ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА
Поради големият интерес към диетата за подагра е направена втора страница.
Постна мусака с ориз и зеленчуци
Мусаката е
подходяща за хора с подагра, ревматологични болести, язва,
гастрит и колит. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречна и чернодробна
недостатъчност. Хората с
Продукти:
1 ч. ч.
ориз;
1 картоф;
1 морков;
1 чушка;
1 тиквичка;
3 с. л.
сварен грах;
1 глава лук;
3-4 с. л. олио;
1 каф. л.
черен пипер;
Магданоз по
желание;
Сол на вкус
или според диетата.
За полива:
3 яйца;
1 ч. ч. кисело
мляко;
1 щипка сол;
1 с. л.
брашно (пшенично или царевично).
Начин на
приготвяне:
Първо се сваява граха или се използва сварен грах от консерва. Оризът се измива от талка, слага се в подходяща тава и се наливат 5 чаши вода. Добавя се сол, 3 с. л. олио и тавата се слага във фурната да се пече на 240 градуса. Фурната може да не е загрята предварително.
Картофи с чушки, домати, сирене, яйца и кашкавал на фурна
Ястието е
подходящо за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични
болести. Не е подходящо за хора с диабет, язва, гастрит и колит в остър стадий,
бъбречна и чернодробна недостатъчност.
3 картофа;
1-2 чушки;
1 -2 домата;
100 г сирене;
1-2 яйца;
50 г
кашкавал;
3 с. л. олио
или 30 г краве масло.
Начин на
приготвяне:
Картофите се сваряват, охлаждат се, белят се и се нарязват на парчета. Чушките се попарват, като първо се измиват, отстраняват се семките и дръжките, потапят се за 1 минута в кипяща вода. После се нарязват се на парчета и се слагат в подходяща тавичка заедно с картофите и олиото.
Запичат се за около 20 минути на 240 градуса на горното ниво на фурната. През това време сиренето се натрошава и се разбърква с разбитите яйца. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Доматите се нарязват на кръгчета.
След това ястието се изважда от фурната, слагат се сиренето и яйцата и от горе се нареждат доматите на кръгчета. Тавичката се връща отново във фурната и се пече около 10-15 минути. Накрая се пърсва с кашкавала и отново се връща в печката за около 5-10 минути до готовност.
Сирене в пергамент
Сиренето е
подходящо за хора с диабет, подагра, ревматологични болести, затлъстяване, глутенова
ентеропатиа (цьолиакия), с язва, гастрит и колит в ремисия. Не е подходящо за
хора с бъбречна и чернодробна недостатъчност. Това е много добро ястие за летните горещини.
Продукти:
За две
порции:
250 г бяло
саламурено сирене;
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
1 малка
глава лук;
40 г
кашкавал;
2 с. л.
олио;
1 голям
домат;
1 каф. л.
сух риган.
Начин на
приготвяне:
Първо се слага да се изкисне сиренето, като се постави в купа и се налее вода докато го покрие. За да не е солено ястието сиренето трябва да се изкисне поне 4-5 часа в хладилника.
Доматът се нарязва на кръгчета, чушките също се нарязват на тънки парчета. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.Взема хартия за печене и се разрязва на парчета 30/40 см.
Добавя се останалото олио и хартията се завива като пакет така, че от нея да не изтича съдържимото.
Султан кебап с пилешко месо / Царски кебап - втори вариант
И това ястие е от поредицата Царски ястия на рода Дуло. Нищо турско няма в него. Императорите в Константинопол са били също от рода Дуло. До 15-ти век Мала Азия е била населена от българските племена хети и фриги, които после насилствено са били принудени да приемат мюсюлманската вяра. В началото на 20-ти век са наречени турци.
Султан кебап
е подходящ за хора с подагра, ревматологични болести, бъбречни и чернодробни
заболявания, хора с язва, гастрит и колит в ремисия. Не е подходящ за болни с
диабет, глутенова ентеропатиа
(цьолиакия).
Продукти:
8 листа кори
за баница;
3 моркова;
1 тиквичка;
400 г
пилешко месо;
1-2 глави
лук;
100 г
сирене;
100 г
кашкавал;
Сол според
диетата;
Магданоз по
желание;
80 мл олио.
Начин на
приготвяне:
Пилешкото
месо се сварява и като се охлади се нарязва на малки парчета около 1,5 см.
Морковите и тиквичката също се сваряват. Може да ги сварите заедно с пилешкото
месо след като кипне водата и я припените. Чушките се пекат и белят. Всички
продукти се нарязват на дребно заедно с лука и магданоза. Сиренето се
натрошава. В купа се слагат всички нарязани продукти, добавя се сол и 2 с. л.
