Диета при разстройство (диария)
През летните месеци това е често срещано състояние поради
развитието на бактерии засягащи
стомашно- чревния тракт. През лятото храната бързо се разваля и трябва много
добре да се съхранява. В летните горещини има много чревни инфекции като
шигела, салмонела, коли инфекции, ентерококи и други. Понякога има и епидемии
от ентеровируси, които също протичат с разстройство и/или повръщане.
Инфекциозните ентерити не се лекуват с
диета, а с антибиотици, но диетата може да предотврати някои усложнения.
Оризът като храна е най-безвредното средство за
намаляване на диарията. За да прояви запичащото си действие, трябва да не е
сготвен със зеленчуци. Хората с диабет могат да консумират ориз в ограничено
количество, но могат да овладеят разстройството с оризова вода. Оризовата вода
се препоръчва дори и за деца. Болни в
тежко състояние или по-големи деца могат да ядат оризова каша. Децата
задължително трябва да се консултират с педиатър, защото при тях болестите се
развиват много бързо и детето може да се обезводни за няколко часа и да
колабира.
При разстройство се губи както много вода, така и много
соли. Необходимо е ориза да се соли на вкус при възрастни, а не да се дава
безсолен. Да се използва само бял висококачествен ориз за лечение. Сиренето не трябва да съдържа кокосово масло. Хлябът трябва да е препечен задължително.
Ориз, картофи, моркови, тиквички и чушки на фурна
Ястито се приготвя за хора, които са започнали да излизат
от острия стдий на стомашното разстройство и трябва да се
захранват. Подходящо е за хора с разстройство, язва, гастрит, колит, глутенова
ентеропатия (цьолиакия), анемия, чернодробни и бъбречни заболявания, подагра,
ревматологични болести. Не е подходящо за хора с дибет и затлъстяване.
Продукти:
1 ч. ч. ориз;
2 моркова;
3-4 картофа;
1-2 чушки;
1 тиквичка;
1-2 с. л. олио;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Това ястие се прави без подправки и става вкусно.
Всички продукти се слагат в тавата, добавя се солта и олиото, 2 ч. ч. вряла вода и ястието се слага да се пече в предварително загрята фурна на 240 градуса на ниво долна трета на фурната. Пече се около 1 час докато се изпари водата. Не се оставя в горещата фурна, за да не изсъхне ориза. Ястието се поднася охладено.
Ориз с маслини
Ястието е подходящо за хора с разстройство, язва,
гастрит, колит, глутенова ентеропатия (цьолиакия), анемия, чернодробни и
бъбречни заболявания, подагра. Не е подходящо при хора с дибет и затлъстяване.
1 ч. ч. ориз;
1 глава лук;
1 морков;
10-12 маслини;
3 с. л. олио;
1 каф. л. черен пипер;
Магданоз по желание;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Оризът се измива, налива се вода 3 ч. ч. В малка тенджерка се слага 1 ч. ч.
вода, олиото и като кипне се добавя настъргания на дребно ренде морков и нараязания
на дребно лук. Похлупва се с капак и се оставя да ври 5 минути. След това
попареният лук и морков се изливат в тавата при ориза заедно с водата. Тавата
се слага във фурната да се пече на 240
градуса. Като набъбне ориза се добавят накрая маслините, черния пипер, магданоза
и сол на вкус. Да се има в предвид, че маслините са солени.
Солени топки
За тези, които не обичат супа, може да си направят солени топки или картофите и морковите да се сервират по друг начин.
200 г картофи;
100 г моркови;
Сол на вкус;
1 равна каф. л. смлян кимион;
50 г изкиснато сирене.
Картофите и морковите се белят и нарязват на парчета.
Кипва се вода, слага се 1 ч. л. сол и зеленчуците се слагат в тенджерата да се
сварят. Изваждат се от водата и се намачкват с вилица или преса. Добавя се
сиренето, кимиона и се разбъркват до еднородна смес. От тях може да се направят
топки, фигурки с чаша или силиконов молд за децата.
Супа от картофи, моркови и сирене
Тази супа е лечебната супа при остър гастрит, която се прави във всички болници в България, но при разстройство не се слага мазнина. Допълнително при диария се дава и изкиснато сирене.
400 г картофи;
150 г моркови;
Сол на вкус;
1 ч. л. джоджен;
1 равна каф. л. смлян кимион.
Картофите и морковите се белят и нарязват на парчета. Кипва
се около 3 литра вода, слага се 1 ч. л. сол и зеленчуците се слагат в
тенджерата да се сварят до преваряване. Добавят
се подправките и супата се сваля от котлона. След като се охлади се сервира със
сухар и изкиснато сирене. Сиренето да не съдържа кокосово масло.
Супата може да се пасира и да се сервира като крем супа.
