Обща диета

 Диета 15 по Певзнер е общата диета за хора без хронични заболявания, т.е. това са тези, които все още могат да си позволят да ядят всичко. 


Дребна скумрия кольос – пържена

Според руският диетолог Певзнер, болните не трябва да отвикват да ядат пържено. Дори хората с язва и гастрит трябва да се възстановят толкова добре, че да могат да ядат пържено поне 1-2 пъти седмично. Дребната скумрия няма толкова силна миризма както обикновената скумрия и не е много мазна. Рибата не е подходяща за хора с бъбречна недостатъчност поради високото съдържание на фосфор.  


Продукти:

2 риби – малки скумрии;

3 с. л. царевично брашно;

2 с. л. олио;

40 г краве масло;

Сол на вкус или според диетата.





Начин на приготвяне:

Рибата се почиства от вътрешностите. Премахва се и черната обвивка в коремната област. Главите се отрязват и рибата се разцепва на две по дължина. След това се измива обилно с вода и се посолява отвън и отвътре.





 


След половин час рибата се поръсва с царевично брашно. В тиган с незалепващо покритие се разстопява кравето масло и се добавя олиото. Рибата се пържи на котлон от двете страни до готовност. 








Попска яхния без пържене

Тази яхния е подходяща за предпазване от грип, за пости, при хора с диабет, подагра ревматологични заболявания, атеросклероза. Не е подходяща за  болни с язва колит и гастрит в остър стадий, бъбречна и чернодробна недостатъчност. При глутенова ентеропатия (цьолиакия) да се сложи царевично брашно. Хората с анемия да си направят яхнията като добавят 100 мл червено вино.


Продукти:

250 г арпаджик;

300 г моркови;

250 г домати;

1 глава лук;

5-6 скилидки чесън;

3 червени печени и белени чушки;

Дафинов лист 2 бр.;

1 каф. л. девесил;

1 каф. л. черен пипер;

3-4 с. л. олио;

2-3 с. л. брашно;

Сол на вкус или според диетата;

Магданоз за поръсване по желание.


Начин на приготвяне:

Чушките се пекат и като се охладят се белят. Арпаджика се залива с вряла вода, за да се обели по-лесно. В тенджера се наливат 2,5 литра вода, слагат се 1 ч. л. сол, 3-4 с. л. олио. Като кипне се добавят главичките арпаджик и нарязаните на дребно печени и белени чушки. Морковите се белят, настъргват се на ренде и се изсипват също в тенджерата когато водата заври отново. Когато арпаджикът омекне се добавя нарязаната глава лук. Доматите се режат на дребно или се настъргват на ренде (може да се сложи и доматен  сок от консерва). Като омекне лука се слагат доматите и брашното размито в 100 мл вода, после подправките. Ври още 10-15 минути и ястието се изключва.

В оригиналната рецепта има и червено вино. Хората, които нямат противопоказания може да сложат 50-100 мл червено вино в ястието. 





Печено телешко шкембе на фурна

Ястието е подходящо за хора с анемия, диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия). То има загряващо действие върху организма и предпазва от настинка и грип. Съдържа голямо количество пурини и е подходяща за хора с недоимъчно хранене. Може да се консумира от хора с  гастрит, колит и язва в ремисия, но да не се слага чесън, оцет и лют червен пипер, а само лимонов сок. Ястието не е подходящо за хора с подагра, ревматологични болести, бъбречна и чернодробна недостатъчност.


Продукти:

500 г телешко варено шкембе;

5-6 скилидки чесън;

50 г краве масло;

Сол и сладък червен пипер на вкус или според диетата;

Оцет или лимонов сок на вкус.



Начин на приготвяне:

Това ястие е направено с готово варено телешко шкембе. Ако шкембето не е сварено, трябва първо да се вари поне 3 часа. Свареното шкембе се нарязва на парченца, слага се в подходяща по големина тавичка, добавя се нарязания на дребно чесън, сол  и краве масло. 




Пече се на 240 градуса около 20-30 минути на  горното ниво на фурната. Може да се поръси от горе с червен  пипер по желание или лют червен пипер при здрави хора.









Печен свински джолан на фурна – втори вариант


Продукти:

1 свински джолан;

3-4 средно големи картофа;

2 моркова;

300 г гъби печурки;

1 тиквичка;

1 патладжан;

1 стрък праз лук;

8-9 малки глави лук;

1 глава чесън;

30 г сланина;

50 г олио;

200 мл бяло вино;

200 мл вода;

500 мл доматен сос;

1 с. л. чубрица;

5-6 стръка магдноз по желание;

7-8 цели зърна черен пипер;

3-4 листа дафинов лист;

сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Първо измиваме джолана и го поставяме в средата на гювеча, като но дъното се налива предварително олиото.  Добавя се и нарзаната сланина, за да не загори ястието. Патладжанът се нарязва и осолява с 1 с. л. сол. Оставя се да престои около 20 минути, за да отдели горчивите сокове. След 20 минути се измива обилно с вода и се добавя към гювеча.