олио и се разбърква. Това е плънката на кебапа. Разделя се на четири части.
В купичка за супа се слагат две кори за баница така, че краищата има да излизат навън, както е показано на снимката. Корите се намазват с олио и в тях се изсипва ¼ от плънката, като по средата се слага и един ред натрошено сирене. После корите се сгъват и с тях се затваря купичката от горе, намазват се корите с олио.
Похлупва се купичката с ръка и се обръща първо в
ръката, а после внимателно се поставя с дъното на горе в тава покрита с хартия
за печене и намазана с олио. По същияначиин се напълва и другата плънка.
Продукти:
2 с. л. брашно (30 г);
30 г краве
масло (или 2 с. л. слънчогледово олио);
300 г прясно
мляко;
Сол на вкус
или според диетата;
1 равна каф. л. индийско орехче или черен пипер.
Начин на приготвяне:
В дълбок
тиган или малка тенджера се разтопява първо маслото, добавя се брашното и се запържва
до златист цвят без да загаря. При постоянно бъркане се налива постепенно
прясното мляко. Добре е да се разбърква с телена бъркалка, за да не станат
бучки. Като кипне се сваля от котлона.
Запеканка с тиквички, чушки, домати, яйца, кашкавал, извара, чесън и лук
Ястието е
подходящо за хора с, диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия), затлъстяване,
подагра, ревматологични болести, анемия. Не е подходящо за хора с бъбречна и
чернодробна недостатъчност, язва, гастрит и колит.
Продукти:
1 тиквичка;
2-3 печени и
белени чушки;
1-2 домата;
1 глава лук;
3-4 скилидки
чесън по желание;
Копър и
магданоз;
1 щипка
черен пипер;
2 яйца;
100 г
извара;
3-4 с. л.
олио;
50 г
кашкавал;
Сол според
диетата.
Начин на
приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на тънки кръгчета. Лукът се бели, измива и нарязва на полумесеци. Чушките се пекат, почистват се от семките и се белят. Доматите се мият и нарязват на полумесеци.
Тиквичките се нареждат в намазнена тава с размери 20-22 см, поръсват се с 1 с. л. олио и се пекат в предварително загрята фурна 25 мин. на 240 градуса.
След това върху тях се поставя един ред печени и белени чушки, нарязания лук, намачкания с преса чесън, нарязания на ситно копър и магданоз. Най-отгоре се нареждат нарязаните домати.
Връща се във
фурната за 15 минути. Накрая запеканката се залива с разбитите яйца и изварата,
и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се още 10-12 минути.
Гювече със сирене, кашкавал и зеленчуци
Подходящо е
за хора с подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести,
диабет. Не е подходящо за хора с язва, гастрит и колит в остър стадий, бъбречна
и чернодробна недостатъчност. За диабетици да се сложи 2 с. л. олио в гювече.
Продукти:
За 3 малки
гювечета:
1 стрък праз
лук или 2 глави кромид лук;
200 г
кашкавал;
250 г
изкиснато сирене;
3 домата;
3 яйца;
3 чушки
зелени или червени;
5-6 стръка
пресен магданоз;
3 с. л. олио;
50 г краве
масло.
Начин на
приготвяне:
Сиренето се нарязва
на парчета и се изкисва във вода поне за 6 часа, за да не станат пресолени
гювечетата.
Празият лук,
чушките, кашкавалът и половината домати се нарязват на дребни парченца. Другата
половина от доматите се нарязва на кръгчета. Магданозът се нарязва на ситно.
Дъното на всяко
гювече се намазва с краве масло. Най-отдолу се слага праз лук и нарязаните на
дребно домати, след това сиренето, нарязаните на дребно чушки, над тях
кашкавала и най-отгоре се покрива с нарязаните на кръгчета домати. Слагат се
капачетата и гювечетата се пекат в предварително загрята фурна 200 градуса
около 30 минути.
След това се
изваждат от фурната, отварят се капачетата, гювечетата се поръсват с магданоз и
от горе се счупва по едно яйце. Връщат се отново във фурната за 10 минути, за да
се запекат яйцата.
Кайма-кебап по царски
Това ястие е
също от поредицата на царските ястия. Подходящо е за хора с подагра в ремисия,
глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести. Не е подходящо за
хора с язва, гастрит, колит, диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
600 г кайма
(пилешка свинска,);
2-3 филии
хляб;
2 яйца;
2 тиквички;
2 патладжана;
1 глава лук;
5-6 картофа;
1-2 моркова;
5-6 стръка
магданоз;
1 ч. л.
риган или босилек;
1 каф. л.
черен пипер;
½ каф. л.
