокоизстиквачки. Те са подходящи за хора с язва, гастрит и колит,
защото целулозата е отстранена и не
дразни стомаха и червата.
Нектарите представляват смлени цели плодове без отстраняване
на целулозата в тях. Те са със запазен витаминен
състав и имат по-висока хранителна стойност.
Нектарите са подходящи за хора с ревматологични
заболявания, подагра, запек, глутенова ентеропатия (цьолиакия), бъбречни и
чернодробни болести, затлъстяване, атеросклероза, сърдечно-съдови болести, неврологични
заболявания, възстановяване след остри и
хронични заболявания, операции и други болести. Нектарът не е подходящ за хора
с разстройство, язва, гастрит, колит и ентеропатии.
За хора с диабет и инсулинова резистентност не са
подходящи соковете и нектарите от най-сладките подове, които съдържат захароза като
грозде, ананас, фурми, манго, банани, райска ябълка, папая, нар. Хората с
диабет и инсулинова резистентност да не консумират повече от 250 мл сок или
нектар на ден.
Нектар от праскови и диня, лимон и мента
Продукти:
500 г диня;
3 праскови;
2 резенчета лимон;
2-3 листа прясна мента;
Подсладител според диетата.
Динята се разрязва и семките се почистват. Нарязва се на парчета и се поставя в блендер или съд за пасиране. Прасковите се разцепват, премахват се костилките и плодовете се нарязват на парчета. Добавя се лимонова кора, 2 листенца прясна мента и всичко се пасира до получаването на еднородна маса. Добавя се подсладител по желание.
Нектар от пъпеш и синьо грозде
Продукти:
300 г синьо грозде без семки;
400 г пъпеш;
Захар или подсладител на вкус.
Начин на приготвяне:
Гроздето се накъсва на зърна, всяко зърно се разрязва на две,
премахва се семката, ако има такава и се поставя в блендер или съд за пасиране.
Пъпешът се разрязва, почистват се семките и месестата му част се нарязва на
парчета. Всичко се пасира до получаването на еднородна маса. Ципите на гроздето
не винаги се раздробяват и който не може да ги консумира, трябва да прецеди нектра.
Нектар
от диня, пъпеш, лимон и мента
Продукти:
400 г диня;
400 г пъпеш;
2 резенчета лимон;
1-2 листенца прясна мента;
Захар или подсладител на вкус.
Начин на приготвяне:
Динята се разрязва и семките се почистват. Нарязва се на
парчета и се поставя в блендер или съд за пасиране. Пъпешът се разрязва, почистват
се семките и месестата му част се нарязва
на парчета. Добавя се лимонова кора, 2 листенца прясна мента и всичко се пасира
до получаването на еднородна маса.
Нектар от дини, праскови и сини сливи
Продукти:
400 г диня;
2 праскови;
5-6 сини сливи;
1/8 лимонова кора;
1 с. л. захар или подсладител (Сорбитол, Еритритол и
др.).
Начин на приготвяне:
Динята се разрязва и семките се почистват. Нарязва се на
парчета и се поставя в блендер или съд за пасиране. Прасковите и сливите се
измиват, отстраняват се костилките и се поставят в съда за пасиране или блендера.
Добавя се парченце лимонова кора и всичко се смила до получаването на еднородна
смес. При необходимост се добавя подсладител. Консумира се веднага.
Нектар от пъпеш
600 г пъпеш;
2-3 листенца прясна мента;
1 с. л. захар или подсладител (Сорбитол, Еритритол и
др.);
Начин на приготвяне:
Пъпешът се разрязва и семките се почистват. Нарязва се на парчета и се поставя в блендер или съд за пасиране. Добавят се листенцата мента и всичко се пасира до получаването на еднородна смес. Някои видове пъпеши са много сладки и нямат нужда от подсладител. Нектарът да се консумира веднага.
Нектар от диня
Продукти:
800 г диня;
1/8 парченце
лимонова кора;
1 с. л. захар или подсладител (Сорбитол, Еритритол и др.);
Начин на приготвяне:
Динята се разрязва и семките се почистват. Нарязва се на
парчета и се поставя в блендер или съд за пасиране. Добавя се парченце лимонова
кора и всичко се пасира до получаването на еднородна маса. Динята е сладка и обикновено
няма нужда от подсладител. Консумира се веднага.
Нектар от сливи и праскови
Продукти:
300 г сливи или джанки;
300 г праскови;
1-2 с. л. захар, мед или подсладител (Сорбитол, Еритритол
и др.)
1 каф. л. канела на прах.
Начин на приготвяне:
Сливите и прасковите се измиват обилно с вода, разцепват
се на две, махат се костилките. Плодовете на прасковите може да се обелят и да
се нарежат на четвъртинки или осминки.
Всички плодове се слагат в блендер или съд за пасиране. Добавя се 150 мл вода, 1 каф. л. канела на
прах и се пасират докато станат на нектар. След това може да се добави
подсладител на вкус и нектарът се сервира. Плодовете на прасковите са сладки и в
повечето случаи нямат нужда от подсладител. Нектарът да не престоява повече от
два-три часа дори и в хладилник, защото започва бързо да ферментира.
Нектар от праскови
Продукти:
600 г праскови;
1-2 с. л. захар или подсладител (Сорбитол, Еритритол и
др.)
2-3 листенца прясна мента.
Начин на приготвяне:
Прасковите се измиват обилно с вода, разцепват се на две,
премахва се костилката и плодовете се слагат в блендер или съд за пасиране. По
желание кората им може да се обели предварително. Добавя се 150 мл вода, 2-3
листенца мента и плодовете се пасират докато станат на нектар.
Ако нектарът стане гъст, добавя му се още малко вода. След
това се добавя подсладител на вкус и се сервира. Ако прасковите са добре узрели
не се налага да се подслаждат допълнително. Нектарът не престоява повече от
два-три часа дори и в хладилник, защото започва бързо да ферментира.
Нектар от сливи
Не бързайте да хвърляте всичките сливи в качето за ракия.
Изберете здравите и хубави сливи и направете от тях нектар, сок, сладкиш, кекс
и други вкусотии за себе си и за любимите ви хора.
Продукти:
800 г сливи или джанки;
1-2 с. л. захар, мед или подсладител (Сорбитол, Еритритол
и др.)
1 каф. л. канела на прах.
Начин на приготвяне:
Сливите се измиват обилно с вода, разцепват се на две,
маха се костилката и плодовете се слагат в блендер или съд за пасиране. Добавя
се 150 мл вода, 1 каф. л. канела на прах и плодовете се пасират докато станат
на нектар. След това се добавя подсладител на вкус и нектарът се сервира. Да не
престоява повече от два-три часа дори и в хладилник, защото започва бързо да
ферментира.