Десерти със захар


При хорта, които нямат диабет, но са на диетично или лечебно хранене, десертите също трябва да са съобразени с диетата. Например болни с язва, гастрит и колит, бъбречна и чернодробна недостатъчност не трябва да ядат тулумбички, защото те са пържени. Захарта трябва да е в умерено количество. Сиропираните сладкиши не са препоръчителни, защото съдържат много захар. На 100 мл вода в сиропа се слага 100 г захар. Сладкишите с бисквити, но без много мазнини са подходящи за диетично хранене. Те са лесни за приготвяне и всяка домакиня  може  да ги направи.


 

Бисквитена торта с кисело мляко, заквасена сметана, фурми и стафиди

Тортата е подходяща за  хора с язва, гастрит и колит в ремисия, подагра, ревматологични болести, неврологични заболявания, атеросклероза, сърдечни болести. Не е подходящи за хора с диабет, глутенова  ентеропатия (цьолиакия),  чернодробни и бъречни болести.


Продукти:

300 г обикновени бисквити;

250 г заквасена сметана;

300 г кисело мляко;

3-4 с. л. захар;

1 ванилия;

50 г стафиди;

100 г натрошени орехи;

7-8 броя фурми;

Кокосови стърготини (цветни) за поръсване.


Начин на приготвяне:

В купа се смесват киселото мляко и сметаната,  добавят се захарта, ванилията и всичко се разбърква до еднородна смес. В подходяща дълбока тава се нареждат първо един ред бисквити без да се потапят в прясно мляко или кафе. Заливат се с няколко лъжици от млечната смес докато ги покрие. Поръсват се със стафиди и предварително почистени от семките фурми.




Над тях отново се нарежда един ред бисквити и пак се заливат с млечната смес. Поръсват се със стафиди и натрошени орехи. Най-отгоре се слага трети ред бисквити, изсипва се останалата млечна смес и се украсява по желание със стафиди, фурми, натрошени ядки, кокосови стърготини и др.







Домашни бонбони с бисквити и локум

Бонбоните са  подходящ за хора с язва, гастрит, колит, подагра, ревматологични болести, анемия. Не са подходящи за хора с диабет, глутенова  ентеропатия (цьолиакия). За хората с чернодробни и бъречни болести бонбоните да се направят с топла вода вместо с прясно мляко.


Продукти:

240 г обикновени бисквити;

1  пакет локум;

1 с. л. какао;

160 г пудра захар;

60 г краве масло;

2-3 с. л. натрошени орехи;

1 ванилия;

150 мл прясно мляко;

За овалване:

50 г шоколадови пръчици;

50 г захарни пръчици;

50 г филиран бял шоколад и др.

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошаваат, слагат се в блендер и се смилат докато станат на брашно. Ако нямате блендер, сложете бисквитите в по-дебела  найлонова торбичка, затворете я плътно и ги  натрошете с точилката докато станат на брашно. В купа се слагат смлените бисквити, какаото, пресятата пудра захар, ванилията и орехите. Половината прясно мляко се слага на котлона с маслото и се затопля, докато се стопи кравето масло. Излива се постепенно в купата със сухите съставки при непрекъснато бъркане. Ако не е достатъчно млякото се затопля още мляко и се налива постепенно при непрекъснато бъркане, докато сместта стане на тесто и може от него да се оформят топчета. Локумът се нарязва на парченца според големината на бонбоните, които искате да направите. След това с лъжичка се взема от тестото, правят се малки питки, в средата се поставя по едно парченце локум и се оформя топка с локума по средата. Овалват се в шоколадови пръчици, захарни пръчици, филиран бял шоколад, кокосови стърготини или смлени ядки по желание. Съхраняват се в  хладилник до 4-5 дни.





Млечен крем с брашно и стафиди

Кремът е подходящ за хора с язва, гастрит, колит, подагра, ревматологични болести, анемия. Не е подходящ за хора с диабет, глутенова  ентеропатия (цьолиакия), чернодробни и бъречни болести.


Продукти:

1 л прясно мляко;

5 с.л.  брашно;

1 ч. ч. захар от 200 мл;

1 с. л. какао;

1 ванилия;

2 яйца;

30 мг краве масло.



Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. В 300 мл от млякото слагаме половината от захарта,  брашното, жълтъците, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко – 700 мл, наливаме в тенджера и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути докато се сгъсти. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло. Като се охлади малко, белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се добавят към крема, като се бърка с лъжица.

Още докато е горещ се изсипва в купички или чаши. След като се охлади и преди да се сервира се поръсва по желание с натрошени орехи или други ядки, шоколадови пръчици, захарни пръчици, филиран шоколад, стафиди и т. н. Може да  се добавят пресни плодове (боровинки, малини, къпини или плодове от компот, например череши, кайсии и др.)





Крем – желе с портокал и кисело мляко



Продукти:

2 портокала;

3-4 с. л кисело мляко;

2 с. л. захар;

20 г желатин;

Сметана по желание.





Начин на приготвяне:

Първо разтворете желатина с вода според указанията на опаковката.





Обелете и изчистете портокалите от кората и семките. Разрежете ги на парчета и ги поставете в блендер. Добавете киселото мляко и разбийте сместа. 

 







След като желатинът се втвърди разтопете го на водна баня или за 30-40 сек. в микровълновата печка, но без да завира. Изсипете го при сока, добавете захарта и разбъркайте.







Разпределете сока в чаши и го оставете в хладилника да се стегне поне за 3 часа. Преди да го сервирате му сложете сметана или го поръсете с кокосови стърготини, сушени плодове, ядки или др.






Крем от трохи с кисело мляко (сметана)


Това е крем за хора, които не могат да гълтат и могат да ядат само кашава храна. Може да се направи и като детски крем. Когато ви останат изрезки от тотата или друг сладкиш – не ги изхвърляйте, а направете крем от тях. По Великден ако ви остане сух козунак, направете и него на крем. По този начин и болните членове на семейството ще се почувстват участници в празника, а не изоставени.


Продукти:

10 г изрезки от торта, кекс, козунак или друга сладка питка;

5-6 лъжици кисело мляко, цедено мляко или заквасена сметана;

Захар на вкус;

Ядки или кокосови стърготини за украса.


Начин на приготвяне:

Натрошете изрезките от тортата или останалия сух козунак на трохи, добавете към него киселото мляко или сметаната, ако е необходимо и малко захар. Разбъркайте докато стане еднородна смес и поръсете с кокосови стърготини, орехи или други ядки. Съхранявайте го в хладилник. Кремът е подходящ и за деца, ако е прясно приготвен.



Тиква печена с кората

Много лесна и проста рецепта. Публикувам я само като идея. Големите тикви трудно се режат и се белят. Тогава ги печете с кората. 


Продукти:

½ тиква;

5-6 с. л. захар или друг подсладител;

150 г натрошени орехи;

Канела на вкус.



Начин на приготвяне:

Тикавата се измива на чешмата обилно с вода и се изчиства от пръстта и други нечистотии. Нарязва се на средно големи парчета. В подходяща по големина тава се подреждат парчетата с кората отдолу, налива се една чаша вода и се слага в предварително загрята фурна да се пече 45-50 мин., докато омекне. Пробва се с вилица. Докато е топла  я посипвате със захар по една супена лъжица на всяко парче и с една щипка канела. При сервирането се поръсва с натрошени орехи.



 

Крем с извара, бисквити и шоколад

Продукти:

За две купички

5-6 бисквити обикновени;

100 г извара безсолна;

100 г бита  сметана;

1 с. л. течен шоколад;

2-3 с. л. захар;

2 г ванилия;

Стафиди, натрошени орехи, сладко по желание.

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя крема в зависимост от количеството и броя на купичките, които искате да направите. В средно голяма купа разбивате сметаната, добавяте към нея изварата, захарта, течния шоколад и ванилията. Разбива се всичко докато стане гладък крем. В купички първо се натрошават бисквитите, от горе се слагат няколко лъжици крем, стафиди, боровинки, орехи или друг вид плодове по желание, след това пак се натрошават бисквити и от горе пак се слага от крема. Украсява се и се гарнира по желание.

