Десерти със захар
При хорта, които нямат диабет, но са на диетично или лечебно хранене, десертите също трябва да са съобразени с диетата. Например болни с язва, гастрит и колит, бъбречна и чернодробна недостатъчност не трябва да ядат тулумбички, защото те са пържени. Захарта трябва да е в умерено количество. Сиропираните сладкиши не са препоръчителни, защото съдържат много захар. На 100 мл вода в сиропа се слага 100 г захар. Сладкишите с бисквити, но без много мазнини са подходящи за диетично хранене. Те са лесни за приготвяне и всяка домакиня може да ги направи.
Бисквитена торта с кисело мляко, заквасена сметана, фурми и стафиди
Тортата е подходяща за
хора с язва, гастрит и колит в ремисия, подагра, ревматологични болести,
неврологични заболявания, атеросклероза, сърдечни болести. Не е подходящи за
хора с диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия), чернодробни и бъречни болести.
Продукти:
300 г обикновени бисквити;
250 г заквасена сметана;
300 г кисело мляко;
3-4 с. л. захар;
1 ванилия;
50 г стафиди;
100 г натрошени орехи;
7-8 броя фурми;
Кокосови стърготини (цветни) за поръсване.
Начин на приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко и сметаната, добавят се захарта, ванилията и всичко се разбърква
до еднородна смес. В подходяща дълбока тава се нареждат първо един ред бисквити
без да се потапят в прясно мляко или кафе. Заливат се с няколко лъжици от
млечната смес докато ги покрие. Поръсват се със стафиди и предварително почистени
от семките фурми.
Над тях отново се нарежда един ред бисквити и пак се заливат с млечната смес. Поръсват се със стафиди и натрошени орехи. Най-отгоре се слага трети ред бисквити, изсипва се останалата млечна смес и се украсява по желание със стафиди, фурми, натрошени ядки, кокосови стърготини и др.
Домашни бонбони с бисквити и локум
Бонбоните са подходящ за хора с язва, гастрит, колит,
подагра, ревматологични болести, анемия. Не са подходящи за хора с диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия). За хората с
чернодробни и бъречни болести бонбоните да се направят с топла вода вместо с прясно
мляко.
240 г обикновени бисквити;
1 пакет локум;
1 с. л. какао;
160 г пудра захар;
60 г краве масло;
2-3 с. л. натрошени орехи;
1 ванилия;
150 мл прясно мляко;
За овалване:
50 г шоколадови пръчици;
50 г захарни пръчици;
50 г филиран бял шоколад и др.
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошаваат, слагат се в блендер и се смилат докато станат на брашно. Ако нямате блендер, сложете бисквитите в по-дебела найлонова торбичка, затворете я плътно и ги натрошете с точилката докато станат на брашно. В купа се слагат смлените бисквити, какаото, пресятата пудра захар, ванилията и орехите. Половината прясно мляко се слага на котлона с маслото и се затопля, докато се стопи кравето масло. Излива се постепенно в купата със сухите съставки при непрекъснато бъркане. Ако не е достатъчно млякото се затопля още мляко и се налива постепенно при непрекъснато бъркане, докато сместта стане на тесто и може от него да се оформят топчета. Локумът се нарязва на парченца според големината на бонбоните, които искате да направите. След това с лъжичка се взема от тестото, правят се малки питки, в средата се поставя по едно парченце локум и се оформя топка с локума по средата. Овалват се в шоколадови пръчици, захарни пръчици, филиран бял шоколад, кокосови стърготини или смлени ядки по желание. Съхраняват се в хладилник до 4-5 дни.
Млечен крем с брашно и стафиди
Кремът е подходящ за хора с язва, гастрит, колит,
подагра, ревматологични болести, анемия. Не е подходящ за хора с диабет,
глутенова ентеропатия (цьолиакия),
чернодробни и бъречни болести.
Продукти:
1 л прясно мляко;
5 с.л. брашно;
1 ч. ч. захар от 200 мл;
1 с. л. какао;
1 ванилия;
2 яйца;
30 мг краве масло.
Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. В 300 мл от
млякото слагаме половината от захарта,
брашното, жълтъците, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес
без бучици. Останалото мляко – 700 мл, наливаме в тенджера и кипваме на
котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме
докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато
бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути докато се сгъсти. Сваля
се от котлона и към него се добавя кравето масло. Като се охлади малко, белтъците
се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се добавят към крема, като
се бърка с лъжица.
Още докато е горещ се изсипва в купички или чаши. След като се охлади и преди да се сервира се поръсва по желание с натрошени орехи или други ядки, шоколадови пръчици, захарни пръчици, филиран шоколад, стафиди и т. н. Може да се добавят пресни плодове (боровинки, малини, къпини или плодове от компот, например череши, кайсии и др.)
Крем – желе с портокал и кисело мляко
2 портокала;
3-4 с. л кисело мляко;
2 с. л. захар;
20 г желатин;
Сметана по желание.
Начин на приготвяне:
Първо разтворете желатина с вода според указанията на опаковката.
Обелете и изчистете портокалите от
кората и семките. Разрежете ги на парчета и ги поставете в блендер. Добавете
киселото мляко и разбийте сместа.
След като желатинът се втвърди
разтопете го на водна баня или за 30-40 сек. в микровълновата печка, но без да
завира. Изсипете го при сока, добавете захарта и разбъркайте.
Разпределете сока в чаши и го
оставете в хладилника да се стегне поне за 3 часа. Преди да го сервирате му
сложете сметана или го поръсете с кокосови стърготини, сушени плодове, ядки или
др.
