Салати за хора с язва или гастрит
Поради големия интерес към салатите в сайта, салатите за гастрит и язва са отделени от останалите. Хората с язва или гастрит не трябва да употребяват оцет за подкиселяване на салатата, а само сок от пресен лимон. Салатите с картофи, месо и ориз могат да заместят цяло хранене. Те са много подходящи за хора с язва и гастрит. В Русия тези салати са много популярни, поради голямата употреба на алкохол. Те предпазват от бързо напиване. През летните горещини тези салати може да се употребяват като "Студен бюфет".
Салата от бяло зеле, картофи, моркови и телешко месо
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, подагра,
глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия. При хората с язва, гастрит и колит може да се попари зелето с
вряла вода (бланшира), ако не са в пълна ремисия. Морковите да са сварени. Салатата не е подходяща за хора с бъбречна и
чернодробна недостатъчност, за хора с диабет и затлъстяване. Тази салата е
подходяща и за „Студен бюфет“.
200 г бяло
зеле;
100 г
телешко месо;
300 г
картофи;
150 г
моркови;
Сол, олио и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се сварява
месото в леко подсолена вода заедно с обелените моркови и картофи. Като се
охладят се нарязват на дребни парченца. Зелето се измива и се нарязва на дребно.
Може да се намачка с ръце или да се бланшира, за да не дразни стомаха. Всички
продукти се слагаат в купа, добавят се подправките и се разбъркват.
Салата от картофи, кашкавал, бяло зеле, моркови и майонеза
При хората с
язва, гастрит и колит може да се попари зелето с вряла вода (бланшира), ако не
са в пълна ремисия. Морковите да са сварени. Салатата е подходяща за ревматологични
болести, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия. При бъбречни и
чернодробни заболявания да не се слага майонеза. Не е подходяща за хора с
диабет и затлъстяване. Тази салата е подходяща и за „Студен бюфет“.
Продукти:
200 г бяло
зеле;
200 г
картофи;
50 г
кашкавал;
100 г
моркови;
3-4 с. л.
майонеза;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Картофите се сваряват, бели се кората и се настъргват на едро ренде. Морковите може да се сварят или да се попарят, белят се и се настъргват на ренде. Кашкавалът също се настъргва на ренде, а зелето се нарязва на дребно. Всичко се омесва в купа и се добавя майонезата. Да се слагат допълнително подправки - само ако е необходимо.
Салата от картофи, моркови, пилешко месо и варена царевица
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, подагра,
глутенова ентеропатия (цьолиакия), бъбречни и чернодробни заболявания. Не е подходяща
за хора с диабет и затлъстяване. Тази салата е подходяща и за „Студен бюфет“.
Продукти:
200 г
картофи;
150 г
моркови;
200 г
пилешко месо;
3 с. л.
варена царевица на зърна;
Сол според
диетата;
Олио и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Като изстине се нарязва на малки парченца. Картофите и
морковите се белят, слагат се в кипяща подсолена вода да се сварят за около
25-30 минути. Като се охладят се нарязват на малки парченца. Царевицата може да
се вземе от консерва или да се свари млечна царевица и да се изронят зърната.
В купа се
слагат всички продукти, добавят се подправките и салатата се разбърква.
Салата от кашкавал, шпеков салам, препечен хляб и майонеза
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, анемия, ревматологични болести. Не е
подходяща за хора с диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, бъбречни
и чернодробни заболявания, затлъстяване. Тази салата е подходяща и за „Студен
бюфет“.
Продукти:
150 г
кашкавал;
150 г шпеков
салам (варено пилешко, телешко, пуешко или друго месо);
1-2
препечени филийки хляб;
2-3 с. л.
майонеза.
Начин на
приготвяне:
Кашкавалът и
саламът се нарязват на дребни парчета. Препеченият хляб се накъсва на малки
залъчета. Всичко се слага в подходяща купа, добавя се майонезата и се разбърква.
Салата макарони, моркови, тиквички и пилешко месо
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, анемия, ревматологични
болести, бъбречни и
чернодробни заболявания. Не е подходяща за хора с диабет, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), затлъстяване. Тази салата е подходяща и за „Студен бюфет“.
Продукти:
За една
порция:
70 г
макарони;
100 г
тиквички;
50 г пилешко
месо печено или варено;
½ сварен
морков;
Олио, сол и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Макароните
се сваряват според указанията на опаковката, изцежда се водата и се добавя 1 с.
л. олио. Разбъркват се няколко пъти, за да не се слепнат. Оставят се да се
охладят. Пилешкото месо се сварява или пече на грил тиган, може и във фурната.
Като се охлади се нарязва на дребни парчета.
Тиквичките
се пекат на грил тиган или фурна, а може и да се сварят. Нарязват се на дребни
парчета. Морковите също се сваряват и нарязват на дребно. Всички продукти се
слагат в дълбока чиния охладени, разбъркват се, добавя се сол ако е необходимо,
олио и лимонов сок.
Салата с макарони, пилешко месо, моркови, кашкавал и яйца
Тази салата
може също да се сервира и като "Студен бюфет" през горещите летните месеци. Тя
може да замести едно хранене. Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит,
колит, подагра, ревматологични болести. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречни и чернодробни
заболявания, глутенова ентеропатия (цьолиакия), затлъстяване и алергия към яйца
и млечни храни.