 


Течен шоколад – домашен

Шоколадът не е подходящ за хора с жлъчно-каменна болест.



Продукти:

80 г краве масло;

250 г сухо мляко;

1 ч. ч. пудра захар;

3 с. л. какао неподсладено;

250 мл вода;

1 ванилия.




Начин на приготвяне:

Сухото мляко, пудрата захар, ванилията и какаото се изсипват в купа и се разбъркват. В малък съд се слага водата и кравето масло. Загряват се докато се разтопи маслото (може и в микровълнова печка). 



След това на тънка стуйка при непрекъснато бъркане се изсипва водата с маслото. Бърка се с телена бъркака. Ако стане на бучки се разбива с миксер или пасатор. По желание може да се поръси със счукани орехи или други ядки, сметана, плодове и др.




Щрудел или баница с ябълки

Много популярен сладкиш в България. Научете  се да го приготвяте. Става сполучлив и с готови кори за баница. Ябълки има през цялата година в търговската мрежа.


Продукти:

1 пакет кори за баница;

3-4 ябълки;

1 лимон;

1 ч. л. канела;

100 г натрошени орехи;

4-5 с. л. захар;

40 г стафиди;

1 ванилия;

4-5 с. л. олио.

Начин на приготвяне:

В купа се  слагат орехите, захарта, канелата, ванилията и стафидите. Измиват се ябълките и се настъргват на ренде. Всяка ябълка след като се настърже, се поръсва с изцеден лимонов сок, за да не си праменя цвета. Веднага след това се разбърква с останалата плънка.  По този начин се настъргват трите ябълки, разбърква се сместта и започва да се реди щрудела.


 В подходяща по големина тава се слага олио на дъното. Щруделът може да се направи  като наложена баница или на банички, на руло - както умеете да го правите най-добре.

Разгъват се корите, в единия край се слага от плънката и кората се навива на руло. Слага се в тавата и се намазва с олио. Като се наредят всички кори щруделът се нарязва на парчета.


Най-отгоре баничките се намазват с олио и се  пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. Като се изпекат се поръсват с капки вода като баница и тавата се покрива с кърпа. Оставя се да престои 10-15 минути.



Бисквитена торта със стафиди и орехи

Продукти:

200 г обикновени бисквити или детски;

1 л прясно мляко;

1 пакет крем нишесте, пудинг или крем  за бисквитена торта;

100 г захар (1/2 ч. ч.);

25 г стафиди (сушено грозде);

50 г натрошени орехи; 

30 г шоколад.


Начин на приготвяне:

Първо се сварява крема според указанията на опаковката. За разбиване на крема е добре да  се ползва телена бъркалка за яйца. Ако кремът стане на бучки, изключете котлона, дръпнете го от огъня и го разбийте с миксер. Като стане готов, оставетего малко да се охлади, но нека да е още топъл при правенето на тортата.


След това в подходяща продълговата тава започват да се редят бисквитие, като първо се потапят във вода или прясно мляко. Нарежда се един ред бисквити, заливат се с крема, после се поръсват малко орехи и стафиди, и се реди втори ред бисквити докато  свършат бисквитите или крема. Най –отгоре се поръсват пак с орехи и стафиди, а ако имате шоколад, настържете шоколад или сложете друга украса.



Бисквити с кисело мляко и сладко

Това е възможно най-лесния сладкиш, който всеки може да си направи по всяко време. Много подходящ за деца. Аз просто ви подсещам за него.


Продукти:

4-5 бисквити;

4-5 с. л. кисело мляко;

1-2 с. л. сладко (или мармалад) от ягоди, малини, портокалови корички, мед и др.;

Натрошени орехи или ядки (по желание).


Начин на приготвяне:

В по-дълбока чиния натрошавате бисквитите, слагате киселото мляко, разбърквате ги добре и от горе слагате 2 с. л. от желаното сладко или мармалад. Изчакайте 10 минути да омекнат бисквитите и сладкишът е готов за консумация. Поръсете го с натрошени орехи или ядки каквито имате в къщи.

 


Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Студен бюфет

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница

Майонези и диети