Десерти за хора със захарна болест
Хората с диабет трябва задължително да имат в къщи кухненски кантар, за да мерят количеството на продуктите, които слагат в ястията си.
Печени дюли на фурна
Тези дюли са подходящи за пости, за
диабет, чернодробна и бъбречна недостатъчност, хиперинсулинемия, затлъстяване,
подагра, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия). Не са
подходящи за хора с язва, гастрит и колит.
Продукти:
4 дюли;
1 ч. ч. вода;
8 каф. л. мед или 8 ч .л. еритритол;
100 г натрошени орехи;
1 ч. л. канела;
1 ванилия.
Начин на приготвяне:
Орехите се натрошават, добавя се към
тях канелата, ванилията и се ръзбъркват. Дюлите се измиват обилно с вода, премахва се мъха
по тях.
Разрязват се на две половини, изчистват се семките с твърдата част и се обръщат с отрязаната страна надолу в тава с 1 ч. ч. вода. Пекат се в предварително загрята фурна около 35 минути на 220 градуса на долното ниво на фурната.
Изваждат се и във вдлъбнатата част на мястото на семките се слага 1 каф. л. мед или 1 ч. л. еритритол и натрошените орехи с канелата и ванилията. Пекат се още 20 минути и се изваждат от фурната. Поднасят се охладени.
Плодова салата в чаша с пъпеш и кайсии
Много лесна и достъпна салата,
нискокалорична, подходяща за хора с диабет, хиперинсулинемия, затлъстяване, подагра,
бъбречна и чернодробна недостатъчност, ревматологични болести, глутенова
ентеропатия (цьолиакия). Не е подходяща за хора с язва, гастрит и колит. За
други видове плодови салати влезте в сайта: artgurme.blogspot.com Клипнете на лупата най-отгоре на страницата и
напишете салата или плодова салата.
Продукти:
1/8 резен от пъпеш;
1-2 кайсии или зарзали;
1 ч. л. подсладител по желание.
Начин на приготвяне:
Кайсиите се измиват, разцепват се на
две, маха се костилката и се нарязват на малки парченца. Пъпешът се срязва,
почиства се от семките, изрязва се кората и месестата му част се нарязва на
малки парченца. Салатата става по-красива когато парченцата на плодовете са с
еднаква големина.
В чаша за сладолед се подреждат
парченцата плод по начин, който вие желаете. Може да е на редове, а може и да
проявите собствената си фантазия при подреждането. Ако не са сладки плодовете,
добавете 1 ч. л. подсладител.
Желиран крем с портокал
Продукти:
2 портокала;
3-4 с. л кисело мляко;
2 с. л. еритритол;
20 г желатин;
Ядки за поръсване по желание.
Начин на приготвяне:
Първо разтворете желатина с вода според указанията на опаковката. Обелете и изчистете портокалите от кората и семките. Разрежете ги на парчета и ги поставете в блендер. Добавете киселото мляко и разбийте сместа.
След като желатинът се втвърди
разтопете го на водна баня или за 30-40 сек. в микровълновата печка, но без да
завира. Изсипете го при сока, добавете еритритола и разбъркайте.
Течен шоколад – домашен
Шоколадът не е подходящ за хора с
жлъчно-каменна болест.
Една доза от този шоколад без краве масло е 1 Хлебна единица.
Продукти:
1 с. л. краве масло (15 г);
50 г сухо мляко;
1 с. л. еритритол;
1 равна с. л. какао неподсладено;
50 мл вода;
2 г ванилия;
1-2 с. л. счукани орехи.
Начин на приготвяне:
Сухото мляко, еритритола, ванилията и
какаото се изсипват в купа и се разбъркват.
В малък съд се слагат водата и
кравето масло (може и в микровълнова фурна). Загряват се докато се разтопи
маслото. Водата да не е гореща, защото шоколадът ще стане на бучки. После на тънка стуйка при непрекъснато бъркане се
изсипва водата с маслото при сухите съставки. Бърка се с телена малка бъркалка. Шоколадът може да се
поръси с орехи по желание.