Картофите и морковите се белят, нарязват и се поставят в гювеча около джолана. Гъбите и тиквичката се измиват и нарязват, лукът се почиства от люспите,  нарязва се и всичко се слага в гювеча. Нарязва се празия лук и той се рзпределя в гювеча. Чесънът се разделя  на скилидки, които се белят и се пускат цели в гювеча.




Посолява се, слага се дафиновия лист, целите зърна черен пипер, налива се виното и водата, покрива се с алуминиево фолио, поставя се капака и ястието се слага във фурната да се пече на 230 градуса първо 2 часа.




След  два часа се изважда от фурната, слагат се останалите подправки, и пак се връща във фурната за 30 мин. После се отваря отново, маха се капака и фолиото, връща се за 20 мин във фурната да се запече от горе до желания загар. 


 



Патица със Самоковски картофи на фурна


Продукти:

1 цяла патица;

1200 г Самоковски картофи;

1 с. л. червен пипер;

1 с. л. млян розмарин;

1 ч. л. млян черен пипер;

1 ч. л. сол;

 2 с. л. олио.


Начин на приготвяне:

Патиците са много мазни. Да не се бъркат с българските юрдечки (юрдеци), които нямат толкова много мазнина. Патицата се размразява добре, измива се и се натърква от вън и във вътрешността със смес от олио, сол, черен и червен пипер, смлян розмарин. Картофите се белят, нарязват на средно големи парчета, осоляват се и се слагат на дъното на тавата. След това се поставя решетка и върху нея се слага патицата. Ако нямате решетка сложете я върху нарязаните картофи с гърба отдолу. Патицата се надупчва с върха на остър нож, за да изтича мазнината от нея. Покрива се с алуминиево фолио. Пече се на 220 градуса в загрята фурна около 2 часа. След това се изважда и отделената съсирена кръв при печенето се премахва внимателно с лъжица, за да не нарани и разкъса кожата на птицата. Намазва се с малко червен пипер от горе и се връща да се пече още 5-8 минути до получаване на загар. Патицата бързо изгаря и почернява, и за това трябва да я следите през това време. След като се изключи фурната, решетката се вдига заедно с птицата и картофите се оцеждат от мазнината. Когато се готви със Самоковски картофи, те не поемат повече мазнина от необходимото и стават много вкусни въпреки, че плуват в мазнина по време на печенето. Отделената и оцедена мазнина на патицата може да се използва за готвене, защото тя не повишавала нивата на холестерола. 



Печено кисело зеле с пушено рагу

Киселото зеле не е подходящо за диетично хранене, но при хора които нямат проблеми със стомашно-чревния тракт, може да се консумира след предварително измиване с вода. Така киселинността и солеността на зелето намалява без да изчезва напълно. Относно киселото зеле, чужденците ни коментират, че българите чакали зелето първо да се развали и после го ядяли.


Продукти:

1 кисела зелка;

1 кг рагу;

3 дафинови листа;

4- 5 с. л. олио;

1 с. л. чубрица;

2 с. л. червен пипер;

1 каф. л. черен пипер.


 Начин на приготвяне:

Киселата зелка се нарязва на дребни парчета, слага се в голяма тенджера и се измива 2-3 пъти със студена вода. Добавя се месото с костта, 1 ч. ч. вода и зелето се слага на котлона да се вари докато омекне. В тенджера под налягане ври само 15 минути и се изключва.



 
След това зелето се  прехвърля в подходяща по големина тава и се добавят към него олиото, дафиновия лист, другите подправки, разбърква се добре и се слага да се пече на 240 градуса около 1 час. Ако е необходимо се налива още малко вода, за да не загори. Преди сервиране може да се обезкости.





Капама

Продуктите са за голям глинен гювеч от 6-7 л.


Продукти:

400 г свинско месо;

1 кг рагу;

200 г наденица или суджук;

2 -3 пилешки бутчета;

50 г сланина (ако позволява диетата);

3 глави лук;

10 скилидки чесън;

200 г моркова;

½ тиквичка;

250 г гъби печурки;

300 г картофи;

500 г кисело зеле;

2 червени чушки;

3-4 дафинови листа;

10 зърна черен пипер;

2-3 зърна бахар;

1 с. л. червен пипер;

100 мл ракия;


200 мл червено вино;

200 мл вода;

50 мл олио.

