Майонези и диети
Майонеза с вода от сварен грах
За направата на тази мойонеза се използва водата от
сварен грах в консерва. Тя е много подходяща за горещите летни дни, защото не
се разваля бързо като яйчната майонеза. Тя е постна и е подходяща за хора с
язва, гастрит, колит, глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра,
ревматологични болести
Не е подходяща за хора с диабет, бъбречни и чернодробни болести.
Продукти:
70 мл вода от сварен грах;
200 мл олио;
1 каф. л. сол;
1 каф. л. черен пипер;
1 с. л. бял оцет (1/2 каф. лъжичка лимонтозу или 1 с. л.
лимонов сок).
Начин на приготвяне:
В купа или буркан за компот се наливат 70 мл вода от сварения грах и 200 мл слънчогледово олио. Мерките трябва да са точни, защото майонезата може да не се сгъсти.
Добавят се подправките и всичко се пасира около 3-5 минути до сгъстяване на майонезата. Може да се добави още около 1-2 с. л. олио, ако майонезата не е достатъчно гъста.
Майонеза с ориз
Тази майонеза е подходяща за деца, за хора с язва,
гастрит, колит, ревматологични болести, подагра, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), за хора с бъбречни и чернодробни болести, за пости. Майонезата е
за предпочитане в горещите летни дни, защото не се разваля бързо. Хората с
диабет могат да изядат за един ден само половината количество, което е 1 ХЕ.
50 г ориз или 4 с. л. сварен ориз;
60 мл олио или 4 с. л.;
1 каф. л. сол;
1 каф. л. оцет;
½ каф. л. черен пипер
1 ч. л. горчица по
желание.
Ако майонезата стане много гъста се долива малко от останалата оризова вода докато се получи желаната гъстота или топла преварена вода. При необходимост може да се добави и 1 с. л. олио допълнително или други подправки по желание.
Майонеза с варени яйца
Тази майонеза е подходяща за деца, хора с диабет, язва,
гастрит, колит, ревматологични болести, подагра, глутенова ентеропатия
(цьолиакия), анемия и др. Не е подходяща за хора с бъбречна и чернодробна
недостатъчност, алергия и непоносимост към яйца. Тази майонеза е за
предпочитане в горещите летни дни, защото яйцата са сварени и опасността от
развитие на Салмонела и Шигела е минимална.
Продукти:
4 яйца размер М;
50 мл слънчогледово олио;
100 мл вода;
1 каф. л. черен пипер;
1 каф. л. лимонтозу или 1 ч. л. бял оцет;
1 ч. л. сол.
1 ч .л. горчица, ако позволява диетата.
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват, белят се и се разрязват на две половини.
Слагат се в блендер или буркан за компот заедно с останалите продукти. Всичко се пасира до получаване на еднородна
смес. Съхранява се в хладилник около 5 дни.
Мерките трябва да се спазват точно, за да се получи
майонезата с желаната гъстота. Хората с дибет могат да направят половин доза и
да я рязделят на две за два дни, за да не консумират повече от едно яйце на
ден.
Майонеза със сурови яйца
Тази майонеза трябва да се прави от пресни яйца със
сигурен произход. Подходяща е за хора с язва, гастрит, колит, ревматологични
болести, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия и др. Не е
подходяща за деца, хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност,
алергия и непоносимост към яйца. Тази майонеза да не се прави в горещите летни
дни, защото яйцата са сурови и има опасност от развитие на Салмонела, Шигела и
други чревни инфекции.
Продукти:
1 яйце;
200 мл олио;
1 каф. л. черен пипер;
1 каф. л. лимонтозу или 1 ч. л. бял оцет;
1 каф. л. сол.
1 ч .л. горчица, ако позволява диетата.
Всички продукти се поставят в блендер или буркан за компот, ако трябва да се пасира. Блендира се до получаване на еднородна смес и желаната гъстота. Ако не се
сгъсти майонезата, да се добави още 25 мл олио.(1-2 с. л.). Има малък срок на
годност до 2-3 дни в хладилник.
Майонеза с прясно мляко
Тази майонеза
подходяща за деца, за хора с алергия към яйца, хора с язва, гастрит,
колит, ревматологични болести, подагра, глутенова ентеропатия (цьолиакия),
анемия и др. Не е подходяща за, хора с диабет, бъбречна и чернодробна
недостатъчност, алергия и непоносимост към мляко и млечни продукти.
Продукти:
100 мл прясно мляко -пастьоризирано;
200 мл олио;
1 каф. л. черен пипер;
1 каф. л. лимонтозу или 1 ч. л. бял оцет;
1 каф. л. сол.
1 ч .л. горчица, ако позволява диетата.
Прясното мляко не се затопля, а се използва студено,
направо от хладилника. Трябва предварително да е сварено и охладено, или
пастьоризирано. Всички продукти се поставят в блендер или купа за пасиране.
Блендират се до получаванена еднородна смес и желаната гъстота. Ако не се
сгъсти достатъчно майонезата, да се добавят още 25 мл олио (1-2 с. л.). Има
малък срок на годност до 2-3 дни в хладилник.