ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница


Банички с праз лук и сирене (извара) без пържене

Баничките са подходящи за деца, хора с подагра и ревматологични болести. Хората с бъбречни и чернодробни болести да  направят баничките с извара. За пости вместо сирене да се сложат подправки като черен и червен пипер, чубрица, мащерка и и други. Баничките не са подходящи за  хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), гастрит, колит и язва. За сведение на хората с диабет -една баничка съдържа около 2 Хлебни единици.



 Продукти:

250 г  готови кори за баница;

3 стръка праз лук;

150 г сирене или извара;

3-4 с. л. олио;

Черен пипер, червен пипер, мащерка, чубрица (ако позволява диетата).





Начин на приготвяне:

Празият лук се нарязва на дребни парченца и се бланшира в кипяща вода до омекване. Като се охлади се добавя настърганото или натрошено сирене (извара). 








Корите за баница се разстилат и от едната страна се поставя малко от плънката. Навиват се на руло или с друга форма по желание. 





Поставят се в тавичка поръсена с олио. Най-отгоре се намазват също с олио и се пекат на 200 градуса предварително загрята фурна около 20-25 минути. 






Като се извадят от фурната се поръсват с капки вода докато са горещи и се поставя от горе мека чиста кърпа.









Филийки с шунка, кашкавал, печена и белена чушка

Закуската е подходяща за хора с язва, гастрит  и колит в ремисия, ревматологични болести, анемия.    Филийките не са подходящи за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Хората с дибет да направят филийките с черен хляб и олио, а не с краве масло. Месото да няма мазнина.



 Продукти:

150 г шунка или друго термично обработено месо нарязано на слайсове;

4-5 печени и белени чушки;

30 г краве масло или друга мазнина;

50 г кашкавал.





Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязват на тънки филийки,  намазва се с краве масло или друга мазнина. След това филийките се покриват с парчета тънко нарязана шунка, върху тях се поставя по един слой печена и белена чушка.



 




Най-отгоре се поръсват с настърган кашквал. Пекат се на 240 градуса предварително загрята фурна на горното ниво на фурната около 12-15 минути.





 



Сервират се топли.









Миш – маш върху филийки

Това са филийки подходящи за вегетарианци, подагра, анемия, ревматологични болести, чернодробни болести, бъбречни болести без бъбречна недостатъчност. За диабетици да се правят с черен хляб. Филийките не са подходящи за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), язва, гастрит, колит в остър стадий.


Продукти:

6  филийки хляб;

70 г кашкавал;

100 г сирене;

1/2 зелена чушка;




2 яйца;

1/2 домат;

1 каф. л. риган или черен пипер;

6 с. л. олио за намазване на филийките.





Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на филии, които първо се намазват с мазнина (краве масло, маргарин, слънчогледово олио и други). В дълбока чиния се настъргват сиренето и кашкавала на едро ренде, разбиват се две яйца и се добавят към сместа. Чушката и домата се нарязват на дребни парченца и се добавят към яйцата и сирената. 





Разбърква се до получаване на еднородна маса и с нея се намазват филийките.

Пекат се в предварително загрята фурна 240 градуса, на най-горното ниво на фурната около 10-15  минути докато се получи желания загар. Сервират се топли.







Филийки с кашкавал, колбас, домати и яйце

Това е вариант на предходните филийки, но обогатен. Филийките са подходящи за  хора на обща диета, анемия и ревматологични болести. Не са подходящи за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), язва, гастрит, колит, подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност. При диабет да се спазва грамажа на хляба. За хората, които не трява да ядат месо, филийките да се правят само с кашкавал.



Продукти:

6  филийки хляб;

150 г шпеков салам ( да не е сух шпек);

150 г кашкавал;

1 яйце;




1-2 домата;

1 с. л. риган;

50 г краве масло или 6 с. л. олио за намазване на филийките.







Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на филии, които първо се намазват с мазнина (краве масло, маргарин, слънчогледово олио и други). Саламът се нарязва на тънки кръгчета и върху всяка филийка се слагат от резенчета така, че да покрият филията. 





Кашкавалът се настъргва на ренде и се разбърква с яйцето да стане гъста смес, която да не се разтича.  С тази смес се намазват филийките върху салама. Поръсват се с риган. Най-отгоре се слагат тънко нарязани кръгчета домати. 





Пекат се в предварително загрята фурна 240 градуса, на най-горното ниво на фурната около 7-8  минути докато се зачерви кашкавала. Поднасят се топли.





 Филийки с кашкавал и салам на фурна

Това е също лесна и бърза закуска. Филийките са подходящи за  хора с язва, гастрит, колит, анемия,  ревматологични болести. Не са подходящи за хора с глутенова ентеропатия(цьолиакия), подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност. При диабет да се спазва грамажа на хляба. За хората, които не трява да ядат месо, филийките да се правят само с кашкавал.


Продукти:

4+1/2  филийки хляб;

100 г шпеков салам ( да не е сух шпек);

100 г кашкавал;

30 г краве масло или друга мазнина за намазване на филийките.


Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на филии, които първо се намазват  с мазнина (краве масло, маргарин, слънчогледово олио и други). Саламът се нарязва на тънки кръгчета и върху всяка филийка се слагат от резенчета така, че да покрият филията. Кашкавалът се нарязва на тънки филийки и с тях се покрива от горе салама на филийките.



 

 

Пекат се в предварително загрята фурна 250 градуса, на най-горното ниво на фурната около 5-6 минути докато се разтопи кашкавала.Сервират се топли.