Продукти:
За една
порция:
70 г
макарони;
30 г
кашкавал;
1 яйце;
50 г пилешко
месо печено или варено;
½ сварен
морков;
Олио, сол и
лимонов сок на вкус;
Маслини за
украса.
Начин на
приготвяне:
Макароните се сваряват според указанията на опаковката, изцежда се водата и се добавя 1 с. л. олио. Разбъркват се няколко пъти, за да не се слепнат. Оставят се да се охладят. Пилешкото месо се сварява или пече на грил тиган, може и във фурната. Като се охлади се нарязва на дребни парчета. Яйцето се сварява, бели и нарязва на малки парчета.
Морковите
също се сваряват и нарязват на дребно. Кашкавалът се настъргва или нарязва на
дребно. Всички продукти се слагат в дълбока чиния охладени, разбъркват се,
добавя се сол ако е необходимо, олио и лимонов сок. Салатата се украсява с
маслини.
Салата с макарони, пилешко месо, моркови, кашкавал, яйца и майонеза
Тази салата
може да се сервира като Студен бюфет през горещите летните месеци. Може да
замести едно хранене. Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит,
подагра, ревматологични болести. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречни и
чернодробни заболявания, глутенова ентеропатия (цьолиакия), затлъстяване и
алергия към яйца и млечни храни.
Продукти:
За една
порция:
70 г
макарони;
30 г
кашкавал;
1 яйце;
50 г пилешко
месо печено или варено;
½ сварен
морков;
2 с. л.
майонеза;
Маслини за
украса.
Начин на
приготвяне:
Макароните
се сваряват според указанията на опаковката, изцежда се водата и се добавя 1 с.
л. олио. Разбъркват се няколко пъти, за да не се слепнат. Оставят се да се
охладят. Пилешкото месо се сварява или пече на грил тиган, може и във фурната.
Като се охлади се нарязва на дребни парчета. Яйцето се сварява, бели и нарязва
на малки парчета. Морковите също се сваряват и нарязват на дребно. Кашкавалът
се настъргва или нарязва на дребно. Всички продукти се слагат в дълбока чиния
охладени, разбъркват се, добавя се майонезата и се разбърква до еднородна маса.
При необходимост се добавят сол и лимонов сок. Майонезата от търговската мрежа
е солена, подкиселена и съдържа много мазнини. Салатата се украсява с маслини.
Салата с риба, варени картофи, червени чушки, червен лук
Тази салата
може да се сервира и като "Студен бюфет" през горещите летните месеци. Тя може да
замести едно хранене. Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра,
бъбречни и чернодробни заболявания, ревматологични болести, глутенова
ентеропатия (цьолиакия). Не
е подходяща за хора с диабет, затлъстяване и алергия към рибни продукти.
Продукти:
2 малки
картофа;
4 мариновани
рибки шпроти (цаца, копърка);
1 червена чушка,
печена и белена;
¼ глава
червен лук;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Картофите се
сваряват, като изстинат се белят и нарязват на дребни парчета. Чушката се пече
и се бели. Лукът се нарязва на дребно
или се настъргва на ренде. Да се използва червен или бял лук за сурова
консумация, защото те дразнят по-млко стомаха отколкото жълтия (кромид) лук. Маринованите
рибки се нарязват на парчета по 1 см и всички продукти се слагат в голяма чиния
или малка купа. Добавят се солта,
олиото, лимоновия сок и салатата се разбърква. Да се има в предвид, че
маринованата риба от търговската мрежа е солена, кисела и мазна.
Салата с пилешко месо, извара, червена чушка, яйце, картофи
Тази салата
може да се сервира като "Студен бюфет" през горещите летните месеци. Тя може да замести
едно хранене. Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, глутенова ентеропатия
(цьолиакия). Не е
подходяща за хора с диабет, подагра, затлъстяване.
Продукти:
1 бутче
пилешко месо;
1-2 картофа;
1 чушка;
1 яйце;
50-100 г
извара;
2-3 стръка
копър по желание;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите се сваряват, белят се и се нарязват на дребни парченца. Пилето се сварява, отделя се кожата и месото се нарязва на малки парченца. Яйцето се сварява, бели се и се нарязва на дребно. Чушките се пекат, след като се охладят се белят, почистват се от семките и също се нарязват на дребно. В купа или подходяща чиния се слагат месото, чушките, яйцето, изварата, ситно нарязаните картофи, нарязания на дребно копър, солта, олиото и лимоновия сок според диетата. Салатата се обърква и се сервира.
Салата с пилешко месо, извара, червена чушка, яйце, картофи, майонеза
Същата салата като горната, може да се направи като се добави към нея майонеза. Тази салата също може да се сервира като "Студен бюфет" през горещите летните месеци и да замести едно хранене. Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с диабет, подагра, затлъстяване, бъбречни и чернодробни заболявания.
Продукти:
1 бутче
пилешко месо;
1-2 картофа;
1 чушка;
1 яйце;
50-100 г
извара;
2-3 с. л.
майонеза;
2-3 стръка
копър по желание;
Сол, олио и
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
сваряват, белят се и се нарязват на дребни парченца. Пилето се сварява, отделя
се кожата и месото се нарязва на малки парченца. Яйцето се сварява, бели се и
се нарязва на дребно. Чушките се пекат, след като се охладят се белят,
почистват се от семките и също се нарязват на дребно. В купа или подходяща
чиния се слагат месото, чушките, яйцето, изварата, ситно нарязаните картофи, майонезата,
нарязания на дребно копър, солта, олиото
и лимоновия сок според диетата. Салатата се обърква до еднородна смес и се
сервира.