Начин на приготвяне:

Отделят се две-три зелеви листа и с тях се покрива дъното на гювеча. Останалата зелка се нарязва на дребно. Картофите и морковите се измиват, белят и нарязват на средно големи парчета.



Гъбите, тиквичката, червената чушка също се измиват, почистват и нарязват на парчета. Лукът се нарязва на получесеци. Чесънът се разделя на скилидки, измива се и скилидките се слагат в гювеча без да се белят. Месото  се нарязва на средно големи парчета, осолява се и започва да се реди гювеча. 


Най-отдолу се слага олиото и се постилат зелевите листа. Редят се половината картофи, моркови, нарязаното зеле, гъбите, чесъна, чушките и тиквичките. Нареждат се различните видове месо и отгоре се слагат останалите зеленчуци в същия ред, като най-отгоре се поръсва с нарязания на полумесеци лук. Добавят се дафиновия лист, черният пипер, бахара, ракията, виното и водата. Гювечът се покрива с алуминиево фолио и отгоре се слага капака. 




Пече се на 230 градуса студена фурна около 2 часа. След като омекне месото фолиото се маха, поръсва се отгоре с червен пипер и се пече още 25-30 минути до получаване на желания загар.

 






Свински печени пържоли на фурна

Продукти:

1,5 кг свинско месо;

1 ч. л. сол;

1 ч.л. черен пипер;

1 ч. л. червен пипер по желание;

2 с. л. соев сос;

50 мл ракия;

50 мл червено вино;

100 мл бяло вино;

3-4 с. л. олио.


Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на пържоли и се начуква с чукче. После се слага в подходяща тенджера или купа, осолява се и към него се добавят соевия сос, ракията, червеното вино, червения и черния пипер. Оставя се да престои около 2 часа в хладилника. 




След това се оцежда от марината и се поставя в подходяща тава за печене. Добавя се половин чаена чаша бяло вино, олио и 100 мл вода. 





Тавата се покрива се с алуминиево фолио и се пече се на 240 градуса на долната трета на фурната около 1 час. След това фолиото се маха и се пече още 20 минути да желания загар.






Печено пиле с бира

Това ястие е противопоказано за хора с бъбречна недостатъчност, подагра и цироза.

Продукти:

10 долни бутчета от пиле;

40 г краве масло;

120 мл бира;

Сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Бутчетата се размразяват, измиват се и се слагат на дъното на огнеупорна стъклена тенджера с капак. Осоляват се, налива се бирата, която трябва да покрие дъното и бутчетата до половината. Отгоре се нарязва кравето масло на парчета, капакът се захлупва плътно. Тенджерата не трябва да е студена, а със стайна температура и да е суха отвън. 

Слага се в студена фурна на 230 градуса на долната трета на фурната. Пече се около 1 час. На 40- та минута се отваря внимателно и бутчетата се обърщат, за да се изпекат равномерно. След като се опече месото, печката се изключва и се оставя да изстине сама.  Да се има в предвид,  че готвенето продължава и след изключване на фурната и след изваждане на тенджерата от нея, защото тя е все още гореща. 






Мусака-класическа

Продукти:

500 г кайма;

1,200 кг картофи;

300 г моркови;

1 кромид лук;

1 с.л. чубрица

1 ч.л. черен(бял) пипер;

3-4 с.л. олио;

2 ч.л. сол; (при хора с високо кръвно налягане - 1 ч.л.).

Полив:

3 яйца;

2 с.л. брашно;

2 ч.ч. прясно мляко;

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. равна сода бикарбонат;

1 щипка сол.

Начин на приготвяне:

Първо се пържи каймата с малко олио в тиган. Лукът и подправките не се пържат. Никой лекар или знахар не изписва пържени билки. Подправките са билки, които подпомагат смилането на  храната в стомаха. Те трябва да са воден или алкохолен екстракт. 

Като се изпържи, каймата се оставя да изстине. Картофите и морковите се измиват и белят, нарязват се на малки кубчета с големина около 1-см, слагат се в тава с подходяща големина. Добавя се лука нарязан на дребно, подправките и солта. Добавя се вряла вода докато покрие картофите. Налива се олиото в тавата без да се пържи, разбърква се и се пече в предварително загрята фурна 240 градуса около 1 час докато изври водата.

Докато се пече мусаката се приготвя полива. Разбиват се яйцата с прясното мляко и брашното.  В киселото мляко се добавя содата и като се активира се изсипва в останалата смес. Размесва се всичко много добре.

След като изври водата се налива отгоре полива и тавата се връща в печката за още 15 мин.