Чай от джоджен
Картофи, моркови и ориз на фурна
Това ястие е подходящо при разстройство, язва, гастрит,
глутенова ентеропатия, подагра, бъбречна недостатъчност и чернодробни болести. Не
е подходящо за диабет и затлъстяване.
Продукти:
100 г ориз;
250 г моркови;
400 г картофи;
1 ч. л. стрит сух джоджен;
1 каф. л. млян кимион;
1 ч. л. стрит девесил;
Сол на вкус.
При хора с ентерити и разстройство да не се добавя черен
пипер, лук, чесън, олио или друга мазнина. Подправките трябва да са стрити на
дребно. Да се използват само подправки, които подпомагат храносмилането.
Начин на приготвяне:
Първо се измива ориза от талка до бистра вода. Картофите
и морковите се белят и се нарязват на дребни парчета. Всичко се слага в
подходяща тава, добавя се солта и подправките, 450 мл вряла вода и тавата се
слага да се пече в предварително загрята фурна на 240 градуса на средно ниво на
фурната. Пече се около 1 час докато се изпари водата. Не се оставя в горещата
фурна, за да не изсъхне ориза. Ястието се поднася охладено.
Оризова вода
Продукти:
1 каф. ч. бял ориз;
5 каф. ч вода;
1 щипка сол.
Начин на приготвяне:
Оризът се измива добре от талка и се слага в студената
вода да се свари с една щипка сол. За деца се прави без сол. Като набъбне и се
свари ориза, водата се прецежда и се дава само вода по една лъжичка на болния,
докато изпражненията започнат да стават кашави. Повече не се дава оризова вода,
защото оризът може за предизвика запек.
Бял ориз с краве масло
Продукти:
1 каф. ч. бял ориз;
3 каф. ч. вода;
Сол на вкус;
30 г краве масло(след консултация с лекар).
Начин на приготвяне:
Оризът се измива и се слага в подходяща тенджера. Налива се водата, слага
се солта и се вари. Като се свари, се добавя кравето масло още дакото оризът е
горещ. Бърка се докато се разтопи. Консумира се охладен.
Оризова каша
Продукти:
1 каф. ч. бял ориз;
3 каф. ч. вода;
Сол на вкус;
2 с. л. олио или 30 г краве масло(след консултация с лекар);
Начин на приготвяне:
Първо се сварява ориза само с вода и сол. С пасатор се
разбива на каша и и се слага мазнината. Не се пържи. Може да се гарнира със
сирене или кашкавал.
Оризова каша може да се направи и от оризово брашно, но
за предпочитане е да се направи от ориз, на който сте му видяли качеството.
Пилешко месо с бял ориз без пържене
Ястието е подходящо за хора в процес на оздравяване и захранване след диаричен синдром. Подходящо е още за хора с язва, гастрит, бъбречни,
чернодробни болести, анемии, подагра, жлъчно-каменна болест, бъбречно-каменна
болест, глутенова ентеропатия. Не е подходящо за хора с диабет и затъстяване.
800 г пилешко месо;
1 ч. ч. бял ориз;
1 глава кромид лук;
3 с. л. олио;
2 ч.л. сол;
Черен пипер на вкус по желание.
Начин на приготвяне:Първо се сварява пилето в студена вода с 1 равна ч. л.
сол до готовност. Ако ври в тенджера под налягане, ври 10-15 мин. и се
изключва. След това месото се изважда, бульонът се прецежда. За хора с подагра
и бъбречни болести бульонът се изхвърля и се готви само с вода.
В подходяща по големина тава се слага ориза, измива се и се добавят 4 ч.ч. прецеден бульон или вода, 1 ч. л. сол и олиото.
Пече се в предварително загрята фурна (може и студена) около 45 мин. до 1 час на 230 градуса с вентилатор. Когато оризът набъбне се добавя нарязаният на дребно лук и черен пипер, ако състоянието го позволява. Пече се още15 минути докато се изпари водата. Ако сложите суровия лук по-рано, оризът може да замирише неприятно на лук.Свинско месо с бял ориз
Продукти:
400 г свинско месо;
1 ч. ч. бял ориз;
1 глава лук;
Сол на вкус;
1 каф. л. риган;
1 каф. л. черен пипер;
1 ч. л. чубрица.
Месото се измива и нарязва на парчета. Слага се в студена вода и ври около 30 мин. Бульонът се прецежда, месото се слага в подходяща тава. Оризът се измива и той се слага в тавата. Слагат се 4 ч. ч. от прецедения бульон, 1 ч. л. сол и се слага да се пече във фурната на 230 градуса. Не се добавя мазнина, защото бульонът е мазен.
Лукът се нарязва на дребно и когато оризът набъбне се слагат лука и подправките, разбърква се и пак се връща в печката. Пече се до извиране на водата.
Хората с бъбречни болести и подагра не трябва да
консумират бульона от месото, защото съдържа много пурини. За тях трябва да се
готви само с вода.
Прекалената консумация на ориз води до запек. Да не се
прекалява с него.