Салата сирене, заквасена сметана, яйца, хляб
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, колит, подагра, ревматологични болести, анемия.
Не е подходяща за хора с дибет, бъбречна
и чернодробна недостатъчност. При глутенова ентеропатия да се сложи царевичен
хляб.
Продукти:
150 г
сирене;
2 яйца;
100 г
заквасена сметана;
2 филии
препечен хляб;
Сол според
диетата;
2-3 стръка
пресен копър;
2 с. л.
майонеза.
Начин на
приготвяне:
Яйцата се
сваряват, охлаждат, белят се и се настъргват на ренде. Хлябът се препича на тостер
или котлон. Като изстине се прави на трохи. Сиренето също натрошава и се
поставя в купа заедно с останалите продукти. Накрая се слага нарязания на ситно
копър и сол ако е необходимо. Всичко се разбърква до еднородна маса. Съхранява
с в хладилник до 3 дни.
Салата с тиквички, червени чушки, кисело мляко и майонеза
Салатата е
подходяща за хора с гастрит, колит,
язва, подагра, ревматологични болести, анемия, цьолиакия (глутенова
ентеропатия). Не е подходяща за болни от диабет, бъбречни и чернодробни болести.
Продукти:
2-3 червени
чушки;
2 тиквички;
2-3 с. л.
майонеза;
1-2 с. л.
кисело мляко;
Сол според
диетата;
Магданоз и
копър по желание.
Начин на
приготвяне:
Първо се
пекат тиквичките нарязани на кръгчета във фурна с олио и малко сол върху хартия
за печене. (Виж Диета и хранене при подагра - първа страница .... https://novidieti.blogspot.com/2023/04/blog-post_90.html
.) Като се охладят, тиквичките се нарязват на четири парчета. Чушките се пекат,
белят се и се почистват от семките. Нарязват се на малки парченца. Продуктите
се слагат в купа и се объркват с майонеза и кисело мляко. При необходимост се
добавят подправки. Накрая салатата се поръсва с магданоз и копър.
Салата от ориз, картофи, тиквички и
сирене
Салатата е
подходяща за "Студен бюфет" в големите горещини. Може да се консумира от хора с язва, гастрит, колит, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия),
ревматологични болести. При хора с чернодробни и бъбречни болести сиренето да
се замени с извара. Салатата не е подходяща за хора с диабет.
Продукти:
3 с. л.
ориз;
1-2 картофа;
½ тиквичка;
100 г сирене
(извара);
2-3 с. л.
олио;
Сол според
диетата;
1 с. л.
лимонов сок;
Моркови за украса.
Начин на приготвяне:
Картофите се
белят и се слагат да се варят в кипяща вода заедно с тиквичката. След като се
сварят и изстинат, се нарязват на дребни кубчета. Отделно се сварява ориза до
готовност. Сиренето се натрошава на дребно. Всичко се слага в купа и се
разбърква. Добавя се сол според диетата, 2-3 с. л. олио или зехтин и 1 с. л.
лимонов сок.
Салата от ориз, картофи, тиквички, сирене и майонеза
Салатата е
подходяща за "Студен бюфет" в летните горещини. Може да се консумира от хора с язва, гастрит, колит, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия),
ревматологични болести. Салатата не е подходяща за хора с диабет, чернодробни и
бъбречни болести.
Продукти:
3 с. л.
ориз;
1-2 картофа;
½ тиквичка;
100 г сирене;
2-3 с. л.
олио;
3 с. л.
майонеза;
Сол според
диетата;
1 с. л.
лимонов сок;
Моркови за украса.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
белят и се слагат да се варят в кипяща вода заедно с тиквичката. След като се
сварят и изстинат, се нарязват на дребни кубчета. Отделно се сварява ориза до
готовност. Сиренето се натрошава на дребно. Всичко се слага в купа, добавя се майонезата
и се разбърква. Ако е необходимо, тогава се слагат подпровки. Салатата може да
се поднесе и така, но може да се сложи в ринг с различна форма и да се украси с
моркови.
Салата от тиквички, картофи, яйца и кашкавал
Салатата е подходяща за "Студен бюфет" в летните горещини. Може да се консумира от хора с язва, гастрит, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести, чернодробни болести. Салатата не е подходяща за хора с диабет, бъбречна недостатъчност.
Продукти:
1-2 картофа;
½ тиквичка;
2 яйца;
50-60 г
кашкавал;
2-3 с. л. олио;
Сол според
диетата;
1 с. л. лимонов
сок.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
белят и се слагат да се варят в кипяща вода заедно с тиквичката и половин ч. л сол.
След като се сварят и изстинат, се нарязват на дребни кубчета. Яйцата се
сваряват отделно, охлаждат се, белят се и се нарязват на дребно заедно с
кашкавала. Добавя се сол според диетата, 2-3 с. л. олио или зехтин и 1 с. л.
лимонов сок.
Салата от тиквички, картофи, яйца, кашкавал и майонеза
Същата
салата като горната може да се направи и с майонеза. Тя е по-щадяща за стомаха
за хора с язва или гастрит. Салатата е подходяща още за хора с подагра,
глутенова ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести. Салатата не е
подходяща за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
1-2 картофа;
½ тиквичка;
2 яйца;
50-60 г кашкавал;
3-4 с. л. майонеза (млечна);
Сол, олио,
лимонов сок според диетата.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
белят и се слагат да се варят в кипяща вода заедно с тиквичката и 1 ч. л сол.