кимион;
1 с. л.
чубрица;
Сол на вкус;
5-6 с. л.
олио;
500 мл
доматен сос по желание.
Начин на
приготвяне:
Желателно е
картофите, тиквичките и патладжанът да са с еднаква дебелина, за да стане
ястието по-красиво.
Каймата се
омесва като за кюфтета. Слагат се яйцата, нарязания на ситно лук, чубрицата,
черния пипер, солта, кимиона и изцедения от водата накиснат хляб. Ако в каймата
има много вода, използвайте сух хляб. Всичко се обърква до еднородна смес и от
каймата се правят неголеми кюфтета.
Патладжанът
се нарязва на колелца с дебелина 7-8 мм, поставя се в купа и се осолява с 1 с.
л. сол. Оставя се да престои 20-25 минути докато се отделят горчивите сокове.
През това време се нарязват на колелца със същата делбелина тиквичките и
обелените картофи. След като патладжанът се изцеди от горчивия сок и се измие обилно с вода, започва се реденето
на кебапа. Между две колелца картофи се
поставя едно кюфте, до него се нареждат едно колелце от тиквичката и едно от
патладжана. Пак се поставя картоф с кюфте, второ кръгче картоф и отново
тиквичка, а след това патладжан.
Редят се в
тавата докато се напълни. Желателно е зеленчуците и кюфтетата да се слагат
малко наклонени, за да се опекат по-лесно. Ако остане кайма се поставя в
средата на тавата или част от зеленчуците, за да се напълни тавата. Добавя се
олиото, 150 мл вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се на 240
градуса в предварително загрята фурна около 1 час.
Така трябва да изглежда ястието след като се махне фолиото след 1 час. Картофите трябва да са омекнали, а каймата да е опечена.
След това
фолиото се маха и тавата се връща отново във фурната, да се запече още 15 – 20 мин. до получаването
на желания загар.
По желание,
след като се махне фолиото, може да се добави доматен сос и да се запече отново във фурната около
15 минути.
Царски кебап
Този кебап също е
от кухнята на царските рецепти и цели
ястието да се сготви с по-малко месо и да бъде вкусно. В интернет мржата е
написан като Арабски кебап, но на Арабския полуостров и в пустините не се
отглеждат зеленчуци. Не само историята, писмеността и културата са ни
откраднали, но дори и манджите! Ястието е подходящо за хора с подагра,
ревматични болести, цьолиакия (глутенова ентеропития), чернодробни болести и
бъбречни заболявания без бъбречна недостатъчност. Не е подходящо за хора с
язва, гастрит, колит. При диабет да се направи без картофи.
300 г месо
(свинско или пилешко);
1 тиквичка;
1 патладжан;
2 чушки;
1 глава лук;
3 картофа;
2-3 моркова;
4-5 скилидки чесън;
5-6 стръка
магданоз;
1 ч. л.
риган;
1 каф. л.
черен пипер;
Сол на вкус;
5-6 с. л.
олио;
Маслини за украса.
Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва на парчета, слага се 1 ч. л. сол, разбърква се и се оставя на стайна температура да си отдели горчивите сокове. Месото се нарязва на парчета с размери около 2 см и се слага в студена вода на котлона, за да се свари за около 25 – 30 минути. През това време се белят нарязват останалите зеленчуци. Месото се оцежда от водата и се слага в подходяща по големина тава заедно с обелените и нарязани картофи, моркови, лук, чесън. Патладжанът се измива обилно с вода и се добавя се към ястието.
Пиле с ориз, кисело зеле и зеленчуци – авторска рецепта
При подагра може да се консумира месо, но малко. Предлагам тази рецепта с пилешко месо, кисело зеле и зеленчуци. Тя е подходяща за хора с подагра в ремисия, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, ревматологични болести, чернодробни заболявания и бъбречни болести без бъбречна недостатъчност. Подходяща е и за хора с диабет, но да не се слага ориз. Не е подходяща за хора с язва, гастрит и колит.
½ кисела зелка;
5 пилешки бутчета – долната част;
1 каф. ч. ориз;
2 моркова;
2 чушки;
4 с. л. сварен грах от консерва;
4 с. л. олио;
1 каф. л. черен пипер;
Сол на вкус или според диетата.
Начин на приготвяне:
Киселото зеле се нарязва на дребно и след това се измива обилно с вода, за да намалее киселинноста и солеността му. В тенджера се сваряват пилето, морковите и зелето. Отделно се сварява ориза докато омекне. Всички продукти се нарязват на дребно, слагат се в подходяща тава с размери най-малко 35 см.
