Сосове без пържене и диети
Сос Бешамел – класически вариант
Този сос се прави с пържене на брашното и е подходящ за всички,
които могат да се хранят с пържени храни. Не е подходящ за хора с непоносимост към млякото
и глутенова ентеропатия, защото се прави с пшенично брашно. Ще предложа вариант
и без пържене.
Продукти:
2 с. л. брашно (30 г);
30 г краве масло (или 2 с. л. слънчогледово олио);
300 г прясно мляко;
Сол на вкус или според диетата;
1 равна каф. л. индийско орехче или черен пипер.
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган или малка тенджера се разтопява първо
маслото, добавя се брашното и се запържва до златист цвят без да изгаря. При
постоянно бъркане се налива постепенно прясното мляко. Добре е да се разбърква
с телена бъркалка, за да не станат бучки. Като кипне се сваля от котлона. Ако сосът сатне
гъст, добавя се още прясно мляко, ако е рядък ври повече.
Сос Скордаля
Това е чеснов сос, много популярен в Гърция и подходящ за
риба, тиквички, картофи и др. Прави се със суров чесън и не е подходящ за хора
със стомашно-чревни заболявания, цьолиакия, диабет.
2-3 филийки стар хляб;
1 с. л. оцет или лимоно всок;
2-3 с. л. зехтин или олио;
1-2 скилидки чесън;
Сол на вкус;
1 щипка черен пипер ( не е задължително);
2 стъка пресен копър или магданоз ( по желание).
Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва в студена вода за 15-20 минути. След
това се оцежда от водата, слага се в подходяща купа, добавя се олиото, оцета, солта,
чесъна и всичко се пасира. В касическия сос няма подправки. Може допълнително
да се добави черен пипер, копър и магданоз. На снимката сосът е направен с
копър.
Диетичен сос от гъби без пържене
Не е подходящ за хора с чернодробни и бъбречни болести,
подагра. При хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия) да се направи с царевично
брашно.
Продукти:
300 г гъби печурки;
4 с. л. брашно (пшенично или царевично);
30 г краве масло;
2 с. л. олио;
200 мл прясно мляко;
1 каф. л. риган смлян на
прах;
1 каф. л. черен пипер;
Лук на прах (по желание);
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
В тенджерка се наливат 3 ч. ч. вода (600 мл), добавя се
маслото, солта, черния пипер и като кипне се слагат гъбите да се варят около 30
мин. След това брашното се размива в прясното мляко и се изсипва в сместа при
непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Добавя се ригана и лука. Ако
сосът стане много гъст, добавя се вода, ако е рядък се добавя още малко размито
брашно. Ври с брашното още 10 минути на 4-та степен. Сосът е подходящ за всички
видове меса, пържоли, картофи и др.
Гъбен сос с вино без пържене
Не е подходящ за хора с чернодробни и бъбречни болести,
подагра.
Продути:
300 г гъби печурки;
4 с. л. брашно;
50 г краве масло;
200 мл бяло вино;
1 щипка индийско орехче смляно на прах;
Сол на вкус;
1 каф. л. черен пипер.
Начин на приготвяне:
В тенджерка се наливат 3 ч. ч. вода, добавя се маслото,
виното, солта, черния пипер и като кипне се слагат гъбите да се варят около 30
мин. Брашното се размива в малко вода и се изсипва в сместа при непрекъснато
бъркане, за да не стане на бучки. Ако сосът стане много гъст, добавя се вода,
ако е рядък се добавя още малко размито брашно. Ври с брашното още 10 минути на
4-та степен. Сосът е подходящ за пържоли,картофи и др.
Млечен чеснов сос
Много лесен и бърз за приготвяне сос. Подходящ за всички
диети освен при хората с язва, гастрит и колит. За тях сосът да се прави със
сух чесън.
400 г кисело мляко;
2-3 скилидки чесън (или 1 каф. л. сух чесън);
3-4 стръка пресен копър (или 1 ч. л. сух копър);
1 с. л. майонеза;
1 ч. л. горчица (да не се слага за хора с язва, гастрит и
колит);
Сол на вкус или според
диетата.
Начин на приготвяне:
В купа се изсипва киселото мляко, добавя се намачкания с
преса чесън, копъра, солта и майонезата. Всичко се разбърква до еднородна смес.
По желание да се добави и горчица.
Доматен сос без пържене
Това е основен сос в българската кухня. Допълва много
ястия от националната и световна кухня. Всички домакини трябва да могат да
правят основния доматен сос.
Доматеният сос не е подходящ само за хора с язва и гастрит заради киселинността си. За тях доматен сос трябва да се прави от домати, които са добре узрели и не са кисел сорт. Към соса задължително се добавя захар или кимион, за да се неутрализира киселинността.
Продукти:
2-3 добре узрели домата или консерва от домати;
1 глава лук;
Сол на вкус;
2-3 с. л. олио;
1 равна каф. л. черен пипер;
1 каф. л. кимион или 1 ч. л. захар;
1-2 скилидки чесън по желание;
1 с. л. червен пипер.
Според желанията и ястието за което се приготвя соса,
може да се добави още босилек, риган, чубрица, магданоз и др. Ако доматите са розови,
а искате червен доматен сос, добавете 1 с. л. червен пипер.
Доматите се разрязват от към стараната на цвета с остър
нож като се прави кръст както е паказано на снимката. Кипва се вода на котлона и
се слагат доматите за 1-2 минути да се бланшират. Изваждат се от водата и
кората се бели. Ако имате пасатор или блендер, измийте и изчистете доматите,
разрежете ги на парчета и ги сложете в блендера да станат на пюре. Кората се
смила от блендера и пасатора. Лукът и чесъна се почистват, измиват и нарязват
на дребно.
В тенджера се налива 300 мл вода. Като кипне се добавя
солта и 2-3 с. л. олио. Слага се нарязаният на дребно лук и чесън. Оставят се да врат под капак докато омекнат. След това се добавя доматеното пюре и сосът ври на умерен огън още поне 25-30 минути
докато се сгъсти. Може да сгъстите соса и с 1-2 с. л. брашно размито в
30 мл вода. Накрая се добавят подправките.