Обща диета
Диета 15 по Певзнер е общата диета за хора без хронични заболявания, т.е. това са тези, които все още могат да си позволят да ядят всичко.
Дребна скумрия кольос – пържена
Според руският
диетолог Певзнер, болните не трябва да отвикват да ядат пържено. Дори хората с язва
и гастрит трябва да се възстановят толкова добре, че да могат да ядат пържено
поне 1-2 пъти седмично. Дребната скумрия няма толкова силна миризма както
обикновената скумрия и не е много мазна. Рибата не е подходяща за хора с
бъбречна недостатъчност поради високото съдържание на фосфор.
2 риби –
малки скумрии;
3 с. л.
царевично брашно;
2 с. л.
олио;
40 г краве
масло;
Сол на вкус
или според диетата.
Рибата се почиства от вътрешностите. Премахва се и черната обвивка в коремната област. Главите се отрязват и рибата се разцепва на две по дължина. След това се измива обилно с вода и се посолява отвън и отвътре.
След половин час рибата се поръсва с царевично брашно. В тиган с незалепващо покритие се разстопява кравето масло и се добавя олиото. Рибата се пържи на котлон от двете страни до готовност.
Попска яхния без пържене
Тази яхния е подходяща за предпазване от грип, за пости, при хора с диабет, подагра ревматологични заболявания, атеросклероза. Не е подходяща за болни с язва колит и гастрит в остър стадий, бъбречна и чернодробна недостатъчност. При глутенова ентеропатия (цьолиакия) да се сложи царевично брашно. Хората с анемия да си направят яхнията като добавят 100 мл червено вино.
Продукти:
250 г арпаджик;
300 г
моркови;
250 г
домати;
1 глава лук;
5-6 скилидки
чесън;
3 червени печени
и белени чушки;
Дафинов лист
2 бр.;
1 каф. л.
девесил;
1 каф. л.
черен пипер;
3-4 с. л.
олио;
2-3 с. л.
брашно;
Сол на вкус
или според диетата;
Магданоз за
поръсване по желание.
Начин на
приготвяне:
Чушките се
пекат и като се охладят се белят. Арпаджика се залива с вряла вода, за да се
обели по-лесно. В тенджера се наливат 2,5 литра вода, слагат се 1 ч. л. сол,
3-4 с. л. олио. Като кипне се добавят главичките арпаджик и нарязаните на
дребно печени и белени чушки. Морковите се белят, настъргват се на ренде и се
изсипват също в тенджерата когато водата заври отново. Когато арпаджикът омекне
се добавя нарязаната глава лук. Доматите се режат на дребно или се настъргват
на ренде (може да се сложи и доматен сок
от консерва). Като омекне лука се слагат доматите и брашното размито в 100 мл
вода, после подправките. Ври още 10-15 минути и ястието се изключва.
В оригиналната рецепта има и червено вино. Хората, които нямат противопоказания може да сложат 50-100 мл червено вино в ястието.
Печено телешко шкембе на фурна
Ястието е
подходящо за хора с анемия, диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия). То има
загряващо действие върху организма и предпазва от настинка и грип. Съдържа
голямо количество пурини и е подходяща за хора с недоимъчно хранене. Може да се
консумира от хора с гастрит, колит и
язва в ремисия, но да не се слага чесън, оцет и лют червен пипер, а само
лимонов сок. Ястието не е подходящо за хора с подагра, ревматологични болести, бъбречна
и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
500 г
телешко варено шкембе;
5-6 скилидки
чесън;
50 г краве
масло;
Сол и сладък
червен пипер на вкус или според диетата;
Оцет или
лимонов сок на вкус.
Това ястие е направено с готово варено телешко шкембе. Ако шкембето не е сварено, трябва първо да се вари поне 3 часа. Свареното шкембе се нарязва на парченца, слага се в подходяща по големина тавичка, добавя се нарязания на дребно чесън, сол и краве масло.
Пече се на 240 градуса около 20-30 минути на горното ниво на фурната. Може да се поръси от горе с червен пипер по желание или лют червен пипер при здрави хора.