Мусаката може да се сервира и без полив при алергия или други противопоказания за хранене  с яйца и мляко.

В мусаката може да се сложат и други подправки като розмарин, кимион или девесил.


Печена цяла пуйка на фурна

Продукти:

Една голяма пуйка, почистена от вътрешностите и измита.

За плънката:

1.5 ч. ч ориз;

1 морков;

200 г гъби;

1 с. л. чубрица;

1 каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион;

1 глава лук;

1 голяма кисела зелка;

100 г сланина;

1 с. л. червен пипер.

Начин на приготвяне:

Първо се сварява ориза с вода и малко сол в съотношение на 1,5 ч. ч. ориз – 4,5 ч. ч.  вода. След като омекне и набъбне ориза се оставя да се охлади. Гъбите се задушават в малко олио и вода на котлона в тенджерка или се пекат в микровълнова фурна около 20 мин в йенска тенджера с малко сол и 3 с. л. олио, задължително с похлупак. Морковът се измива, остъргва се и настъргва на ренде. Като се охлади ориза към него се добавя ситно нарязания лук, подпровките, гъбите, настъргания на ренде морков. Всичко се обърква и с тази плънка се пълни пуйката. Не се препълва, за да не се разкъса при печенето. Зашива се със здрав памучен конец.

В тавата където ще се пече пуйката се налива малко олио на дъното, отдолу се слагат 2-3 големи листа от киселата зелка и пуйката се поставя да легне по гръб.  Сланината се нарязва на тънки парчета с дебелина около 3-4 мм и с помощта на клечки за зъби се набожда по повърхността на пуйката, за да я омазнява при печенето. Пуешкото месо е сухо и е необходимо допълнително мазнина при печенето. От горе пуйката се покрива с листа от кисело зеле, за да не загори. Останалото зеле се нарязва на дребно, разбърква се с излишната плънка от ориза и се разпределя около пуйката от страни в тавата. Наливат се 2 ч. ч. вода. От горе тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече на 230 градуса около 2 часа и 30 мин. След това ястието се изважда и се преценява допълнително колко време да се пече докато омекне месото и започне да се отделя от костта. Тогава се маха фолиото, отстраняват се зелевите листа, нарязват се на дребно и пак се връщат в тавата. Клечките за зъби се изваждат внимателно, сланината се връща обратно в ястието и пуйката се поръсва отгоре с малко червен пипер, който се размазва с четка. Тавата се връща обратно във фурната и се пече още 20 минути до получаването на желания загар.


Шпиковано свинско месо

Продукти:

2 кг свинско месо;

1 глава зрял чесън;

1 каф. л. черен пипер;

1 с. л. соев сос;

1 с. л. горчица;

100 мл червено вино;

100 мл вода;

1 ч. л. морска сол;

3 с. л. олио;

1 с. л. изсушени гъби.

Начин на приготвяне:

Белим чесъна го и го разделяме на скилидки. Измиваме месото и му правим напречни разрези. В тях поставяме с помощта на нож цели обелени скилидки чесън така, че да потънат в месото. Слагаме в тавата 3 с. л. олио на дъното, поставяме парчетата свинско месо, намазваме ги със смес от равни части горчица и соев сос. Поръсваме с черен пипер, едра морска сол, натрошени сушени гъби. Добавяме  100 мл вода и 100 мл червено вино. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем на 230 градуса около 1 час. Като се опече месото махаме фолиото и печем още 10-15 мин. до получаване на желания загар.


Пълнен шаран печен на фурна

Продукти:

1 голям шаран или толстолоп;

1 ч. ч. ориз;

200 г гъби печурки;

1 глава лук;

1 с. л. девесил;

1 с. л. чубрица;

1 каф. л. черен пипер;

3 с. л. олио;

Сол на вкус;

1 голяма кисела зелка.

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства от люспите, махат се вътрешностите и хрилете. Измива се обилно с вода и се осолява отвътре и отвън. В подходяща по големина тава се слага олиото и два-три листа от киселото зеле на дъното. Върху тях се поставя шарана.

 Оризът се измива и се сварява предварително с малко сол докато набъбне в съотношение 1:3. На една чаша ориз се слагат 3  чаши вода. След като оризът се свари се оставя да изстине и към него се добавя настъргания на ренде морков, нарязания на дребно лук и подправките. Гъбите се измиват, нарязват се на дребно и се задушават в малко олио и вода на котлона, или се пекат в йенска тенджера с олио и сол под капак за 20 мин. Добавят се към ориза. Рибата се пълни с плънката и се зашива със здрав памучен конец. От горе се покрива с две-три листа кисело зеле, а другото зеле се нарязва на дребно и заедно с останалата плънка се разпределят отстрани в тавата. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече около 1 час и 30 минути в предварително загрята фурна на 240 градуса. Изважда се от фурната и ако рибата се е опекла и е омекнала, фолиото и зелевите листа се махат. Листата от зелето се нарязват и се връщат обратно в тавата. Рибата се пече още 15-20 мин до придобиването на желания загар.