Кадаиф за диабет
Тестените сладкиши са забранени при диабет, но ако много ви се яде, по-добре си направете една топка кадаиф с прясно мляко и еритритол. Диетата за диабет е най-строга и най-трудна за спазване. Човешко е на всеки да му се ядат сладкиши. Може да си позволите тези волности, но само по един път на два дни и то ако са правилно приготвени.
Продукти:
1 топка готов опечен кадаиф от
търговската мрежа;
100 мл прясно мляко;
1 с. л. еритритол.
В търговската мрежа продават готов опечен кадаиф. В опаковката има 15 броя с общо тегло 250 г. Като разделите 250 на 15 се получава 16,66 г брашно в една топка кадаиф, т.е. малко повече от 1 Хлебна Единица. За 15 броя кадаиф са необходими 850 мл прясно мляко или вода. За 1 кадаиф са необходими 56.66 мл мляко. Ако го залеете със 100 мл прясно мляко ще получите порция от 2 Хлебни Единици за десерта.
Начин на приготвяне:
В чаша поставете 1 топка кадаиф.
Стоплете половин чаша прясно мяко от 200 мл, сложете в нея 1 с. л. еритритол и
залейте кадаифа с него. След 2-3 часа може да го консумирате.
Бисквити с кисело мляко и банан
Десерт с еритритол и орехи подходящ
за диабет, цьолиакия, подагра, ревматологични болести, язва и гастрит в ремисия.
Не е подходящ за бъбречни и чернодробни заболявания.
60 г бисквити за диабетици;
1 ч. ч. от 250 мл кисело мляко;
1 банан;
1 с. л. еритритол;
2-3 с.л. натрошени орехи по желание.
Начин на приготвяне:
Бисквитите се начупват на дребни
парчета. Слагат се в подходяща дълбока чиния и кам тях се добавя киселото мляко
с еритритола. Разбъркват се добре и се оставят за 30-40 минути в хладилника, за
да омекнат бисквитите. След като се извадят, от горе се слага нарязания на кръгчета
банан и по желание десертът се посипва с натрошени орехи.
Целият десерт съдържа 5 Хлебни
Единици. Да се раздели на два приема.
Печена тиква на фурна
Нискокалоричен десерт с еритритол и орехи подходящ за диабет,
цьолиакия, подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност, ревматологични
болести.
Продукти:
400 г тиква;
3-4 с. л. еритритол (или захар);
2 ч. л. канела;
1 ч. ч орехи;
1 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва, почистват се семките
и кората. Парчетата се нареждат в подходяща по големина тава. Налива се 1 ч. ч
вода и се пече в предварително загрята фурна 200 градуса на долната трета на
нивото на фурната до омекване на тиквата.
Проверява се с вилица. Преди да се извади,
тиквата се поръсва с еритритол и канела. Сервира се охладена и поръсена с
натрошени орехи по желание.
Китйски лунни сладки при диабет
Сладките са подходящи за диабет,
глутенова ентеропатия, отслабване, пости.
Продукти:
150 г оризово брашно;
4 с. л. еритритол ;
1 с. л. олио;
1 ванилия;
180 мл вода.
Какао, канела, сладкарски бои или лилав картоф – по желание.
Начин на приготвяне:
Първо се препича брашното в загрята фурна на 150 градуса за 15 минути. В тава или касерола се кипва водата заедно с олиото, слага се подсладителя и наведнъж се изсипва цялото брашно с ванилията без 1 с. л.
В тенджера или касерола се кипва водата заедно с олиото, слага се захарта и наведнъж се изсипва цялото брашно с ванилията без 1 с. л. Бърка се като запарено тесто докато поеме водата и стане на трохи. След това се сваля от огъня, изчаква се да се охлади малко и започва да се меси.
Ако е сухо тестото се добавя още топла вода докато стане на топка. Ако е водно се добавя останалото брашно. След това тестото се разделя на 10 топки и всяка топка съдържа 1 Хлебна Единица.