Печен свински джолан на фурна – втори вариант
Продукти:
1 свински джолан;
3-4 средно големи картофа;
2 моркова;
300 г гъби печурки;
1 тиквичка;
1 патладжан;
1 стрък праз лук;
8-9 малки глави лук;
1 глава чесън;
30 г сланина;
50 г олио;
200 мл бяло вино;
200 мл вода;
500 мл доматен сос;
1 с. л. чубрица;
5-6 стръка магдноз по желание;
7-8 цели зърна черен пипер;
3-4 листа дафинов лист;
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо измиваме джолана и го поставяме в средата на гювеча, като но дъното се налива предварително олиото. Добавя се и нарзаната сланина, за да не загори ястието. Патладжанът се нарязва и осолява с 1 с. л. сол. Оставя се да престои около 20 минути, за да отдели горчивите сокове. След 20 минути се измива обилно с вода и се добавя към гювеча.
Картофите и морковите се белят, нарязват и се поставят в гювеча около джолана. Гъбите и тиквичката се измиват и нарязват, лукът се почиства от люспите, нарязва се и всичко се слага в гювеча. Нарязва се празия лук и той се рзпределя в гювеча. Чесънът се разделя на скилидки, които се белят и се пускат цели в гювеча.
Посолява се, слага се дафиновия лист, целите зърна черен пипер, налива се виното и водата, покрива се с алуминиево фолио, поставя се капака и ястието се слага във фурната да се пече на 230 градуса първо 2 часа.
Патица със Самоковски картофи на фурна
Продукти:
1 цяла
патица;
1200 г Самоковски
картофи;
1 с. л.
червен пипер;
1 с. л. млян
розмарин;
1 ч. л. млян
черен пипер;
1 ч. л. сол;
2 с. л. олио.
Начин на
приготвяне:
Патиците са
много мазни. Да не се бъркат с българските юрдечки (юрдеци), които нямат
толкова много мазнина. Патицата се размразява добре, измива се и се натърква от
вън и във вътрешността със смес от олио, сол, черен и червен пипер, смлян
розмарин. Картофите се белят, нарязват на средно големи парчета, осоляват се и се
слагат на дъното на тавата. След това се поставя решетка и върху нея се слага
патицата. Ако нямате решетка сложете я върху нарязаните картофи с гърба отдолу.
Патицата се надупчва с върха на остър нож, за да изтича мазнината от нея. Покрива
се с алуминиево фолио. Пече се на 220 градуса в загрята фурна около 2 часа. След
това се изважда и отделената съсирена кръв при печенето се премахва внимателно
с лъжица, за да не нарани и разкъса кожата на птицата. Намазва се с малко червен
пипер от горе и се връща да се пече още 5-8 минути до получаване на загар.
Патицата бързо изгаря и почернява, и за това трябва да я следите през това
време. След като се изключи фурната, решетката се вдига заедно с птицата и
картофите се оцеждат от мазнината. Когато се готви със Самоковски картофи, те
не поемат повече мазнина от необходимото и стават много вкусни въпреки, че плуват
в мазнина по време на печенето. Отделената и оцедена мазнина на патицата може
да се използва за готвене, защото тя не повишавала нивата на холестерола.
Печено кисело зеле с пушено рагу
Киселото зеле не е подходящо за диетично хранене, но при хора които нямат проблеми със стомашно-чревния тракт, може да се консумира след предварително измиване с вода. Така киселинността и солеността на зелето намалява без да изчезва напълно. Относно киселото зеле, чужденците ни коментират, че българите чакали зелето първо да се развали и после го ядяли.
Продукти:
1 кисела
зелка;
1 кг рагу;
3 дафинови
листа;
4- 5 с. л.
олио;
1 с. л.
чубрица;
2 с. л.
червен пипер;
1 каф. л. черен пипер.
Киселата зелка се нарязва на дребни парчета, слага се в голяма тенджера и се измива 2-3 пъти със студена вода. Добавя се месото с костта, 1 ч. ч. вода и зелето се слага на котлона да се вари докато омекне. В тенджера под налягане ври само 15 минути и се изключва.
Капама
Продуктите са за голям глинен гювеч от 6-7 л.