След като се сварят и изстинат, се нарязват на дребни кубчета. Яйцата се
сваряват отделно, охлаждат се, белят се и се нарязват на дребно заедно с
кашкавала. Накрая всички продукти се объркват с майонеза. Добавя се сол според
диетата. (Готовата майонеза е солена, подкиселена, съдържа и много мазнина). За
предпочитане е да се направи дамашна млечна майонеза.
Продукти за
майонезата:
100 мл
прясно, изстудено пастьоризирано мляко;
200-220 мл
олио;
1 щипка сол;
1 с.л.
лимонов сок.
Начин на
приготвяне на майонезата:
В съд за
пасиране се слагат продуктите, като се измерват точно количествата на млякото и
олиото. Първо се слага 200 мл олио и с пасатора се разбива от долу на горе
дакато стане на майонеза. Ако не е много гъста се добавят още около 20 мл олио.
Салата с ориз, кисело зеле, моркови, печени
чушки, грах и кашкавал – авторска рецепта
Тези салати се приемат като противопоказани за хиперациден гастрит и язва, но това е салата за хора в ремисия, които се стремят да се върнат към нормалното хранене. Ако някой си въобразява, че болните с язва и гастрит няма повече да вкусят кисело зеле или туршия до края на живота си, той никога не е работил с болни хора като лекар. Киселото зеле трябва да се нареже на дребно и след това да се измие обилно с вода. По този начин се намалява солеността и киселинноста му. Другите зеленчуци се сваряват.
Продукти:
2 листа кисело
зеле;
2-3 с. л.
ориз;
1 печена
белена чушка;
30 г
кашкавал;
2 с. л.
грах;
1 сварен
морков;
2-3 маслини
за украса;
2 с. л. олио;
Сол на вкус
или според диетата.
Начин на приготвяне:
Оризът, моркова и грахът се сваряват. Чушката се пече, бели, изчиства от семките и се нарязва на дребно. Зелето също се нарязва на дребно и се измива обилно с вода. Кашкавалът и моркова се нарязват на малки кубчета. Всичко се слага в дълбока чиния, добавя се олиото и се разбърква. Не се консумира с ястия от зеленчуци. Да не се изяжда повече от една десертна чинийка от салатата на ден.
Салата картофи, сирене, кашкавал, шунка и лук
Салатата е
подходяща при хора с язва и гастрит в ремисия, глутенова ентеропатия, подагра,
ревматологични и чернодробни заболявания. Не е подходяща при диабет,
затлъстяване, бъбречна недостатъчност. При непоносимост към лука, да не се
слага лук в салатата.
Продукти:
100 г
кашкавал;
250 г варени
картофи;
100 г шунка;
100 г
сирене;
½ малка глава лук;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
сваряват, охлаждат, белят се и се нарязват на малки кубчета. Кашкавала, шунката
и сиренето също се нарязват на малки кубчета, а лукът – на полумесеци, за да
може по-лесно да се отстранява, ако не е желан в менюто. Всички продукти се
слагат в купа, добавят се подправките и салатата се обърква.
Салата с краставици, картофи и салам
Салатата е подходяща за хора с язва, гастрит, подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
2-3 картофа
1
краставица;
100 г шпеков
салам или шунка;
Сол на вкус;
3 с. л.
олио;
Сок от
лимон;
Маслини и копър за украса по желание.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват картофите до готовност. Изваждат се от водата и се охлаждат. Белят се
и се нарязват на малки кубчета. Краставицата и саламът също се белят нарязват
на малки парчета. Всичко се слага се в подходяща купа. Добавят се подправките,
лимоновия сок и салатата се обърква. Сервира се с украса от маслини и копър по
желание.
Жълта салата
Салатата е
подходяща за гастрит, язва, глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични
болести, чернодробни и бъбречни заболявания, пости. Не е подходяща при диабет и
затлъстяване.
200 г
картофи;
1 жълта
чушка;
100 г
кашкавал;
1 малка
глава лук (по желание);
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
сваряват. Като се охладят се белят и нарязват на дребни кубчета. Жълтата чушка
се измива, махат се семките и се нарязва надребни парчета. Кашкавалът се нарязва
също на кубчета, а лукът на полумесеци. Всички продукти се смесват в купа,
добавят се подправките и се сервира.
За хора с
язва и гастрит може да се бланшира чушката и лука за по-лесното им усвояване от
организма. В кипяща вода се слага почистената и нарязана на едри парчета чушка
и обеления от ципите лук. Ври 1-2 минути и се сваля от огъня.
Салата макарони, кашкавал и колбаси
Салатата е
подходяща захора с язва, гастрит, бъбречни и чернодробни болести, подагра,
ревматологични болести. Не е подходяща за глутенова ентеропатия, диабет,
затлъстяване.
Продукти:
120 г
колбас-траен;
100 г
кашкавал;
250 г цветни
макарони на спирали;
2 с. л.
лимонов сок;
2 с. л.
олио;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват макароните. Изцеждат се от водата и се оставят да изстинат. През това
време се нарязват на дребни парчета колбаса и кашкавала. Всички продукти се
поставят в купа и се смесват. Добавят се подправките и салатата се разбърква.