От топките се правят сладки с преса или със силиконова форма за бонбони, а може да се направят на топки с ръце. Ако искате може да оцветите тестото с какао, сладкарски бои, лилав картоф, червено цвекло, зелен чай на прах, куркума и др.
Сладките са трайни, могат да стоят
без хладилник 7 дни. Ако мислите да ги съхранявате повече време - да се сложат
в хладилник. Да се държат в кутия, защото изсъхват.
Крем от пъпеш
Продукти:
150 г пъпеш;
1 с. л. еритритол;
100 г цедено кисело мляко;
2 с. л. безсолна извара.
Начин на приготвяне:
Пъпешът се срязва и семето се отделя.
Нарязва се на парчета от 1,5 см и заедно с цеденото мляко и изварата се слага в
блендер. Разбива се до еднородна смес и се сервира в чаша за крем. От останалия пъпеш се изрязва парче с форма на полумесец и чашата се украсява с него.
Плодова салата
Тези салати са известни на всички, но искам да ви напомня, че и с български сезонни плодове може да се направят и да станат вкусни. Обикновено ги виждам само с вносни плодове в интернет мрежата. Ако не са ви сладки плодовете поръсете ги с малко еритритол или Стевия.
Продукти:
200 г пъпеш;
1 несладка ябълка ;
2 сливи или джанки.
Начин на приготвяне:
Плодовете се измиват, махат се семките и костилките,
пъпешът се бели и всичко се нарязва на дребни парчета. Поставят се в чаша за
крем или десертна чиния.
Десерт от цедено мляко с боровинки
Този десерт е много лесен, нискокалоричен
и много подходящ за отслабване. Сервираха ми го в един ресторант, но със захар. Може да се приготвя
и за деца.
Продукти:
360 г цедено кисело мляко;
100 г сини боровинки (малини, къпини,
ягоди и т. н.);
2 с. л. еритритол;
2 с. л. кокосови стърготини;
2 с. л. натрошени ядки по желание.
Начин на приготвяне:
Разпределяме цеденото кисело мляко на
две порции. Слагаме по една супена лъжица еритритол във всяка чаша, поръсваме
отгоре с боровинки, кокосови стърготини и натрошени орехи или и бадеми. Сервира
се веднага.
Крем от нектарини или праскови с цедено кисело мляко
Продукти за една порция:
1 добре узряла нектарина или праскова;
175 г цедено кисело мляко;
1 равна с. л. еритритол.
Начин на приготвяне:
Нектарината или прасковата се
разрязва на малки парчета, отделя се костилката и се отрязват 2-3 резенчета за
украса. Нарязаната на дребно нектарина се слага с цеденото кисело мляко и
еритритола във висок съд. Всичко се пасира до еднородна смес. Пресипва се в
чаша или купа за крем, украсява се с отделените две-три резенчета от
нектарината.
Крем от банани и цедено кисело мляко
Продукти:
1 банан;
175 г цедено кисело мляко;
1 равна с. л. еритритол.
Начин на приготвяне:
Бананът се обелва и намачква с
вилица. Оставят се 2-3 резенчета за украса. Намачканият банан се обърква с
еритритола и с цеденото кисело мляко. Украсява се с парченца банан.
Крем от кайсии и цедено кисело мляко
Продукти за една порция:
1 добре узряла кайсия;
175 г цедено кисело мляко;
1 равна с. л. еритритол.
Начин на приготвяне:
Кайсията се разрязва на малки
парчета, отделя се костилката и се отделят 2-3 резенчета за украса. Нарязаната
на дребно кайсия се слага с цеденото кисело мляко и еритритола във висок съд.
Всичко се пасира до еднородна смес. Пресипва се в чаша или купа за крем,
украсява се с две-три резенчета кайсия.
Крем от череши с цедено кисело мляко
Продукти за една порция:
6-7 добре узрели череши и още 2 бр.
череши с обща дръжка;
175 г цедено кисело мляко;
1 равна с. л. еритритол.