 






Филийки с лютеница, пушено месо и кашкавал – бърза и лесна закуска

Филийките са подходящи за  хора с язва, гастрит, анемия,  ревматологични болести. Не са подходящи за хора с глутенова ентеропатия(цьолиакия), подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност. При диабет да се спазва грамажа на хляба. За хората, които не трява да ядат месо, филийките да се направят само с кашкавал. 


Продукти:

6 филийки хляб;

6 с. л. лютеница по избор;

100 г кашкавал;

100 г пушено пуешко месо (колбас или друго месо според диетата);

Мазнина за намазване на филийките.

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на филии, които първо се намазват  с мазнина (краве масло, маргарин, слънчогледово олио и други). След това  всяка филийка се намазва с една лъжица лютеница. Месото се нарязва натънки резенчета и върху всяка филийка се слагат резенчета месо да покрият филията. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и с него се посипва най-отгоре всяка филийка.




Пекат се в предварително загрята фурна 200 градуса, на най-горното ниво на фурната около 5-6 минути докато се разтопи кашкавала.






Филийки с кашкавал и пилешки роле


Филийките са подходящи за  хора с язва, гастрит, анемия, подагра, ревматологични болести. Не са подходящи за хора с глутенова ентеропатия(цьолиакия), бъбречна и чернодробна недостатъчност. При диабет да се спазва грамажа на хляба.



Продукти:

2 яйца;

100 г кашкавал;

70 г пилешко роле;

5-6 филии хляб;

Мазнина за намазване на филийките.



Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на филии, които първо се намазват  с мазнина (краве масло, маргарин, слънчогледово олио и други). 




Кашкавалът и пилешкото роле (или пушено месо) се настъргват на едро ренде, разбиват се две яйца, добавят се към тях и всичко се разбърква. 





С лъжица сместта се нанася върху филийките и се разстила на еднакво дебел слой. Пече се на предварително загрята фурна 200 градуса, на най-горното ниво на фурната около 15-20 минути.




Бухти със сода

Тези бухти се пържат и не са подходящи за хора, които не трябва да ядат пържено.


Продукти:

500 г кисело мляко;

250 г брашно;

1 с. л. захар;

2 яйца;

2 щипки сол;

1 ч. л. сода бикарбонат равна;

Олио за пържене.

Начин на приготвяне:

Содата се разбърква в купа заедно с киселото мляко докато се разтвори, добавят се брашното, захарта, яйцата е солта. Всичко се обърква до хомогенна смес. Тестото трябва да стане като каша. С лъжицата се взема от тестото и се пържи с нагорещено олио в дълбок тиган. Бухтите се сервират се със сирене, сладко, мед , кисело мляко и др.



Солен кекс

Подходящ за язва, гастрит, подагра, ревматологични болести, чернодробни болести, анемия. Не е подходящ за диабет, бъбречна недостатъчност, глутенова ентеропатия.

Продукти:

2 яйца;

100 мл олио;

100 мл прясно мляко;

1 бакпулвер;

2 ч. ч. от 200 мл пресято брашно;

100 г натрошено сирене;

50 г нарязан на дребно салам или шунка;

30-40 г маслини нарязани на дребно;

10 г краве масло.

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват с една щипка сол, добавя се постепенно обиото, прясното мляко, брашното с бакпулвера. Трябва да стане като гъста каша. Накрая се добавят нарязаните на дребно маслини, салам и натрошеното сирене. Обърква се добре и се изсипва в кексова форма с големина 20 см, която предварително е намазана с масло и поръсена с брашно.


Пече се в предварително загрята фурна за 50 минути на 200 градуса до суха клечка. Като се извади от фурната се оставя да престои 10 минути и чак тогава се изважда от формата. Да не се реже горещ, защото става клисав.



Сервира се леко топъл. Като изстине губи част от вкуса си. Ако се направи в малка плоска тавичка се изпича по-бързо. 





Филии с шунка, кашкавал и яйца

Тази закуска е подходяща за хора с язва, гастрит, анемия, ревматологични болести без подагра. Не е подходяща за глутенова ентеропатия, диабет.


Продукти:

2 яйца;

100 г кашкавал;

120 г шунка или колбас;

Мазнина за намазване на филиите.



Начин на приготвяне:

Кашкавалът и шунката и се настъргват на едро ренде. Яйцата се разбиват и се добавят към тях. Объркват се до еднородна смес. 




Филиите хляб се намазват с избраната мазнина: олио, краве  масло, маргарин и др. От горе се слага сместа. Пече се на предварително загрята фурна на горно ниво на фурната около 15 минути.



 


Солен кекс с царевично брашно

Този кекс е  подходящ за хора с глутенова ентеропатия, подагра, пости, ревматологични болести, гастрити, язви, бъбречнии чернодробни заболявания. С внимание да се консумира от хора с диабет.


Продукти:

2 яйца;

150 г сирене;

100 мл олио;

2 ч .ч. царевично (пшенично) брашно;

1 ч.л. сода бикарбонат;

1 ч. ч. кисело мляко.


Първо се разбиват двете яйца, добавя се олиото, след това киселото мляко с разтворената в него сода, сиренето и накрая на бавни обороти, на най-ниската степен на  миксера се добавя пресятото брашно. Трябва да стане като гъста каша.



Формата за кекс трябва да е с диаметър 20 см. Намазва се с омекнало краве масло и тестото се изсипва. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40 мин. до суха клечка.




Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Студен бюфет

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

Майонези и диети

Десерти със захар