Салата тиквички, моркови и картофи
Салатата е
подходяща за хора с язва, гастрит, цьолиакия, подагра, чернодробни и бъбречни заболявания. Не е подходяща за
диабет и затлъстяване.
Продукти:
300 г
картофи;
150 г
моркови;
1 тиквичка;
Сол и олио
на вкус;
1 с. л. изцеден
лимонов сок.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват картофите, морковите и тиквичката. Картофите се белят и нарязват на
дребни парчета, тиквичката и морковите също се нарязват. По желание тиквичката
може да се обели преди да се нареже. Всички продукти се слагат в купа, добавя се
солта, олиото и лимоновия сок и се разбъркват.
Салата - пюре от картофи, червени чушки и тиквички
Салатата- пюре е подходящ за хора с язва, гастрит и колит в ремисия, глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични болести, чернодробни и бъбречни заболявания.
Продукти:
250 г печени и белени чушки;
250 г картофи;
250 г тиквички;
Сол на вкус;
3-4 с. л. олио;
Лимонов сок по желание.
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и заедно с тиквичките се слагат
да се сварят в гореща вода. Чушките се пекат и се белят. Всички продукти се
смесват в една купа, добавят се подправките и се сервира след като се охлади
напълно.
Салата-хайвер от патладжан, червени чушки и тиквички
Тази салата-хайвер е подходящ за хора с гастрит и язва в ремисия, ревматологични болести, глутенова ентеропатия, диабет, затлъстяване, подагра, чернодробни и бъбречни болести.
Продукти:1 патладжан;
1 тиквичка;
2 чушки;
Сол на вкус или според диетата;
3-4 с. л. олио;
1-2 с. л. лимонов сок.
Начин на приготвяне.
Чушките се пекат и после се белят. Тиквичката и
патладжана се нарязват и се пускат да се сварят в кипяща вода. Зеленчуците се
нарязват на дребни парчета и се намачкват с преса. Слагат се подправките и се
разбърква до еднородна смес. Сервира се охладена.
Салата от картофи, сирене и яйца
Тази салата е много лесна, евтина и подходяща за хора с гастрит, язва, глутенова ентеропатия, подагра, чернодробни болести. Не е подходяща за диабетици, хора с бъбречна недостатъчност, затлъстяване.
Продукти:
250 г
картофи;
1-2 яйца;
100 г
сирене;
1-2 стръка
копър;
Маслини за украса;
Олио, лимонов сок, сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват картофите и яйцата. Като се охладят, се нарязват на дребни кубчета и
се поставят в купа. Добавят се нарязаното на дребно сиренето, копъра, после се
слагат подправките и салатата се разбърква. Разпределя се в чинии.
Салата с ориз, пилешко месо, лук и кашкавал
Тази салата
е лесна и подходяща за хора с язва или гастрит в ремисия и след захранване. С
тази салата трябва да се опита захранването с лук. Може да се консумира още от
хора с цьолиакия, анемии, чернодробни болести и артрити без подагрозен артрит.
Не е подходяща за подагра, диабет.
Продукти:
150 г пилешко
месо;
1 каф. ч.
ориз;
50 г
кашкавал;
1 глава
бланширан лук;
2 с. л.
олио;
1 с. л.
лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Оризът се сварява с вода и 1 каф. л. сол. Лукът се
бланшира, като в кипяща вода се постави цялата глава за 1-2 минути. Като се
охладят продуктите се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза, нарязаното на
дребно пилешко месо, нарязания на дребно кашкавал и лук. (Внимание! За хора с
язва или гастрит салатите да са нарязани на дребно, за да може да се смилат
по-лесно в стомаха!) Накрая в салатата се се слагат олиото и подправките, всичко
се обърква.
Салата от картофи, сирене, яйца и морков
Това е лесна салата, евтина и подходяща за хора с гастрит, язва, глутенова ентеропатия,
подагра, чернодробни болести. Не е подходяща за диабетици, хора с бъбречна
недостатъчност, затлъстяване.
Продукти:
200 г
картофи;
100 г
моркови;
1-2 яйца;
100 г
сирене;
Маслини за
украса по желание;
1-2 стръка
копър;
Олио,
лимонов сок, сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сваряват картофите, морковите и яйцата. Като се охладят се нарязват на дребни
кубчета и се поставят в купа. Добавят се нарязаното на дребно сирене и
половината от копъра, после се слагат подправките и салатата се разбърква.
Салатата е доста
трайна. Да се съхранява се в хладилник.
Салата с ориз, пиле и краставици
Тази салата
е много лесна и подходяща за захранване на хора с язва или гастрит след остър
стадий. Може да се консумира от болни с цьолиакия, чернодробни болести, артрити
без подагрозен артрит, анемии. Не е
подходяща за подагра, диабет.
Продукти:
150 г
пилешко месо;
1 каф. ч.
ориз;
1
краставица;
2 с. л.
олио;
1 с. л.
лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Бульонът не се използва. Оризът се сварява с вода и 1
каф. л. сол. Като се охлади се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза,
нарязаното на дребно пилешко месо и нарязаната на дребно краставица. Слага се олиото
и подправките, обърква се и се поднася. Салатата да не престоява дълго, защото
краставицата губи свежестта си.
Салата от моркови, картофи и варено пилешко месо
Салатата е
подходяща за хора с язва и гастрит, подагра, бъречни и чернодробни болести,
ревматологични болести, анемия, цьолиакия. Не е подходяща за диабет, пости и затлъстяване.