Начин на приготвяне:
Черешите се разрязват на малки
парчета, отделят се костилките. Всичко се слага с цеденото кисело мляко и еритритола
във висок съд и се пасират до еднородна смес. Кремът се пресипва се в чаша или
купичка за крем, украсява се с двете черешки на дръжка.
Внимание! Ако черешите са много
воднисти, кремът става по-рядък.
Крем от сушени плодове и овесени ядки
Кремът не е траен и бързо започва да
се вкисва от киселината на плодовете и киселото мляко. Да се консумира в същия
ден.
2 с.л. овесени ядки;
10 нарязани парчета от сушени плодове
(ябълки, круши, кайсии);
1/2 ч. ч. извара;
1 каф. чаша кисело мляко или вода;
1 с. л. еритритол или друг
подсладител;
2 г ванилия;
1 ч. л. какао;
1 с. л. натрошени ядки.
Начин на приготвяне:
Овесените ядки се разбъркват с
киселото мляко или водата и се оставят два-три часа да омекнат. Ако използвате овесено
брашно тази стъпка я пропускате.
В съд със студена вода слагате сушените плодове за 10 минути, така че водата да ги покрие.
Към млякото и овесените ядки прибавяте изварата, изцедените от водата сушени плодове, ванилията и подсладителя.
Крем от сирене крема и шоколад
Продукти:
1 шоколад за диабетици;
125 г сирене Крема или Филаделфия;
2 яйца;
100 г извара;
1 щипка сол.
Разделят се белтъците от жълтъците на
яйцата. Разбиват се белтъците на сняг с 1 щипка сол. Разтопява се шоколада на водна
баня, маха се от огъня и се смесва с крема сиренето. Ако искате да
направите по-голямо количество добавяте и 100 г извара. Тази смес разбивате с миксер,
добавяте и жълтъците на яйцата. Накрая с лъжица при постоянно бъркане се добавят разбитите на сняг белтъци. Изсипва се в чаши и по желание може да се украси с
ядки, плодове, кокосови стърготини и др.
Десерт от цедено мляко и бисквити
Продукти:
350 г бисквити за диабетици;
360 г цедено кисело мляко;
400 г кисело мляко;
250 г ягоди;
2 банана;
1 ванилия;
2-3 с. л. кокосови стрготини;
3 с. л. натрошени орехи;
3-4 с. л. подсладител (еритритол) по
желание.
Първо се приготвя крема от цеденото
кисело мляко и обикновеното кисело мляко. Смесват се и към тях се добавя
ванилията и подсладителя. Ягодите и бананите се нарязват на тънки парчета, като 2-3 ягоди и
малко от бананите се оставя за украса.
В продълговата средно дълбока тавичка започват да се редят първо един ред бисквити, после крем, след това се нареждат парчета от ягоди и банани, намазват се пак с крема и след това отново се редят бисквити.
Дозата стига за 3 реда бисквити. Най- отгоре се намазва с крем и се украсява с ягоди, парченца банан, кокосови стърготини и натрошени ядки. Оставя се в хладилника за 2-3 часа и след това се консумира.
Крем от извара и сушени сливи за диабет
Продукти:
400 г извара;
7-8 сушени сливи (джанки);
1 ванилия;
1 с. л. натрошени орехи по желание.
Сливите се накисват за 1 час в
студена вода. После се махат костилките. В дълбок съд или купа за пасиране
(може и буркан за компот) се слага изварата, сливите и ванилията. Всичко се
пасира до еднородна смес. Изсипва се в подходяща чаша и се поръсва с натрошените
орехи или други ядки. Моите сливи бяха много сладки и нямаше нужда от
подсладител.
Салам торта за диабетици
Продукти:
200г бисквити за диабетици;
2 с. л. еритритол;
2 с. л. какао;
2 с. л. кокосови стърготини;
1 ванилия;
50 г орехови ядки смлени (по
желание);
50 г краве масло;
150 г прясно мляко или вода.
Първо начупваме бисквитите в голяма купа на дребни парчета. След това добавяме кокосовите стърготини, какаото, подсладителя, натрошените ядки, ванилията и разбъркваме.