Писюр кюфтета
Това ястие е също от Царската кухня на рода Дуло. Писюр е българска дума, която произхожда от глаголите попилявам и пропилявам. В Търновския диалект е синоним на разсипник. В Североизточна България писюр означава още некрасив, мърляч. Думата е заемка от българския език в турския, а не обратното.
Тези кюфтета стават рошави, а не гладки и красиви. Колкото повече ориз сложите, толкова по-рошави ще станат кюфтетата. Подходящи са за хора с подагра извън пристъп и наследници на болни от подагра, за хора с ревматологични заболявания, анемия, цьолиакия (глутенова ентеропатия), язва, гастрит, колит, чернодробни болести без цироза. Не са подходящи за диабет и бъбречни заболявания.
500 г кайма;
1 каф. ч. ориз до 1 ч. ч. от 200 мл;
1 яйце;
1 малка глава лук;
1 с. л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;
1 равна каф. л. кимион;
2-3 с. л. брашно за овалване на кюфтетата;
Сол на вкус или според диетата.
За соса:
150 мл доматен сос или 2 домата;
1 с. л. червен пипер;
2 дафинови листа;
1 равна каф. л. черен пипер;
3 с. л. брашно ;
2 с. л. олио;
1 морков;
1 малка глава лук;
Магданоз по желание;
Сол 1 равна ч. л.;
1-2 картофа за гарнитура;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се правят кюфтета като се измива ориза, добавят се подправките, яйцето, ситно нарязания лук и се омесва каймата. Оформят се кюфтета колкота голям орех. Да се има в предвид, че кюфтетата увеличават обема си след сваряването. Слага се вода на котлона в подходяща тенджера с 1 равна ч. л. сол и като кипне се пускат едно по едно кюфтетата оваляни в брашно. Варят се около 30-40 минути до сваряването на ориза. След това кюфтетата се изваждат от бульона и той се изхвърля.
За хора, които не са болни от подагра, бульонът може да се използва за направата на соса или в него да се сварят морковите и картофите.
В друга тенджера се слагат около 800 мл вода и 4 с. л. олио, сол на вкус. Като кипне се добавя ситно нарязания лук, настъргания на ренде морков, дафиновия лист и черния пипер. След като зеленчуците омекнат към тях се добавя доматеното пюре или сос, размитото във вода брашно заедно с червения пипер. Ври на бавен огън около 5 минути и накрая се слага магданоз по желание. Преди да се махне от огъня се слагат в соса кюфтетата, като внимателно се разбъркват, за да не се разчупят. Сервира се с варени картофи или зеленчукова салата.
Царски кюфтета
Царете в България от рода Дуло са страдали от подагра. Българското име на болестта е Царска болест. Гените на подаграта са свързани с генитена интелекта. Нашите царе са били много умни, но са страдали от подагра. Господ едно дал, друго взел! За да могат да ядат кюфтета по празниците заедно с придворните и министрите, за тях кюфтетата са се правели с примеси на зеленчуци и хляб, а вътре са ги пълнели с кашкавал, сирене, яйца, картофи и др. По този начин количеството на месото е било по-малко.
Царските кюфтета са подходящи за хора с чернодробни и бъбречни болести, без бъбречна недостатъчност, анемия. Не са подходящи за хора с диабет, цьолиакия (глутенова ентеропатия), гастрит и язва в остър стадий. Кюфтетата може се пекат на открит огън върху тенекия, на фурна, на скара върху плоча, може и да се пържат.
Продукти:
300 г кайма( свинска, телешка, пилешка и т.н.);
1 чушка;
1 глава лук;
2 с. л. мариновани гъби (вече не се разрешават при подагра);
2-3 с. л. доматено пюре;
1 яйце;
2-3 кисели краставички;
2-3 филии хляб;
1 каф. л. черен пипер; 1 с. л. чубрица;
1 каф. л. кимион;
2 щипки бахар;
100 г кашкавал;
Сол на вкус.
Филиите хляб се накисват в студена вода, изцеждат се от водата и се слагат в купа заедно с каймата. Към тях се добавя нарязания на дребно лук, чушка, яйце, гъбите (до преди 10 години хората сподагра можеха да ядат гъби), подправките и солта. Омесва се до еднородна смес. Може да се остави малко да почине в хладилника за няколко часа.
От каймата се правят кюфтета, като първо се взема малко кайма, разстила се като питка, в средата се сага едно парче кашкавал с размери около 1 см и кисели краставички по желание. Завива се добре кюфтето и се слага да се пече. Може да се направят само с кашкавал, топено сирене, други зеленчуци или яйце. Сервират се с гарнитура от зеленчуци. Гарнитурите също са измислени, за да се намали консумацията на месо.