Сосове без пържене и диети

 

Сос Бешамел – класически вариант

Този сос се прави с пържене на брашното и е подходящ за всички, които могат да се хранят с пържени храни.  Не е подходящ за хора с непоносимост към млякото и глутенова ентеропатия, защото се прави с пшенично брашно. Ще предложа вариант и без пържене.


Продукти:

2 с. л. брашно (30 г);

30 г краве масло (или 2 с. л. слънчогледово олио);

300 г прясно мляко;

Сол на вкус или според диетата;

1 равна каф. л. индийско орехче или черен пипер.

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган или малка тенджера се разтопява първо маслото, добавя се брашното и се запържва до златист цвят без да изгаря. При постоянно бъркане се налива постепенно прясното мляко. Добре е да се разбърква с телена бъркалка, за да не станат бучки.  Като кипне се сваля от котлона. Ако сосът сатне гъст, добавя се още прясно мляко, ако е рядък ври повече. 



Сос Скордаля

Това е чеснов сос, много популярен в Гърция и подходящ за риба, тиквички, картофи и др. Прави се със суров чесън и не е подходящ за хора със стомашно-чревни заболявания, цьолиакия, диабет.


Продукти:

2-3 филийки стар хляб;

1 с. л. оцет или лимоно всок;

2-3 с. л. зехтин или олио;

1-2 скилидки чесън;

Сол на вкус;

1 щипка черен пипер ( не е задължително);

2 стъка пресен копър или магданоз ( по желание).

Начин на приготвяне:

Хлябът се накисва в студена вода за 15-20 минути. След това се оцежда от водата, слага се в подходяща купа, добавя се олиото, оцета, солта, чесъна и всичко се пасира. В касическия сос няма подправки. Може допълнително да се добави черен пипер, копър и магданоз. На снимката сосът е направен с копър.



Диетичен сос от гъби без пържене

Не е подходящ за хора с чернодробни и бъбречни болести, подагра. При хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия) да се направи с царевично брашно.


Продукти:

300 г гъби печурки;

4 с. л. брашно (пшенично или царевично);

30 г краве масло;

2 с. л. олио;

200 мл прясно мляко;

1 каф. л. риган смлян на  прах;

1 каф. л. черен пипер;

Лук на прах (по желание);

Сол на вкус.

Начин на приготвяне:

В тенджерка се наливат 3 ч. ч. вода (600 мл), добавя се маслото, солта, черния пипер и като кипне се слагат гъбите да се варят около 30 мин. След това брашното се размива в прясното мляко и се изсипва в сместа при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Добавя се ригана и лука. Ако сосът стане много гъст, добавя се вода, ако е рядък се добавя още малко размито брашно. Ври с брашното още 10 минути на 4-та степен. Сосът е подходящ за всички видове меса, пържоли, картофи и др.



Гъбен сос с вино без пържене

Не е подходящ за хора с чернодробни и бъбречни болести, подагра.


Продути:

300 г гъби печурки;

4 с. л. брашно;

50 г краве масло;

200 мл бяло вино;

1 щипка индийско орехче смляно на  прах;

Сол на вкус;

1 каф. л. черен пипер.

Начин на приготвяне:

В тенджерка се наливат 3 ч. ч. вода, добавя се маслото, виното, солта, черния пипер и като кипне се слагат гъбите да се варят около 30 мин. Брашното се размива в малко вода и се изсипва в сместа при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Ако сосът стане много гъст, добавя се вода, ако е рядък се добавя още малко размито брашно. Ври с брашното още 10 минути на 4-та степен. Сосът е подходящ за пържоли,картофи и др.

 



Млечен чеснов сос

Много лесен и бърз за приготвяне сос. Подходящ за всички диети освен при хората с язва, гастрит и колит. За тях сосът да се прави със сух чесън.


Продукти:

400 г кисело мляко;

2-3 скилидки чесън (или 1 каф. л. сух чесън);

3-4 стръка пресен копър (или 1 ч. л. сух копър);

1 с. л. майонеза;

1 ч. л. горчица (да не се слага за хора с язва, гастрит и колит);

Сол на вкус или според  диетата.

Начин на приготвяне:

В купа се изсипва киселото мляко, добавя се намачкания с преса чесън, копъра, солта и майонезата. Всичко се разбърква до еднородна смес. По желание да се добави и горчица.  

 


Доматен сос без пържене

Това е основен сос в българската кухня. Допълва много ястия от националната и световна кухня. Всички домакини трябва да могат да правят основния доматен сос.

Доматеният сос не е подходящ само за хора с язва и гастрит заради киселинността си. За тях доматен сос трябва да се прави от домати, които са добре узрели и не са кисел сорт. Към соса задължително се добавя захар или кимион, за да се неутрализира киселинността.


Продукти:

2-3 добре узрели домата или консерва от домати;

1 глава лук;

Сол на вкус;

2-3 с. л. олио;

1 равна каф. л. черен пипер;

1 каф. л. кимион или 1 ч. л. захар;

1-2 скилидки чесън по желание;

1 с. л. червен пипер.

Според желанията и ястието за което се приготвя соса, може да се добави още босилек, риган, чубрица, магданоз и др. Ако доматите са розови, а искате червен доматен сос, добавете 1 с. л. червен пипер.


Начин на приготвяне:

Доматите се разрязват от към стараната на цвета с остър нож като се прави кръст както е паказано на снимката. Кипва се вода на котлона и се слагат доматите за 1-2 минути да се бланшират. Изваждат се от водата и кората се бели. Ако имате пасатор или блендер, измийте и изчистете доматите, разрежете ги на парчета и ги сложете в блендера да станат на пюре. Кората се смила от блендера и пасатора. Лукът и чесъна се почистват, измиват и нарязват на дребно.


В тенджера се налива 300 мл вода. Като кипне се добавя солта и 2-3 с. л. олио. Слага се нарязаният на дребно лук и чесън. Оставят се да врат под капак докато омекнат. След това се добавя доматеното пюре и сосът ври на умерен огън още поне 25-30 минути докато се сгъсти. Може да сгъстите соса и с 1-2 с. л. брашно размито в 30 мл вода. Накрая се добавят подправките.

 

Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Студен бюфет

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница

Майонези и диети

Десерти със захар