Хайвери, разядки и диети
Хайвер се наричат яйцата на рибите. Класическият хайвер се прави от рибен хайвер. В кулинарията се използва понятието фалшив хайвер за хайвера направен от грис и за предястия и салати със зърниста структура. Подбно на хайвера са разядките, много разпространени в българската кухня.
Разядка от извара, яйца, хляб, майонеза
Много лесна и бърза разядка. Тя е подходяща за хора с
подагра, ревматологични болести, анемия. За хора с гастрит, колит и язва да не
се добавя чесън. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност,
глутенова ентеропатия, алергия към яйца. За хора с глутенова ентеропатия
(цьолиакия) да се сложат трохи от
царевичен хляб.
Продукти:
2 яйца;
150 г извара;
2 филии препечен хряб (пшеничен или царевичен);
2 с. л. майонеза;
2 стръка копър;
1-2 щипки черен пипер;
2 скилидки чесън (по желание);
Сол според диетата.
Начин на приготвяне:
Хлябът се препича на тостер или на котлон. Оставя се да изстине и се натрошава на трохи. Яйцата се сваряват, като се охладяят се белят и нарязват на дребни парченца. Сиренето се раздробява на дребно. Всички продукти се слагат в купа: изварата, яйцата, хлябът на трохи, майонезата. Добавя се черния пипер и нарязания на дребно копър. Добавя се сол според диетата и всичко се обърква до еднородна смес. Разядката може да престои в хладилник около 3-4 дни.
Разядка от пилешко месо, картофи, сирене, червена чушка, яйце, майонеза
Разядката е подходяща за хора с язва, гастрит,
колит, анемия, ревматологични болести, глутенова ентеропатия (цьолиакия). За
хора с изострена язва, колит и гастрит да не се слага лук, чесън и подправки. Пастетът не е
подходящ за болни с подагра, бъбречна и чернодробна недостатъчност, диабет,
алергия към яйца и непоносимост към млечни храни.
Продукти:
1 бутче пилешко месо;
1-2 картофа;
1 чушка;
1 яйце;
80 г сирене;
1 малка глава лук;
2-3 с. л. майонеза;
1 щипка черен пипер;
2-3 стръка копър и магданоз по желание;
1-2 скилидки чесън (по желание според диетата);
Сол, олио и лимонов сок според диетата.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, белят се и се нарязват на малки
парченца. Пилето се сварява и месото се нарязва на късчета. Яйцето се сварява,
бели се и се нарязва на дребно. Чушките се пекат, като се охладят се белят,
почистват се от семките и също се нарязват на малки парчета. В купа се слагат
месото, чушките, яйцето, натрошеното сирене, нарязаните картофи, лука, майонезата,
нарязания копър, сол, черен пипер, олиото и лимоновия сок според диетата. Може
да се добави черен пипер, чесън, копър, магданоз в зависимост от диагнозата.
Разядка
от кисело мляко, сирене, извара, майонеза и хляб (млечна разядка)
Разядката е подходяща за хора с подагра, ревматологични
болести, гастрит, колит, язва. Не е подходяща за хора с диабет, бъбречна и
чернодробна недостатъчност , непоносимост към мляко и млечни
храни.
За тези, които могат да ядат чесън, е желателно да
се добави и намачкан с преса чесън към разядката. За хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия) да се сложат трохи от царевичен хляб.
Продукти:
100 г кисело мляко;
150 г извара;
100 г сирене;
2 филии препечен хряб (пшеничен или царевичен);
2 с. л. майонеза;
2 стръка копър;
1 каф. л. черен пипер;
2 скилидки чесън (по желание);
Сол според диетата.
Начин на приготвяне:
Хлябът се препича на тостер или на котлон. Оставя се
да изстине и се прави на трохи. Сиренето се натрошава на дребно. Всички
продукти се слагат в купа: изварата, майонезата, киселото мляко, хлябът на трохи,
сиренето. Добавя се черния пипер и нарязания на дребно копър. Добавя
се сол според диетата и всичко се обърква до еднородна смес. Разядката може да
престои в хладилник около 3-4 дни.
Разядка от картофи, кашкавал, яйца, кисели краставички и майонеза
Разядката е подходяща за хора с анемия, подагра, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), ревматологични болести. Не е подходяща за хора с
диабет, язва, гастрит, колит, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
1-2 картофа;
2 кисели краставички;
2 яйца;
60 г кашкавал;
3-4 с. л. майонеза;
Сол, лимонов сок според диетата.