Продукти:
300 г
картофи;
150 г
моркови;
150 г
пилешко месо сварено;
1 глава лук;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус.
Начин на
приготвяне:
Картофите и
морковите се сваряват, обелват и се
нарязват на дребни парчета. Пилето се сварява заедно с лука. Месото се
обезкостява и се нарязва се на дребно.
Лукът също се нарязва. Всички продукти се слагаат в купа и се размесват. Добавя
се олиото, солта и лимоновия сок.
Салата с ориз, пилешко месо и кашкавал
Тази салата
е много лесна и подходяща за хора с язва или гастрит в подостър стадий. Може да
се консумира от хора с цьолиакия, анемии, чернодробни болести и артрити без
подагрозен артрит. Не е подходяща за подагра, диабет.
Продукти:
150 г пилешко
месо;
1 каф. ч.
ориз;
50 г
кашкавал;
2 с. л.
олио;
1 с. л.
лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Бульонът не се използва. Оризът се сварява с вода и 1
каф. л. сол. Като се охлади се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза,
нарязаното на дребно пилешко месо и нарязания на дребно кашкавал. (Внимание! За
хора с язва или гастрит салатите да са нарязани на дребно, за да може да се
смилат по-лесно в стомаха!) След това се слагат олиото и подправките, всичко се
обърква.
Салата от моркови, картофи, чушка и варено пилешко месо
Салатата е
подходяща за хора с язва и гастрит, подагра, бъречни и чернодробни болести,
ревматологични болести, анемия, цьолиакия. Не е подходяща за диабет, пости и затлъстяване.
300 г
картофи;
150 г
моркови;
150 г
пилешко месо сварено;
1 глава лук;
1 чушка;
Сол, олио и
лимонов сок на вкус;
2–3 с. л. яйчна
майонеза от търговската мрежа.
Начин на
приготвяне:
Картофите и
морковите се белят, сваряват се заедно с лука и чушката. Като се сварят се
оставят да се охладят и се нарязват на дребни парчета. Пилето се сварява.
Месото се обезкостява и се нарязва се на
дребно. Всички продукти се слагат в купа и се размесват. Добавя се олиото,
солта и лимоновия сок.
Когато
хората с язва започнат да се захранват, може да слагат в постепенно моркова или
чушката сурови. Чушката може да е печена
и белена.
Салата от макарони, кашкавал и салам (или пилешко месо)
Салатата е
подхдяща за хора с язва или гастрит, подагра, глутенова ентеропатия,
чернодробни и бъбречни болести, анемия, ревматологични болести. Да се консумира
в ограничено количество от хора с диабет и затлъстяване.
300 г
макарони;
100 г
кашкавал;
100 г колбас
или пилешко варено месо;
Олио, лимонов сок,
сол на вкус;
Яйчна
майонеза за втория вариант на салатата.
Начин на
приготвяне:
Макароните
се сваряват според указанията на опаковката. Като се сварят, водата се излива и
сварените макарони се изплакват с хладка вода, за да спре готвенето и да не залепват.
Кашкавалът и колбаса (месото) се нарязват на дребни кубчета. Всичко се слага в
купа и се обърква с олиото, лимоновия сок и
солта.
По желание, вместо олио и лимонов сок, може да се добави майонеза.
Салата зеле, картофи и грах
Тази салата също е за захранване при хора с язва или гастрит. Различните зеленчуци трябва да започват да се приемат по един вид заедно с картофи, моркови или грах, с които до сега болният се е хранил. Вместо оцет да се слага лимонов сок. Салатата не е подходяща за диабет. Може да се дава при всички останали диети.
Продукти:
300 г картофи;
200 г бяло сурово зеле;
3-4 с.л. сварен грах от консерва;
2-3 с. л. лимонов сок;
2-3 с. л. олио;
Сол на вкус;
Маслини за укрса по желание;
Копър и магданоз по желание.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват до готовност, след като изстинат се белят и се нарязват на малки кубчета. Зелето се измива и нарязва на дребно. Грахът се оцежда от водата. Всички продукти се слагат в купа, добавя се олиото, солта и лимоновия сок и се разбъркват. При поднасяне се украсява с магданоз, маслини или копър.
Салата с ориз, пиле, кашкавал и зелена чушка
Тази салата
е много лесна и подходяща за захранване на хора с язва или гастрит след остър
стадий. Може да се консумира от болни с цьолиакия, чернодробни болести, артрити
без подагрозен артрит, анемии. Не е
подходяща за подагра, диабет.
Продукти:
150 г
пилешко месо;
1 каф. ч.
ориз;
1 зелена
чушка;
50 г
кашкавал;
2 с. л.
олио;
1 с. л.
лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Първо се
сварява пилешкото месо. Оризът се сварява с вода и 1 каф. л. сол. Като се охлади
се приготвя салатата. В купа се изсипва ориза, нарязаното на дребно пилешко
месо, нарязаните на дребно чушка и кашкавал. Слага се олиото и подправките,
обърква се и се поднася. За хора с язва или гастрит салатите да са нарязани на
дребно, за да може да се смилат по-лесно в стомаха! Ако състоянието на болния
не е добро, чушката може да се бланшира във вряла вода за 1-2 минути. Така тя
става по-щадяща за стомаха.
