Коледа и Бъдни вечер
Чушки пълнени с боб
Това ястие може да се консумира само от хора, които могат да ядат боб и зеленчуци. Не е подходящо за болни от язва, гастрит, колит, диабет. В ограничено количество да се яде от болни с бъбречна и чернодробна недостатъчност.
Продукти:
12-13 сушени чушки;
250 г сварен зрял боб;
1 с. л Подправка за боб;
1 с. л. джоджен;
1 глава лук;
1 морков;
200 мл доматен сос;
1 ч. л. мащерка;
Сол на вкус;
3-4 с. л. олио.
Първо се сварява боба. Желателно е да се свари предния
ден, защото има боб, който трудно се сварява дори в тенджера под налягане.
Бобът се накосва от вечерта в студена вода. На сутринта водата се изхвърля, налива
се прясна вода, слага се на котлона да кипне заедно с боба. След това водата
отново се изхвърля, налива се друга вода, слага се подправката за боб, 1 ч. л.
джоджен допълнително, 1 ч. л. сол и бобът се оставя да ври до готовност. При
необходимост се долива вода.
Сухите чушки се бланшират във вряла вода за няколко минути и започват да се пълнят с плънката.
Салата с боб, моркови, червено зеле и лук
Ако ви остане малко боб, направете от него салата и я
добавете на масата, ако не ви достига едно ястие, за да станат нечетен брой. Салатата
е много пикантна и не е за болни хора.
Продукти:
5-6 лъжици сварен боб;
70 г червена зелка;
1/2 глава лук;
1/2 морков;
1 скилидка чесън намачкана с преса;
1 с. л. олио;
1 каф. л. горчица;
1 щипка черен пипер;
1 ч. л. оцет или лимонов сок;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
В дълбока чиния или чиния за супа, сложете боба, нарязаните на дребно червено зеле, морков и лук. Отделно направете дресинга като смесите олиото, горчицата, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбъркайте салатата и добавете дресинга.
Ошаф за Бъдни вечер
Сокът на ошафа е подходящ е за всички диети. Консумацията на плодове е ограничена за хора с язва, гастрит, колит и диабет. За диабетици да не се слага допълнително стафиди, а само ябълки, круши и две-три сушени сини сливи.
Продукти:
200 г сушени плодове – ябълки и круши;
30 г стафиди;
30 г сушени сини сливи;
1-2 с. л. мед или еритритол;
Начин на приготвяне:
В тенджера от 4 литра се налива 3 л вода да заври. Като кипне се слагат сушените плодове. Ври докато започне да се променя цвета на водата.
След това се сваля от котлона и се оставя да кисне до вечерта. Ошафът може да
се консумира без захар. Медът се слага накрая в охладения ошаф.
Постни зелеви сърми за Бъдни вечер
Ястието е подходящо за хора с подагра в ремисия, ревматологични
заболявания, цьолиакия, анемия, чернодробни заболявания. Не е подходящо за хора
с диабет, хора с язва и гастрит,
бъбречниа недостатъчност. Болните с диабет могат да си позволят да изядат само
по една - две сърми на ден. Две сърми са 1 Хлебна Единица, ако в една сърмичка
се поставя само по една супена лъжица от плънката.
1 кисела зелка;
1 ч.ч. ориз;
4 ч. ч. вода;
100 г гъби;
1 морков;
1 глава лук;
1 каф. л. черен пипер;
1 ч. л. чубрица;
3-4 с. л. олио;
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се сварява ориза почти до готовност в 3,5 ч. ч. вода ако се вари на микровълнова фурна или с 3 ч. ч., ако се вари на котлона. Като набъбне и поеме цялата вода се сваля от котлона да изстине малко. Гъбите се измиват, почистват, нарязват надребно и се сваряват или пържат до готовност. Може да се изпекат в микровълнова фурна с малко сол, 2 с. л. олио в огнеопорна тенджера с капак за около 15 минути. Лукът се нарязва на дребно. Морковът се бели и се настъргва на едро ренде.
Зелкатасе разделя на листа, изрязва се жилката, листата се разделят на две и от едно листо се правят две сърми. Слага се по 1 с. л. от сместа във всяка сърма. Сърмите се подреждат в подходяща тава или в гювеч.
Салата от кисело зеле
От изрезките на листата, които сте използвали за сърми,
направете салата. Задължително на Бъдни вечер трябва да имате салати под ръка,
за да добавите още едно блюдо на масата, ако ястията са четен брой. На Бъдни вечер на масата трябва да
сложите нечетен брой гозби, като содената питка е отделно блюдо.
Начин на приготвяне:
Нарежете на дребно останалите парченца от киселата зелка,
посолете с червен пипер, добавете 1-2 с. л. олио, украсете с маслина или пресен
магданози сложете салатата в хладилника. Извадете я при необходимост или на
другия ден за мезе.
Зелник / Баница с кисело зеле и праз лук
Продукти:
1 пакет готови кори за баница;
300 г кисело зеле;
2 стръка праз лук;
1 равна с. л. червен пипер;
1 каф. л. черен пипер;
3-4 с. л. олио;
1 каф. л. кимион.