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и се слагат да се варят в кипяща
вода и 1 ч. л сол. След като се сварят и изстинат се нарязват на дребни кубчета.
Яйцата се сваряват отделно, охлаждат се, белят се и се нарязват на дребно
заедно с кашкавала и киселите краставички. Накрая всички продукти се объркват с
майонеза. Добавя се сол според диетата. (Готовата майонеза е солена,
подкиселена и съдържа много мазнина).
Разядка с яйца, кашкавал, чушки, сметана
Подходяща за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия),
подагра, ревматологични болести, анемия. Не е подходяща за хора с бъбречни и
чернодробни болести. При хора с гастрит, колит и язва да не се слага чесън. При
хора с диабет да се сложи гъсто кисело мляко вместо сметана. В тази разядка не
е необходимо да се добавя сол, защото сиренето е солено.
3-4 печени и белени чушки, може и от консерва;
50 г кашкавал;
2-3 яйца;
100 г бяло саламурено сирене;
3 скилидки чесън (или 2 стръка пресен чесън);
3 с. л. сметана;
2 щипки черен пипер;
3 с. л. олио;
2-3 стръка пресен копър.
Начин на приготвяне:
Чушките се пекат, белят се и се нарязват на дребно.
Яйцата се сваряват, белят се и се настъргват на ренде. Кашкавалът и сиренето също
се настъргват на ренде. Чесънът се пресова или нарязва на много дребно. Всички
продукти се слагат в купа. Добавят се подправките, сметаната (киселото мляко),
олиото и всичко се разбърква до еднородна смес.
Разядка от моркови, яйца, маслини и кашкавал
Подходяща
за хора с глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, подагра, ревматологични
болести. Не е подходяща за хора с бъбречни и чернодробни болести, диабет. Не е
подходяща за гастрит, язва и колит в
остър стадий.
Продукти:
2
сварени яйца;
100
г кашкавал;
3-4
с. л. майонеза;
1
морков нарязан на дребно;
10-15
броя маслини;
1
щипка черен пипер;
Сол
на вкус;
1-2
с. л. олио;
1-2
стръка магданоз.
Начин на приготвяне:
Яйцата
се сваряват, белят се и заедно с кашкавала се настъргват на ренде. Морковите се
нарязват на дребно, или се настъргват на ренде. За хора със стомашно чревни
проблеми морковите да се сварят предварително. На маслините се маха костилкити
и после се нарязват на дребни парчета. Добавя се майонезата, олиото, солта и
подправките. Всичко се обърква до еднородна смес.
Разядка с яйца, кашкавал, чушки
Подходяща за хора с глутенова ентеропатия
(цьолиакия), подагра, ревматологични болести, анемия. Не е подходяща за хора с диабет,
бъбречни и чернодробни болести. При хора с гастрит, колит и язва да не се слага
чесън.
3-4 печени и белени чушки, може и от консерва;
50 г кашкавал;
2-3 яйца;
3 скилидки чесън (или 2 стръка пресен чесън);
3 с. л. майонеза;
2 щипки черен пипер;
2 с. л. олио;
2-3 стръка пресен копър по желание;
сол на вкус или според диетата.
Чушките се пекат, белят се и се нарязват на дребно.
Яйцата се сваряват, белят се и се настъргват на ренде. Кашкавалът също се
настъргва на ренде. Чесънът се пресова или нарязва на много дребно. Всички
продукти се слагат в купа. Добавят се подправките, солта, майонезата, олиото и
всичко се разбърква до еднородна смес.
Разядка от извара, яйца, пиле, кисели краставички
Подходяща за хора с диабет, глутенова ентеропатия (цьолиакия), подагра, ревматологични болести, чернодробни и бъбречни болести. Не е подходяща за хора с гастрит, колит и язва в остър стадий.
Продукти:
250 г извара;
3-4 кисели краставички;
1 бутче пилешко месо;
2 яйца;
3-4 с. л. яйчна майонеза (или олио, зехтин);
½ каф. л. черен пипер;
1 каф. л. риган;
2-3 стръка пресен копър;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо и яйцата се сваряват. Месото се нарязва на дребни парчета, яйцата се белят и се настъргват на ренде. В купа си слага изварата, майонезата, пилешкото месо, настърганите яйца, нарязаната на ситно кисели краставички, подправките и всичко се обърква. Поднася се с украса от кисели краставички, копър или маслини.