Нарязваме кравето масло на парчета, наливаме в него 100 мл от водата или прясното мляко и ги затопляме на котлона докато кравето масло се разтопи. След това внимателно изливаме маслото заедно с прясното мляко (водата) при бисквитите и разбъркваме докато е горещо. Трябва да се получи тесто, от което да се оформи руло подобно на салам.
Ако бисквитите са много сухи се добавя още малко вода или прясно мляко и пак се разбърква до получаване на желаната гъстота. Ако стане много рядко тестото, да се добавят още натрошени бисквити. В стреч фолио, хартия за печене или целофан изсипваме съдържанието и го оформяме като руло. Слагаме в хладилника да се стегне и след два часа може да се среже и да се консумира. По желание може да се посипе отгоре с кокосови стърготини, натрошени ядки и др.Пълнена тиква със сушени плодове
Продукти:
тиква - 1 бр. малка кръгла тиква или
тиква Матилда;
300 г сушени плодове - микс от
кайсии, сини сливи, ябълки, круши, червени или сини боровинки сушени, фурми без
костилка (без стафиди);
100 г орехи;
10 г подсладител Стевия, еритритол или др.;
1 ромова есенция;
1 каф. л. канела;
1 ванилия.
Начин на приготвяне:
Отрязва се горната част на тиквата,
за да се получи капак и се запазва. Издълбава се хубаво вътрешността от семките
и влакната с лъжица.
Натъркват се стените на тиквата с подсладителя (Еритритол, Стевия на прах). Пълни се като се слагат по малко плодове
от различни видове, счукани орехови ядки, плодове и т.н докато се напълни до
горе.
Добавя се ванилията, канелата и
ромовата есенция и се затваря с капака на тиквата. Слага се във висока тавичка
и се сипва 1 ч.ч. вода, за да не загори дъното на тиквата. Пече се в загрята
фурна на 180 градуса около 2 часа.
Крем от плодове с извара
Продукти за 1 порция:
200 г извара;
1 портокал или 4 ягоди;
1 с.л. натрошени орехи;
90 мг Стевия = 1 табл. или (1 с. л. еритритол).
Начин на приготвяне:
Обелва се портокала и му се махат семките. Нарязва се на парчета. Оставят се две резенчета за украса. (Ягодите се измиват и почистват. Три от ягодите се нарязват, а четвъртата се оставя за украса.) В дълбок съд се разбиват първо плодовете с пасатор, добавя се изварата и се пасира докато стане на хомогенна маса. Изсипва се в чаша за срадолед или десертна купичка. Отгоре се украсява с резенчетата портокал (ягоди) и се поръсва с орехи.
Десертът има 1 Хлебна Единица.
Тиквеник без захар
Продукти:
кори за баница - 1 пакет от 500 г;
тиква – около 1 кг нарязана и обелена;
Фурми – 5-6 броя или 1 с. л. сушени боровинки;
орехи - 50 г, ако позволява диетата;
олио – 2 с. л. за намазване на корите и тавата;
Стевия 500 мг или 5-6 табл. от 90 мг (или Еритритол);
канела - 1 ч.л. на прах;
ванилия - 2 г.
Тиквата се почиства и обелва. Слага се вода да заври на котлона и като кипне се слага тиквата, така че водата да я покрие. Ври докато омекне. После тиквата се изважда от водата и като изстине се намачква с вилица. Фурмите се нарязват, маха се костилката. Слагат се фурмите, счуканите орехи, ванилията, подсладителя и канелата. Водата, в която е вряла тиквата не се изхвърля, а с нея после се залива тиквеника.
Налива се олиото в малка чашка и се намазва тавата с помощта на четка. Слага се плънката върху корите, навиват се и после се редят в тавата. Всяко парче от тиквеника се намазва с олио и отгоре.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 190-180 градуса за 20-25 минути, докато се зачерви. Като се извади от фурната се изчаква около 5 мин да изстине и се залива с охладената вода от варенето на тиквата, така че да го покрие.