Салата от моркови, картофи, грах и краставици
Тази салата
е много подходяща за хора с язва или гастрит, които са в процес на оздравяване
и трябва да започват да се захранват със сурови зеленчуци. Болните с гастрит и
язва не трябва да слагат кисели краставици в салатата, а само пресни. Тази
салата не е подходяща за диабет и затлъстяване. Салатата е постна и подходяща
за пост.
Продукти:
300 г
картофи;
200 г
моркови;
100 г варен
грах от консерва;
100 г
краставици;
Сол на вкус;
няколко
зърна черен пипер;
1 дафинов
лист;
6-7 дръжки
от магданоз и/или копър;
1-2 с. л.
олио;
1-2 с. л.
лимонов сок.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
измиват, белят се и се нарязват на големи парчета, морковите се остъргват и
също се нарязват на две-три парчета. В кипяща вода са слага 1 ч.л. сол, няколко
зърна черен пипер, един дафинов лист, дръжки от магданоз и/или копър. Като
кипне отново водата се слагат картофите и морковите. Като се сварят, морковите
и картофите се изваждат, а бульона се прецежда и може да се използва в друго
ястие. Болните с язва или гастрит не трябва да консумират такъв силен бульон с
подправки.
След това
морковите и картофите се нарязват на дребни парчета. Краставиците е желателно
да се белят в началото до окончателното подобряване на състоянието на болния и
също да се режат на дребни парчета. Към
сместта се добавя сварения грах, олио, лимонов сок и при необходимост още малко
сол.
Салата от извара и моркови
Много
подходяща за хора с язва, гастрит, диабет, цьолиакия, холелитиаза, ревматологични
болести, подагра. Болните с язва или гастрит да не добавят пикантни подправки
като черен пипер, копър, чесън. Не е подходяща за хора с ограничен прием на
белтъчините като бъбречни болести и чернодробни заболявания.
200 г
извара;
70 г сирене
натрошено;
1 пресен
морков;
Пресен копър
по желание;
1 щипка
черен пипер по желание;
1 щипка
чесън на прах по желание;
2-3 с.
л. майонеза или кисело мляко.
Начин на
приготвяне:
Измийте,
обелете и настържете на дребно ренде морковите.
Намачкайте
изварата, смесете я с настърганите моркови и натрошеното сирене, добавете
майонезата, солта, копъра, черния пипер и сухия чесън. Разбъркайте всичко до
получаването на еднородна смес.
Салатата е подходяща за почти всички диети с изключение на строга безбелтъчна диета. От тази салата мога да се правят скулптури и барелефи като украса за храната. Вижте САЛАТА ОКТОПОД в сайта artgurme.blogspot.com
Салата от зеле, картофи, краставици и грах
Салатата е подхдяща за хора с язва или гастрит в пълна ремисия, подагра, глутенова ентеропатия, чернодробни и бъбречни болести, анемия, ревматологични болести. Да се консумира в ограничено количество от хора с диабет. Не е подходяща за хора с язва и гастрит в остър стадий.
Продукти:
200 г бяло зеле;
200 г краставици;
200 г картофи;
3 с. л. сварен грах (може от консерва)
Магданоз и копър по желание;
Сол, олио и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се сваряват картофите и граха. След като изстинат, картофите се белят и нарязват на дребни кубчета. Грахът се оцежда от водата и се оставя също да изстине. Зелката се измива и настъргва на дребно. Краставицата се реже на дребни кубчета. Всичко се слага в купа и се разбърква. Добавят се подправките, олиото и лимоновия сок.
Салата с кус-кус и майонеза
Салатата е
много подходяща за болни от язва или гастрит влезли в ремисия, които трябва да
се захранват със зеленчуци.
Продукти:
1 ч. ч.
кус-кус;
4 ч. ч.
вода;
1 ч. ч.
прясно мляко;
150 г варена
сладка царевица от консерва;
100 г яйчна майонеза;
50 г шунка,
варено пилешко месо или колбас;
1 морков;
½ каф. ч.
черен пипер;
Магданоз на
вкус;
Сол на вкус;
Маслини за украса по желание.
Начин на
приготвяне:
Първо се сварява кус-куса според указанията на опаковката. Аз го варя с вода в съотношение 1:4 и после му добавям прясно мляко. Може да го сварите само с вода. След като се свари водата се прецежда с цедка или гевгир и кус-куса се изплаква с хладка вода, за да не залепва.
Като изстине
кус-куса, добавяте към него царевицата, нарязаната на дребно шунка (варено пилешко месо, колбас), майонезата,
настъргания на ренде морков и подправките. Разбърква се докато продуктите се
разпределят равнмерно. Може да се сервира украсена с маслини.
Салата от картофи, зеле, моркови и
краставици
Салатата е
подходяща за хора с гастрит или язва, които са в ремисия и трябва да се
захранват със зеленчуци. Да не се слага допълнително оцет и подправки към
салатата. Салатата е подходяща и за хора с глутенова ентеропатия, анемия,
подагра, ревматологични заболявания. Не е подходяща за диабет и затлъстяване.
Продукти:
200 г
картофи;
200 г прясно
бяло зеле;
200 г
краставици;
1 морков;
1 сварено
яйце;
200 г яйчна
майонеза;
Сол и олио
на вкус;
Магданоз по
желание.
Продукти за
майонезата:
1 сурово
яйце;
170 мл олио;
2 с. л.
лимонов сок;
1 щипка
черен пипер;
1 ч. л.