Продукти:
400 г
свинско месо;
1 кг рагу;
200 г
наденица или суджук;
2 -3 пилешки
бутчета;
50 г сланина
(ако позволява диетата);
3 глави лук;
10 скилидки
чесън;
200 г
моркова;
½ тиквичка;
250 г гъби
печурки;
300 г
картофи;
500 г кисело
зеле;
2 червени
чушки;
3-4 дафинови
листа;
10 зърна
черен пипер;
2-3 зърна
бахар;
1 с. л.
червен пипер;
100 мл
ракия;
200 мл
червено вино;
200 мл вода;
50 мл олио.
Начин на
приготвяне:
Отделят се две-три зелеви листа и с тях се покрива дъното на гювеча. Останалата зелка се нарязва на дребно. Картофите и морковите се измиват, белят и нарязват на средно големи парчета.
Най-отдолу
се слага олиото и се постилат зелевите листа. Редят се половината картофи,
моркови, нарязаното зеле, гъбите, чесъна, чушките и тиквичките. Нареждат се различните
видове месо и отгоре се слагат останалите зеленчуци в същия ред, като
най-отгоре се поръсва с нарязания на полумесеци лук. Добавят се дафиновия лист,
черният пипер, бахара, ракията, виното и водата. Гювечът се покрива с
алуминиево фолио и отгоре се слага капака.
Пече се на
230 градуса студена фурна около 2 часа. След като омекне месото фолиото се
маха, поръсва се отгоре с червен пипер и се пече още 25-30 минути до получаване
на желания загар.
Свински печени пържоли на фурна
Продукти:
1,5 кг свинско месо;
1 ч. л. сол;
1 ч.л. черен пипер;
1 ч. л. червен пипер по желание;
2 с. л. соев сос;
50 мл ракия;
50 мл червено вино;
100 мл бяло вино;
3-4 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на пържоли и се начуква с чукче. После се слага в подходяща тенджера или купа, осолява се и към него се добавят соевия сос, ракията, червеното вино, червения и черния пипер. Оставя се да престои около 2 часа в хладилника.
След това се оцежда от марината и се поставя в подходяща тава за печене.
Добавя се половин чаена чаша бяло вино, олио и 100 мл вода.
Тавата се покрива се с алуминиево фолио и се пече се на 240 градуса на
долната трета на фурната около 1 час. След това фолиото се маха и се пече още
20 минути да желания загар.
Печено пиле с бира
Това ястие е противопоказано за хора с бъбречна недостатъчност, подагра и цироза.
Продукти:
10 долни бутчета от пиле;
40 г краве масло;
120 мл бира;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Бутчетата се размразяват, измиват се и се слагат на дъното на огнеупорна стъклена тенджера с капак. Осоляват се, налива се бирата, която трябва да покрие дъното и бутчетата до половината. Отгоре се нарязва кравето масло на парчета, капакът се захлупва плътно. Тенджерата не трябва да е студена, а със стайна температура и да е суха отвън.
Слага се в студена фурна на 230 градуса на долната трета на
фурната. Пече се около 1 час. На 40- та минута се отваря внимателно и бутчетата
се обърщат, за да се изпекат равномерно. След като се опече месото, печката се
изключва и се оставя да изстине сама. Да
се има в предвид, че готвенето
продължава и след изключване на фурната и след изваждане на тенджерата от нея,
защото тя е все още гореща.
Мусака-класическа
Продукти:
500 г кайма;
1,200 кг картофи;
300 г моркови;
1 кромид лук;
1 с.л. чубрица
1 ч.л. черен(бял) пипер;
3-4 с.л. олио;
2 ч.л. сол; (при хора с високо кръвно налягане - 1 ч.л.).
Полив:
3 яйца;
2 с.л. брашно;
2 ч.ч. прясно мляко;
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат;
1 щипка сол.
Начин на приготвяне:
Първо се пържи каймата с малко олио в тиган. Лукът и подправките не се пържат. Никой лекар или знахар не изписва пържени билки. Подправките са билки, които подпомагат смилането на храната в стомаха. Те трябва да са воден или алкохолен екстракт.
Като се изпържи, каймата се оставя да изстине. Картофите и
морковите се измиват и белят, нарязват се на малки кубчета с големина около 1-см,
слагат се в тава с подходяща големина. Добавя се лука нарязан на дребно,
подправките и солта. Добавя се вряла вода докато покрие картофите. Налива се
олиото в тавата без да се пържи, разбърква се и се пече в предварително загрята
фурна 240 градуса около 1 час докато изври водата.