Начин на приготвяне:
Зелето и празия лук се нрязват на дребно и се запържват
за кратко време в тиган с олио. Като се свалят от котлона се добавят подправките.
Разстилат се корите за баница, на всяка кора се слага по малко от плънката и се
навива на руло. Тази баница не се прави
като наложена, защото при рязането и сервирането плънката ще се
разпилее. Рулата от баница се подреждат в тава с малко олио на дъното и от горе
се намазват пак с олио. Пече се на 200 градуса предварително загрята фурна
около 25-30 минути до получаване на желания загар.
Боб – яхния за Бъдни вечер
Нашите прадеди са постили по 40 дни преди Коледа и след такова въздържане от пържено, пикантни
храни, мазнини и не са имали проблем с пържената храна на този ден.
Продукти:
250 г зрял боб;
1 ч. л. сол;
1 с. л. джоджен;
1 с. л. подправка за боб;
2 глави лук;
2 моркова;
2 червени чушки;
4-5 с. л. олио.
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта. На другия ден се изхвърля
водата, налива се прясна вода и се слага да заври на котлона. Като кипне,
първата вода се изхвърля и се налива нова вода. Слагат се 1 ч. л. сол, 1 с. л.
джоджен и бобът се вари до готовност. Като се свари се отдръпва от огъня и
водата, която не се е изпарила при варенето се отделя в друг съд.
Морковите се белят и настъргват на ренде, лукът и чушките
се нарязват на дребно. В тиган се налива олиото и се слагат зеленчуците да се запържат до омекване. След това
постепенно се добавят към сварения боб. Накрая се слагат подправките и вода от
боба според желаната гъстота на яхнията.
P.S. Ако нямате подпровка за боб смесете джоджен 1 с. л.,
сух магданоз 1 с. л., черен пипер 1 каф. л., кимион 1 каф. л. и мащерка 1 ч. л.
Тиквеник за Бъдни вечер
Тиквеникът съм го публикувала в artgurme.blogspot.com. Тук го пиша за пълнота към празника.
Продукти:
кори за баница - 1 пакет от 500 г;
тиква – около 500 г нарязана и обелена;
2 с. л. сушени боровинки;
2 с. л. стафиди;
100 г натрошени орехи;
4-5 с. л олио за намазване на корите и тавата;
100 г захар;
канела - 1 ч.л. на прах;
1 ванилия;
Пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства от семките и обелва. Нарязва се на
малки парчета. Слага се вода да заври на котлона и като кипне се слага тиквата,
така че водата да я покрие. Ври докато омекне. После се изважда от водата и
като изстине се намачква с вилица. Слагат се счуканите орехи, боровинките,
стафидите, ванилията, захарта и канелата.
Налива се олиото в малка чашка и се намазва тавата с
помощта на четка. Тиквеникът може да се направи на руло или като наложена
баница, според желанието и времето с което разполагате. Намазва се тавата с
олио, нареждат се два-три реда от корите, после се разстила пласт от плънката,
после се нареждат отново няколко кори, поръсват се с олио, пак се слага от
плънката и така докато свършат корите. Най-отгоре се поръсва с олио и се
нарязва според желаната форма.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 190-180
градуса за 20-25 минути, докато се зачерви. Като се извади от фурната се
изчаква около 5 мин да изстине и се поръсва с пудра захар.
Пуйка пълнена за Коледа
Продукти:
Една пуйка, почистена от вътрешностите и измита.
За плънката:
1 ч. ч ориз;
1 морков;
250 г гъби;
1 равна с. л. чубрица;
1 каф. л. черен пипер;
1 ч. л. копър;
1 глава лук;
1 голяма кисела зелка;
Карантия от пуйката (ако има);
2-3 с. л. олио;
100 г сланина.
Начин на приготвяне:
Първо се сварява ориза с вода и малко сол в съотношение
на 1 ч. ч. ориз – 3 ч. ч. вода. След
като омекне и набъбне ориза се оставя да се охлади. Гъбите се задушават в малко
олио и вода на котлона в тенджерка или се пекат в микровълнова фурна около 20
мин в йенска тенджера с малко сол и 3 с. л. олио, задължително с похлупак.
Морковът се измива, остъргва се и настъргва на ренде. Като се охлади ориза към
него се добавя ситно нарязания лук, подпровките, гъбите, настъргания на ренде
морков. Всичко се обърква и с тази плънка се пълни пуйката. Не се препълва, за
да не се разкъса при печенето. Зашива се със здрав памучен конец.
От горе пуйката се покрива с листа от кисело зеле, за да не загори. Останалото зеле се нарязва на дребно, разбърква се с останалата плънка от ориза и се разпределя около пуйката от страни в тавата. Наливат се 2 ч. ч. вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече на 220 градуса 1 час и после на 170 градуса още около 2 часа. След това ястието се изважда и се преценява допълнително колко време да се пече докато омекне месото и започне да се отделя от костта.
Тогава се маха фолиото, отстраняват се зелевите листа,
нарязват се на дребно и пак се връщат в тавата. Клечките за зъби се изваждат
внимателно, сланината се връща обратно в ястието. Тавата се връща обратно във
фурната и се пече още 30-40 минути до получаването на желания загар.