горчица;
1 каф. л.
сол.
Начин на
приготвяне на салатата:
Картофите се
сваряват, обелват и се настъргват на драбно ренде. Яйцето се сварява, обелва и
се настъргва на ренде. Зелето и краставиците се нарязват на дребно. Всичко се
слага в купа, омесва се и се добавя майонезата. Обърква се и накрая се слагат
подправките.
Начин на
приготвяне на яйчната майонеза:
Продуктите
за майонезата трябва да са със стайна температура. Използва се сурово яйце. С
оглед предпазване от салмонела, може да използвате майонеза от търговската
мрежа.
Във висок съд за пасиране или буркан от компот първо слагате олиото, след това яйцето, солта, лимоновия сок, черния пипер и горчицата. С пасатор разбивате майонезата от долу на горе, като в началото поставяте пасатора върху жълтъка на яйцето. Повдигате пасатора постепенно докато се сгъсти майонезата.
Руска салата
Почти всяка
жена в България може да прави руска салата, но аз ще я добавя тук за пълнота.
За хора с хиперациден гастрит (с висока киселинност) и язва да се използват
пресни краставици и варени моркови. При хора с хипоациден гастрит (намалена
киселинност) може да се направи с малко кисели краставички. Вместо колбас,
по-добре е да се сложи варено пиле в салатата при хора със стомашни проблеми.
Салатата не е подходяща за хора с диабет.
400 г
картофи;
300 г
моркови (мариновани или сварени);
150 г сварен
грах от консерва;
150 г
краставици (мариновани или пресни);
200 г сух
колбас (шпек, шунка или варено полешко месо)
Сол на вкус;
200 г яйчна майонеза от търговската мрежа.
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, белят се и се нарязват на големи парчета, морковите се остъргват и също се нарязват на две-три парчета. Като кипне във водата се слагат картофите и морковите. Като се сварят, морковите и картофите се изваждат, а бульона се прецежда и може да се използва в друго ястие.
След това морковите и картофите се нарязват на дребни парчета около 1 см. Краставиците трябва да са пресни, а не кисели и да се белят в началото за хора с язва или гастрит, и също да се режат на дребни парчета. Към сместта се добавя сварения грах, колбаса или свареното пилешко месо, нарязано на дребно. Всичко се обърква и накрая се добавя майонезата. При необходимост може да сложите още малко сол.
Салатата може да се поднесе и без майонеза.
Салата от картофи, моркови и грах
Тази салата
е много подходяща за хора с язва или гастрит, които са в подостър стадий. Не е
подходяща за диабет и затлъстяване. Салатата е подходяща за пости.
За да стане
салатата по-вкусна, като се варят картофите и морковите, се добавя към водата
няколко зърна черен пипер, един дафинов лист, дръжки от магданоз и/или копър,
сол.
300 г
картофи;
200 г
моркови;
100 г варен
грах от консерва;
Сол на вкус;
няколко
зърна черен пипер;
1 дафинов
лист;
6-7 дръжки
от магданоз и/или копър;
1 малка глава лук;
1-2 с. л.
олио;
1-2 с. л.
лимонов сок.
Начин на
приготвяне:
Картофите се
измиват, белят се и се нарязват на големи парчета, морковите се остъргват и
също се нарязват на две-три парчета. В кипяща вода са слага 1 ч.л. сол, няколко
зърна черен пипер, един дафинов лист, една малка глава лук, дръжки от магданоз и/или копър. Като
кипне отново водата се слагат картофите и морковите. Като се сварят, морковите
и картофите се изваждат, а бульона се прецежда и може да се използва в друго
ястие. Болните с язва или гастрит не трябва да консумират такъв силен бульон с
подправки.
Салата с кус-кус и зеленчуци
Салатата е много подходяща за болни от язва или гастрит влезли в ремисия, които трябва да се захранват със зеленчуци. В началото да не се слага в салатата лук, магданоз и киселини (лимонов сок или оцет). Доматите да не са кисели.
Продукти:
200 г кус-кус сварен;
1/2 бр. краставица;
150 г добре узрели домати;
2 с. л. олио или зехтин;
сол на вкус;
1 маслина за украса;
1 с. л. сок от лимон;
½ малка глава лук;
1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз.
Кус-кусът се приготвя според указанията на опаковката. След като изстине добре се прибавя нарязана на кубчета краставицата. Добавят се доматите нарязани на дребно, солта, олиото и лука. Салатата се поръсва с прясно нарязан магданоз и лимонов сок. Разбърква се добре и се украсява с маслини.
Картофено пюре – класически вариант
Подходящо и с лечебен ефект върху хора с гастрити и язва, цьолиакия, бъбречни и чернодробни болести, подагра, ревматологични болести, анемия и с внимание да се консумира от хора с диабет.
Продукти:
4-5 средно големи картофа;
50 мл прясно мляко;
60 г краве масло;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Картофите се слагат необелени да се варят във вода докато се сварят до готовност. След това се намачкват с вилица или преса, добавя се разтопеното краве масло, топлото прясно мляко, солта и се разбърква до получаване на еднородна смес. Може да се използва и за гарнитура, да се украси по желание с моркови, магданоз, маслини и прочие. В зависимост от състоянието на болния пюрето може да се направи по-рядко като каша, ако му се сложи повече прясно мляко или по-гъсто за оформяне на полусфери или други формички като гарнитура.