Разядка от моркови, яйца и кашкавал
Много лесна разядки или предястие подходяща за хора с гастрит, язва, колит, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия. Не е подходяща за хора с бъбречни и чернодробни болести.
2 сварени яйца;
100 г кашкавал;
3-4 с. л. майонеза;
1 морков нарязан на дребно;
1 щипка черен пипер;
1-2 стръка магданоз.
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват и настъргват на ренде. Морковът се нарязва на дребно, или се настъргва на ренде. За хора със стомашно чревни проблеми морковите да се сварят предварително. Кашквалът също се настъргва. Всичко се обърква и се добавя майонезата.
Хайвер от извара, яйца, майонеза, печени чушки и кашкавал
Нискокалоричен хайвер с високо съдържание на
белтъчини, подходящ за диабет, глутенова ентеропатия, анемия, гастрит, колит,
язва, затлъстяване, подагра, ревматологични болести. Не е подходящ при чернодробни
болести, бъбречна недостатъчност и алергия към млечни продукти и яйца.
400 г извара;
150 г кашкавал;
3 яйца;
3 червени чушки;
3-4 с. л. майонеза;
1 с. л. червен пипер;
½ каф. л.
черен пипер;
1 каф. л. копър, ако позволява диетата;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Чушките се пекат, белят се, нарязват се на дребни
парчета и се намачкват. Яйцата се сваряват, белят се и се настъргват на ренде. Кашкавалът
също се настъргва на дребно ренде, добавя се изварата, майонезата, черния и
червения пипер, копъра и сол ако е необходимо. Всичко се разбърква до еднородна
смес.
Хайвер от извара, кашкавал и майонеза
Много лесен и нискокалоричен хайвер подходящ за почти
всички диети и за затлъстяване. Не е подходящ при бъбречна недостатъчност и
алергия към млечни продукти и яйца.
400 г извара;
150 г кашкавал;
3-4 с. л. майонеза;
1 с. л. червен пипер;
½ каф. л.
черен пипер;
1 каф. л. копър, ако позволява диетата;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Кашкавалът се настъргва на дребно ренде, добавя се
изварата, майонезата, черния и червения пипер, сол ако е необходимо. Всичко се
разбърква до еднородна смес.
Хайвер от извара, картофи, моркови, тиквичики
Хайверът е подходящ за хора с язва, гастрит, глутенова
ентеропатия, бъбречни болести, подагра, чернодробни болести, ревматологични
болести. Не е подходящ за диабет и затлъстяване.
350 г картофи;
150 г моркови;
1 малка тиквичка;
150 г извара;
3 с. л. олио;
Сол и лимонов сок на вкус.
Картофите, морковите и тиквичките се белят и се
варят в кипяща вода. Изваждат се и се оставят да се охладят. Нарязват се на дребни
парчета и се намачкват с вилица или преса за картофи. Добавя се изварата и
подправките и се сервира.
Хайверът може да се направи и пикантен, според
здравословното състояние, като му се добави черен пипер, червен пипер, майонеза
и др.
Хайвер картофи, червени чушки, сирене и тиквички
Хайверът е подходящ за хора с глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични болести, чернодробни и бъбречни заболявания. Не е подходящ за диабет и затлъстяване. За хора с язва или гастрит да не се слага лук и чесън или да се сложи само изцеден сок.
Продукти:
200 г печени
и белени чушки;
200 г картофи;
200 г тиквички;
50 г сирене;
¼ глава лук;
1 равна каф. л. черен пипер;
1-2 скилидки чесън;
Сол на вкус;
3-4 с. л. олио;
Лимонов сок по желание.
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и заедно с тиквичките се слагат
да се сварят във вряла вода. Чушките се пекат и се белят. Лукът и чесъна се
настъргват на ренде. Сиренето се намачква с вилица. Като се охладят, всички
продукти се смесват в една купа, добавят се подправките и се сервира.
Хайвер от патладжан, тиквички и червени чушки
Този хайвер е подходящ за хора с диабет, затлъстяване, подагра, чернодробни и бъбречни болести, гастрит и язва в ремисия.
Продукти:
1 малък патладжан;
1 малка тиквичка;
2 чушки;
1 малка глава лук;
2-3 скилидки чесън;
1 каф. л. черен пипер;
Сол на вкус или според диетата;
3-4 с. л. олио;
1-2 с. л. лимонов сок;
Маслини за украса.