Ако не харесвате сиропиран тиквеник, след като се извади от фурната, тиквеникът се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа като баница. Водата, в която е вряла тиквата може да използвате за друг сладкиш.
Като изстине разрязвате тиквеника на 12 парчета и изяждате не повече от 1 парче на ден - 3 ХЕ.
Може да направите половин доза, ако живеете сами. Тиквеникът се съхранява в хладилника не повече от 6-7 дни, ако не е сиропиран. Сиропираният тиквеник има по-малък срок на годност – до 3-4 дни.
Мъфини за диабетици с моркови и пълнозърнесто брашно
Начин на приготвяне:
2 яйца;
1 щипка сол;
70 мл слънчогледово олио;
100 мл вода;
1 бакпулвер;
1350 мг Стевия или 15 табл. По 90 мг ;
1 ванилия;
2 ч. ч. от 200 мл пресято пълнозърнесто брашно или 270 г;
1 голям морков от 200 г настърган на ренде;
1 с. л. какао;
Начин на приготвяне:
Добавя се после пресятото какао и отново се разбърква. Изсипва се и останалото тесто в гнездата, но така, че да запълва ¾ от гнездата. Пече се на предварително загрята фурна 200 градуса за 20 мин.
Излизат общо 12 мъфини.
Всяка мъфина съдържа 2 ХЕ.
Мъфини за диабетици с пълнозърнесто брашно – класическа рецепта
Продукти:
2 яйца;
1 щипка сол;
70 мл олио;
100 мл кисело мляко;
1 бакпулвер;
1350 мг Стевия или 15 табл. от 90 мг;
1 ванилия;
2 ч. ч. от 200 мл пресято брашно общо 270 г;
1 с. л. какао;
Начин на приготвяне:
Първо се разбиват яйцата с 1 щипка сол на най-високата степен, добавя се олиото и внимателно киселото мляко. След това се добавят сухите съставки: бакпулвера, ванилията и пресятото брашно. Като започне да се добавя брашното се бърка с лъжица, за да не спадне тестото. Напълват се гнездата на мъфините до половината с бялото тесто. Добавя се после пресятото какао и отново се разбърква. Изсипва се и останалото тесто в гнездата, но така, че да запълва ¾ от гнездата. Пече се на предварително загрята фурна 200 градуса за 20-25 мин.
Излизат 12 мъфини. Всяка мъфина съдържа 2 ХЕ.
Сладко от моркови и ябълки
Правете сладкото в малко количество, защото не е трайно и бързо се разваля.
1 голям морков;
2 големи ябълки;
6 табл. Стевия от 90 мг;
1 каф.л. канела равна;
1 щипка карамфил
1 ч.ч. вода от 250 мл.
Начин на приготвяне:
Измивате и остъргвате моркова, рендосвате го на едро ренде. Кипвете 250 мл вода и го слагате да се вари. Измивате ябългите, почиствате им семките и ги настъргвате също на ренде. Веднага след настъргването им периодично ги пускате да врат в кипящата вода при моркова, за да не станат кафяви. Слагате канелата и карамфила. Когато изври водата, накрая добавяте подсладителя счукан на прах. Няма нужда от лимонтозу за сладкото. Ползвате го веднага или го изсипвате в малки бурканчета, слагате капачки и съхранявате в в хладилник. Да се изразходва до една седмица.
Сладкото може да се направи и със захар за хора без диабет.
Кипва се 250 мл вода с една ч.ч. захар докато се разтопи захарта, слагат се първо настърганите моркови да врат, после настърганата ябълка, канелата и карамфила. Като се сгъсти добавяте 1 равна кафяна лъжичка лимонтозу. Изсипвате в малки бурканчета, затваряте ги и слагате в хладилника.
Мъфини с пълнозърнесто и оризово брашно
Мъфините са подходящи за всички болни с изключение на цьолиакия.
Продукти:Чашата е с вместимост 200 мл.