Кисело зеле със свинско на фурна

Това ястие е подходящо за хора с анемия, диабет, глутенова ентеропатия и чернодробни болести, ако месото не е мазно. Не е подходящо за хора с подагра, хипертония, бъбречна недостатъчност.

Продукти:

300 г свинско месо или свински ребра;

1 кисела зелка;

2 средно големи моркова;

200 г пресни гъби печурки или 2 с. л. сушени гъби;

3 листа дафинов лист;

1 каф. л. черен пипер;

1 ч. л. сух копър;

1 с. л. червен пипер;

2-3 с. л. олио в зависимост от мазнината на месото.

Начин на приготвяне.

Зелето се нарязва на дребно и се измива в 2-3 води, за да му се намали киселинността и солеността. Морковът се измива и нарязва на дребни парчета. Гъбите също се измиват и нарязват. Месото се нарязва с желаната големина и без да се пържи се слага в тенджерата под наягане при другите продукти. Налива се вода до 1/3 на тенджерата, затваря се капака и се слага на котлона да ври. Като направи необходимото налягане, ври 15 мин. и се изключва.

Ако нямате тенджера под налягане слагате всички прродукти на котлона и ги варите докато зелето и месото омекнат и се сварят. Трябва да следите ястието и да го бъркате от време на време, за да не загори.

Като се свари зелето, оставяте тенджерата под налягане да се охлади и я отваряте. Изсипвате съдържимото в подходяща по големина тава, добавяте подправките, олиото, разбърквате всичко и слагате във фурната да се пече на 240 градуса около 1 час. Трябва да има вода в зелето малко до нивото на ястието. След 1 час изваждате тавата от фурната, разбърквате зелето отново и преценявате колко още да го печете докато изври водата и придобие желаният загар. Обикновено се налага още около 30 минути печене на фурната.

 

Печен свински джолан на фурна в гювеч - първи вариант 

По краката както и по ребрата, у свинята се отлагат по-малко количество мазнина. За да станат диетични, кожата с подкжната тлъстина трябва да се отстрани и така да се сготвят джоланите.

Продукти:

1 свински джолан;

6-7 средно големи картофа;

3 моркова;

250 г гъби печурки;

4 глави кромид лук;

1 глава чесън;

30 г сланина или 50 г олио;

200 мл червено вино;

200 мл вода;

1 с.л. червен пипер;

1 с. л. чубрица;

1 каф. л. черен пипер;сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Първо измиваме джолана и го поставяме в средата на гювеча, като но дъното сме наляли предварително олиото, за да не загори ястието. Ако не се побира в гювеча, нарязваме джолана на по-дребни парчета. След това картофите и морковите се белят, нарязват и също се поставят в гювеча около джолана. Гъбите се измиват и нарязват, лукът се почиства от люспите,  нарязва се и всичко се слага в гювеча. Чесънът се разделя  на скилидки, белят се и се пускат цели. 

Посолява се, налива се виното и водата, покрива се с алуминиево фолио,  поставя се капака и ястието се слага във фурната да се пече на 230 градуса първо 2 часа. След  два часа се изважда от фурната, слагат се подправките, разбъркват се зеленчуците отстрани без да се размества джолана и пак се връща във фурната за 30 мин.

 

После се отваря отново, маха се капака и фолиото, връща се за 20 мин във фурната да се запече отгоре до желания загар. 






Печено свинско месо от джолан на фурна

Продукти:

1,5 кг свинско месо от джолан;

1 ч. л. сол;

1 ч.л. черен пипер;

2 с. л. соев сос;

100 мл червено вино;

3-4 с. л. олио.

Начин на приготвяне:

Джоланът се обезкостява и месото се нарязва на парчета. После се осолява и към него се добавят соевия сос и черния пипер. Оставя се да престои около 2 часа. След това се оцежда от марината и се поставя в подходяща тава за печене. Добавя се половин чаена чаша червено вино, олиото и 100 мл вода. 


Тавата се покрива се с алуминиево фолио и се пече се на 240 градуса на долната трета на фурната около 1 час. След това фолиото се маха и се пече още 20 минути да желания загар.





Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Студен бюфет

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница

Майонези и диети

Десерти със захар