Чушките се пекат и после се белят. Тиквичката и
патладжана се нарязват и се пускат да се сварят в кипяща вода. Лукът и чесъна
се настъргват на ренде. Зеленчуците се нарязват на дребни парчета и се
намачкват с преса. Слагат се подправките и се разбърква до еднородна смес. Сервира
се с украса от маслини и лук.
Хайвер от картофи и извара
Този хайвер е подходящ за закуска и може да се
използва за всички диети. За диабетици да се консумира в ограничено количество.
Да се направи с равни количества извара и картофи и да се изчисли правилно
количеството и Хлебните единици. За хора с бъбречна недостатъчност да не се
слага копър и черен пипер.
Продукти:
400 г картофи;
400 извара;
3-4 стръка копър;
Сол на вкус или според диетата;
3-4 с. л. лимонов сок;
3-4 с.л. олио.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и като се охладят се белят.
Намачкват се с вилица или преса, към тях се добавя изварата и подправките
според диетата. Разбърква се до еднородна смес и се сервира.
Хайвер картофи, червени чушки и тиквички
Хайверът е подходящ за хора с глутенова ентеропатия,
подагра, ревматологични болести, чернодробни и бъбречни заболявания. Не е
подходящ за диабет и затлъстяване. За хора с язва или гастрит да не се слага лук
и чесън или да се сложи само изцеден сок.
Продукти:
200 г печени
и белени чушки;
200 г картофи;
200 г тиквички;
¼ глава лук;
1 равна каф. л. черен пипер;
1-2 скилидки чесън;
Сол на вкус;
3-4 с. л. олио;
Лимонов сок по желание.
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и заедно с тиквичките се слагат да се сварят в гореща вода. Чушките се пекат и се белят. Лукът и чесъна се настъргват на ренде. Всички продукти се смесват в една купа, добавят се подправките и се сервира след като се охлади напълно.
Хайвер от патладжан, моркови и картофи
Хайверът е подходящ за хора с язва, гастрит,
глутенова ентеропатия, подагра, чернодробни и бъбречни болести. Не е подходящ
за диабет, затлъстяване и остра форма на язва и гастрит.
Продукти:
1 патладжан;
200 г картофи;
150 г моркови;
1/2 глава лук;
2-3 скилидки чесън;
2 с. л. олио;
1 с. л. оцет или лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Кората на патладжана се набожда с нож или вилица на
няколко места, слага се в тава и се пече на предварително загрята фурна докато
омекне. Като изстине се бели. Патладжанът може и да се свари. Картофите и
морковите се белят, нарязват се на малки парчета и се сваряват до готовност. След
като всичко изстине, патладжанът се оцежда от остатъчната вода и се слага в
купа. Картофите и морковите също се оцеждат от водата и се слагат в купата.
Намачкват се с вилица или преса. Добавят се солта, оцета, олиото, настърганият
на дребно ренде лук и чесън и всичко се обърква до еднородна смес.
Хайвер от ориз, картофи и моркови
Подходящ за хора с язва, гастрит, подагра,
чернодробни и бъбречни болести, глутенова ентеропатия. Не е подходящ за диабет
и затлъстяване.
Продукти:
250 г картофи;
150 г моркови;
3-4 с. л. ориз;
¼ глава лук;
2 скилидки чесън;
1 равна каф. л. черен пипер;
2 с. л. олио;
1 с. л. оцет или лимоноов сок;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се измива оризът от талка до чиста вода и се сварява
до готовност. Морковите и картофите се белят, нарязват се на парчета и се пускат
в кипяща вода с 1 ч .л .сол, за да се сварят. Като се охладят се намачкват с
вилица картофите, морковите и ориза. Добавя се солта, подправките, олиото и
лимоновия сок.
Хайвер от грис
Подходящ за хора с
гастрит, язва, анемия, подагра, чернодробни болести. Не е подходщ за диабет,
цьолиакия, бъбречна недостатъчност.
Продукти:
1 кафяна чаша пшеничен грис;
4 кафяни чаши вода;
1 яйце;
3 каф. ч. олио;
Сок от половин лимон;
Сок от 1 глава лук;
1 щипка черен пипер;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Водата се слага в
подходяща тенджера и се кипва. След това се отстранява от огъня и към
нея се добавя гриса при непрекъснато бъркане. Връща се отново на котлона и се
бърка докато се сгъсти. Докато е горещ към него се добавя разбитото яйце,
разбърква се добре, после се налива постепенно олиото, бърка се докато сместта
го поеме, накрая се добавя лимоновия сок, сокът от лук, черния пипер и солта. Оставя
се да се охлади напълно, разбърква се отново и се сервира.