2 яйца;
16 табл. Стевия по 90 мг натрошени;
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно;
½ ч.ч. оризово брашно;
1 ч.ч. нарязани
мандарини или портокали на дребно, очистени от костилките;
1 ч.ч. вода;
100 мл олио;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата с миксер, добавя се олиото, нарязаните
плодове, счуканата на прах Стевия и ванилията. Първо се добавя пресятото
пълнозърнесто брашно и бакпулвера. След това водата и пресятото оризово брашно.
Внимание! Оризовото брашно е много сухо и абсорбира много вода. Бъркате с
лъжица и ако сместта стане много гъста, добавяйте по малко с лъжица още вода
докато се получи кексово тесто. Ако
стане много рядко добавете още една или половиин лъжица оризово брашно.
Изчакайте малко докато оризът поеме водата. През това време загрейте фурната на
200 градуса, сложете книжните кошнички в гнездата за мъфини и след това
напълнете гнездата до половината с бялото тесто. Добавете какаото към
останалата част от тестото и запълвате до ¾
гнездата. Пече се на 200 градуса предварително загрята фурна около 20
мин. Излизат 12 мъфини.
Едно кексче съдържа около
2 Хлебни Единици. Мъфините може да се направят и със захар. Вместо Стевия се
слага 1 ч.ч. захар и се разбива заедно с яйцата.
Гнездата на мъфините може да се мажат с краве масло без да се
използват кошнички, но след няколко печива незалепващото покритие започва да се
излющва и да полепва по кексчетата.
Ако нямате кошнички, направете си с хартия за печене.
Нарежете я на квадрати и я прегънете в зависимост от големината на гнездата.
Крем с извара и сушени плодове за диабетици
Продукти:
300 г извара безсолна;
100 г Сушени плодове - ябълки, сини сливи без костилки,
кайсии, круши, фурми и др., които могат да се консумират при диабет;
1 ванилия без захар;
Ядки от орехи, бадеми, лешници, шам фъстък и др.
Какао, канела по желание или шоколад за диабетици;
Подсладител по желание или 1 с.л. мед, ако диетата
разрешава.
Начин на приготвяне:
Първо сушените плодове се накисват в студена вода за 2 часа. След това се изваждат от водата и се поставят в дълбок съд за пасиране или буркан от компот. Добавя се малко от изварата и с пасатора се разбива всичко до еднородна маса. Постепенно се добавя и останалото количество извара, ванилията и подсладетеля. Разпределя се в чаши или купички за десерт и се слага украса по желание. Може да се добави 1 с. л. какао или да се настърже шоколад за диабетици. Отгоре може да се поръси със счукани ядки или да се украси с плодове.
Кремът съдържа 1 ХЕ.
Кремът не е траен, защото изварата вкисва бързо и не трябва да се прави в голямо количество. Да се съхранява задължително в хладилник.
Банички с моркови за диабетици
Продукти:
2-3 средно големи моркова;
200 г кори за баница финни;
30 г орехи;
1 ванилия;
8 табл. Стевия по 90 мг натрошени или друг подсладител;
1 каф. л. канела;
3 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Първо морковите се обелват и сваряват като се пускат във
вряща вода. Морковите могат да се консумират и сурови. По желание на хората, може да не се сварят предварително.
Морковите се изваждат се от водата и настъргват с ренде или
се намачкват с вилица. Водата може да използвате като зеленчуков бульон за
готвене. После към морковите се добавя подсладителя, ванилията, натрошените
орехи, канелата. Всичко се разбърква да еднородна смес. Тавата се намазва с
олио. Взема се една кора за баница, слага се малко от сместа и се навива на
баничка по посочения начин или може да я оставите права, ако имате подходяща по
големина тава. След като сложите баничката в тавата я намазвате отгоре с четка
като я топите в олиото от тавата. Пече
се на 200 градуса предварително загрята фурна около 20 минути в
зависимост от броя на баничките. Като се опекаат се изваждат от фурната, поръсват
се с малко вода на капки и се покриват с чиста кърпа около 10 минути, за да
омекнат.