Докато се пече мусаката се приготвя полива. Разбиват се
яйцата с прясното мляко и брашното. В
киселото мляко се добавя содата и като се активира се изсипва в останалата
смес. Размесва се всичко много добре.
След като изври водата се налива отгоре полива и тавата се
връща в печката за още 15 мин.
Мусаката може да се сервира и без полив при алергия или
други противопоказания за хранене с яйца
и мляко.
В мусаката може да се сложат и други подправки като
розмарин, кимион или девесил.
Печена цяла пуйка на фурна
Продукти:
Една голяма пуйка, почистена от вътрешностите и измита.
За плънката:
1.5 ч. ч ориз;
1 морков;
200 г гъби;
1 с. л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;
1 каф. л. кимион;
1 глава лук;
1 голяма кисела зелка;
100 г сланина;
1 с. л. червен пипер.
Начин на приготвяне:
Първо се сварява ориза с вода и малко сол в съотношение на
1,5 ч. ч. ориз – 4,5 ч. ч. вода. След
като омекне и набъбне ориза се оставя да се охлади. Гъбите се задушават в малко
олио и вода на котлона в тенджерка или се пекат в микровълнова фурна около 20
мин в йенска тенджера с малко сол и 3 с. л. олио, задължително с похлупак. Морковът
се измива, остъргва се и настъргва на ренде. Като се охлади ориза към него се добавя
ситно нарязания лук, подпровките, гъбите, настъргания на ренде морков. Всичко
се обърква и с тази плънка се пълни пуйката. Не се препълва, за да не се
разкъса при печенето. Зашива се със здрав памучен конец.
В тавата където ще се пече пуйката се налива малко олио на
дъното, отдолу се слагат 2-3 големи листа от киселата зелка и пуйката се
поставя да легне по гръб. Сланината се
нарязва на тънки парчета с дебелина около 3-4 мм и с помощта на клечки за зъби
се набожда по повърхността на пуйката, за да я омазнява при печенето. Пуешкото
месо е сухо и е необходимо допълнително мазнина при печенето. От горе пуйката се
покрива с листа от кисело зеле, за да не загори. Останалото зеле се нарязва на
дребно, разбърква се с излишната плънка от ориза и се разпределя около пуйката
от страни в тавата. Наливат се 2 ч. ч. вода. От горе тавата се покрива с
алуминиево фолио и се пече на 230 градуса около 2 часа и 30 мин. След това ястието се
изважда и се преценява допълнително колко време да се пече докато омекне месото
и започне да се отделя от костта. Тогава се маха фолиото, отстраняват се
зелевите листа, нарязват се на дребно и пак се връщат в тавата. Клечките за
зъби се изваждат внимателно, сланината се връща обратно в ястието и пуйката се
поръсва отгоре с малко червен пипер, който се размазва с четка. Тавата
се връща обратно във фурната и се пече още 20 минути до получаването на желания
загар.
Шпиковано свинско месо
Продукти:
2 кг свинско месо;
1 глава зрял чесън;
1 каф. л. черен пипер;
1 с. л. соев сос;
1 с. л. горчица;
100 мл червено вино;
100 мл вода;
1 ч. л. морска сол;
3 с. л. олио;
1 с. л. изсушени гъби.
Начин на приготвяне:
Белим чесъна го и го разделяме на скилидки. Измиваме месото
и му правим напречни разрези. В тях поставяме с помощта на нож цели обелени скилидки
чесън така, че да потънат в месото. Слагаме в тавата 3 с. л. олио на дъното, поставяме
парчетата свинско месо, намазваме ги със смес от равни части горчица и соев
сос. Поръсваме с черен пипер, едра морска сол, натрошени сушени гъби. Добавяме 100 мл вода и 100 мл червено вино. Покриваме
тавата с алуминиево фолио и печем на 230 градуса около 1 час. Като се опече месото
махаме фолиото и печем още 10-15 мин. до получаване на желания загар.
Пълнен шаран печен на фурна
Продукти:
1 голям шаран или толстолоп;
1 ч. ч. ориз;
200 г гъби печурки;
1 глава лук;
1 с. л. девесил;
1 с. л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;
3 с. л. олио;
Сол на вкус;
1 голяма кисела зелка.