Крем от трохи с кисело мляко (сметана)
Това е крем за хора, които не могат да гълтат и могат да
ядат само кашава храна. Може да се направи и като детски крем. Когато ви останат
изрезки от тотата или друг сладкиш – не ги изхвърляйте, а направете крем от
тях. По Великден ако ви остане сух козунак, направете и него на крем. По този
начин и болните членове на семейството ще се почувстват участници в празника, а
не изоставени.
10 г изрезки от торта, кекс, козунак или друга сладка
питка;
5-6 лъжици кисело мляко, цедено мляко или заквасена
сметана;
Захар на вкус;
Ядки или кокосови стърготини за украса.
Натрошете изрезките от тортата или останалия сух козунак
на трохи, добавете към него киселото мляко или сметаната, ако е необходимо и малко
захар. Разбъркайте докато стане еднородна смес и поръсете с кокосови
стърготини, орехи или други ядки. Съхранявайте го в хладилник. Кремът е
подходящ и за деца, ако е прясно приготвен.
Тиква печена с кората
Много лесна и проста рецепта. Публикувам я само като идея. Големите тикви трудно се режат и се белят. Тогава ги печете с кората.
Продукти:
½ тиква;
5-6 с. л. захар или друг подсладител;
150 г натрошени орехи;
Канела на вкус.
Тикавата се измива на чешмата обилно с вода и се изчиства от пръстта и други нечистотии. Нарязва се на средно големи парчета. В подходяща по големина тава се подреждат парчетата с кората отдолу, налива се една чаша вода и се слага в предварително загрята фурна да се пече 45-50 мин., докато омекне. Пробва се с вилица. Докато е топла я посипвате със захар по една супена лъжица на всяко парче и с една щипка канела. При сервирането се поръсва с натрошени орехи.
Крем с извара, бисквити и шоколад
Продукти:
За две купички
5-6 бисквити обикновени;
100 г извара безсолна;
100 г бита сметана;
1 с. л. течен шоколад;
2-3 с. л. захар;
2 г ванилия;
Стафиди, натрошени орехи, сладко по желание.
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя крема в зависимост от количеството и
броя на купичките, които искате да направите. В средно голяма купа разбивате
сметаната, добавяте към нея изварата, захарта, течния шоколад и ванилията.
Разбива се всичко докато стане гладък крем. В купички първо се натрошават бисквитите,
от горе се слагат няколко лъжици крем, стафиди, боровинки, орехи или друг вид
плодове по желание, след това пак се натрошават бисквити и от горе пак се слага
от крема. Украсява се и се гарнира по желание.
Течен шоколад – домашен
Шоколадът не е подходящ за хора с жлъчно-каменна болест.
Продукти:
80 г краве масло;
250 г сухо мляко;
1 ч. ч. пудра захар;
3 с. л. какао неподсладено;
250 мл вода;
1 ванилия.
Сухото мляко, пудрата захар, ванилията и какаото се изсипват в купа и се разбъркват. В малък съд се слага водата и кравето масло. Загряват се докато се разтопи маслото (може и в микровълнова печка).
Щрудел или баница с ябълки
Много популярен сладкиш в България. Научете се да го приготвяте. Става сполучлив и с
готови кори за баница. Ябълки има през цялата година в търговската мрежа.
Продукти:
1 пакет кори за баница;
3-4 ябълки;
1 лимон;
1 ч. л. канела;
100 г натрошени орехи;
4-5 с. л. захар;
40 г стафиди;
1 ванилия;
4-5 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
В купа се слагат
орехите, захарта, канелата, ванилията и стафидите. Измиват се ябълките и се
настъргват на ренде. Всяка ябълка след като се настърже, се поръсва с изцеден
лимонов сок, за да не си праменя цвета. Веднага след това се разбърква с
останалата плънка. По този начин се настъргват
трите ябълки, разбърква се сместта и започва да се реди щрудела.
Разгъват се корите, в единия край се слага от плънката и кората се навива на руло. Слага се в тавата и се намазва с олио. Като се наредят всички кори щруделът се нарязва на парчета.
Бисквитена торта със стафиди и орехи
Продукти:
200 г обикновени бисквити или детски;
1 л прясно мляко;
1 пакет крем нишесте, пудинг или крем за бисквитена торта;
100 г захар (1/2 ч. ч.);
25 г стафиди (сушено грозде);
50 г натрошени орехи;
30 г шоколад.
Първо се сварява крема според указанията на опаковката.
За разбиване на крема е добре да се ползва
телена бъркалка за яйца. Ако кремът стане на бучки, изключете котлона, дръпнете
го от огъня и го разбийте с миксер. Като стане готов, оставетего малко да се охлади,
но нека да е още топъл при правенето на тортата.
Бисквити с кисело мляко и сладко
Това е възможно най-лесния сладкиш, който всеки може да
си направи по всяко време. Много подходящ за деца. Аз просто ви подсещам за него.
4-5 бисквити;
4-5 с. л. кисело мляко;
1-2 с. л. сладко (или мармалад) от ягоди, малини,
портокалови корички, мед и др.;
Натрошени орехи или ядки (по желание).
Начин на приготвяне:
В по-дълбока чиния натрошавате бисквитите, слагате
киселото мляко, разбърквате ги добре и от горе слагате 2 с. л. от желаното
сладко или мармалад. Изчакайте 10 минути да омекнат бисквитите и сладкишът е
готов за консумация. Поръсете го с натрошени орехи или ядки каквито имате в къщи.