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, махат се вътрешностите и хрилете. Измива се обилно с вода и се осолява отвътре и отвън. В подходяща по големина тава се слага олиото и два-три листа от киселото зеле на дъното. Върху тях се поставя шарана.
Кисело зеле със свинско на фурна
Това ястие е подходящо за хора с анемия, диабет, глутенова
ентеропатия и чернодробни болести, ако месото не е мазно. Не е подходящо за
хора с подагра, хипертония, бъбречна недостатъчност.
Продукти:
300 г свинско месо или свински ребра;
1 кисела зелка;
2 средно големи моркова;
200 г пресни гъби печурки или 2 с. л. сушени гъби;
3 листа дафинов лист;
1 каф. л. черен пипер;
1 ч. л. сух копър;
1 с. л. червен пипер;
2-3 с. л. олио в зависимост от мазнината на месото.
Начин на приготвяне.
Зелето се нарязва на дребно и се измива в 2-3 води, за да му
се намали киселинността и солеността. Морковът се измива и нарязва на дребни
парчета. Гъбите също се измиват и нарязват. Месото се нарязва с желаната
големина и без да се пържи се слага в тенджерата под наягане при другите
продукти. Налива се вода до 1/3 на тенджерата, затваря се капака и се слага на
котлона да ври. Като направи необходимото налягане, ври 15 мин. и се изключва.
Ако нямате тенджера под налягане слагате всички прродукти на
котлона и ги варите докато зелето и месото омекнат и се сварят. Трябва да
следите ястието и да го бъркате от време на време, за да не загори.
Като се свари зелето, оставяте тенджерата под налягане да се охлади
и я отваряте. Изсипвате съдържимото в подходяща по големина тава, добавяте
подправките, олиото, разбърквате всичко и слагате във фурната да се пече на 240
градуса около 1 час. Трябва да има вода в зелето малко до нивото на ястието.
След 1 час изваждате тавата от фурната, разбърквате зелето отново и преценявате
колко още да го печете докато изври водата и придобие желаният загар. Обикновено
се налага още около 30 минути печене на фурната.
Печен свински джолан на фурна в гювеч - първи вариант
По краката както и по ребрата, у свинята се отлагат по-малко
количество мазнина. За да станат диетични, кожата с подкжната тлъстина трябва
да се отстрани и така да се сготвят джоланите.
1 свински джолан;
6-7 средно големи картофа;
3 моркова;
250 г гъби печурки;
4 глави кромид лук;
1 глава чесън;
30 г сланина или 50 г олио;
200 мл червено вино;
200 мл вода;
1 с.л. червен пипер;
1 с. л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо измиваме джолана и го поставяме в средата на гювеча, като но дъното сме наляли предварително олиото, за да не загори ястието. Ако не се побира в гювеча, нарязваме джолана на по-дребни парчета. След това картофите и морковите се белят, нарязват и също се поставят в гювеча около джолана. Гъбите се измиват и нарязват, лукът се почиства от люспите, нарязва се и всичко се слага в гювеча. Чесънът се разделя на скилидки, белят се и се пускат цели.
Посолява се, налива се виното и водата, покрива се с алуминиево фолио, поставя се капака и ястието се слага във фурната да се пече на 230 градуса първо 2 часа. След два часа се изважда от фурната, слагат се подправките, разбъркват се зеленчуците отстрани без да се размества джолана и пак се връща във фурната за 30 мин.
Печено свинско месо от джолан на фурна
Продукти:
1,5 кг свинско месо от джолан;
1 ч. л. сол;
1 ч.л. черен пипер;
2 с. л. соев сос;
100 мл червено вино;
3-4 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Джоланът се обезкостява и месото се нарязва на парчета. После се осолява и към него се добавят соевия сос и черния пипер. Оставя се да престои около 2 часа. След това се оцежда от марината и се поставя в подходяща тава за печене. Добавя се половин чаена чаша червено вино, олиото и 100 мл вода.
Тавата се покрива се с алуминиево фолио и се пече се на 240 градуса на долната трета на фурната около 1 час. След това фолиото се маха и се пече още 20 минути да желания загар.