Диета при запек (констипация)
Доматите като храна и лечебно средство са много подходящи за регулиране функцията на стомашно-чревния тракт. В Китай ги смятат за плод заради кисело-сладкия им вкус. У нас те са зеленчук и ежедневно участват в храненето на българите. Доматеният сок, сутрин на празен стомах, има очистителен ефект и може да предизвика разстройство у здрави хора. Доматите са идеално средство за очистване на организма при функционален запек: запек следствие на стрес, промяна в климата, условията на живот и пр. Студената испанска доматена супа Гаспачо, както и вариантите на българската доматена супа, охлаждат организма с кисело-сладкия си вкус и регулират стомашно-чревния тракт. Лечебният ефект на хибридните домати е много по-слаб от оригиналните български домати, които произвеждахме по време на социализма.
Българската
доматена супа се консумира студена, но не ледена. В зависимост от
здравословното състояние, ако искате да
получите очистителен ефект, трябва да сложите в супата поне три домата. Ако
нямате нужда от разхлабитено, направете
супата само с един домат. Всички видове доматена супа могат да се консумират със сирене.
Реакцията на
стомашно-чревния тракт към доматеното пюре, доматената супа и доматения сок е
индивидуална и всеки един човек трява да изпробва колко домати може да изяде
без разхлабителен ефект и каква количество домати му е необходимо, за очистителен
ефект. Обикновено една чаша от 200 мл доматен сок на гладно сутрин е достатъчна за изява
на очистителен ефкт.
Ако трябва
да ходите някъде или да пътувате – внимавайте с доматите!
Сладко от рози при запек
През летните горещини и при пътуване запекът е много честа проява на стрес в организма. Когато не е болестно състояние е по-добре да се използват природни средства за премахването му.
Сладкото от българската маслодайна Роза дамасцена (Rosa damascena ) е прекрасно средство против запек в горещините на морето. Продава се като сувенир в много градове на страната.
Да не се
прекалява с розовото сладко. За предизвикване на разстройство са необходими 2-3
чаени лъжички от сладкото. Може да се намаже на филийка с краве масло. Голямото
количество розово сладко предизвиква разстройство и при тежък запек може да
доведе до рагади и разкъсвания на ануса.
Доматена супа с тиквички и ориз
Тази супа не
е подходяща за хора с хроничен запек, защото оризът запича. Препоръчва се за
хора без проблеми с дефекацията (изхождане по голяма нужда). Може да се
консумира от хора с диабет, глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични
болести, анемия, бъбречни и чернодробни заболявания. С внимание да се
консумира от хора с активна язва или
гастрит.
250 г
домати;
1 тиквичка;
1 морков;
1 сурова
чушка;
1 глава
кромид лук;
1-2 скилидки
чесън;
2 с. л.ориз;
1 ч. л. сол;
3 с. л.
олио;
Черен пипер и кимион на вкус;
Начин на
приготвяне:
Тиквичката,
чушката и моркова се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се слага
първо водата и ориза. Той може да се сложи в студена вода. Като кипне водата се
слага 1 ч. л. сол и се добавят
тиквичката, чушката, моркова. Продуктите
се оставят да се сварят до готовност. След това се добавя олиото, лука и
чесъна. Накрая се прибавя доматеното пюре. Като кипне се слагат подправките и ястието се сваля от котлона. Супата
може да се застрои с 1 жълтък от яйце и 30 мл прясно мляко.
Доматена супа с картофи и фиде
Супата е
подходяща за хора с хроничен запек, подагра, ревматологични болести, анемия,
бъбречни и чернодробни заболявания. С внимание да се консумира от хора с диабет, язва или гастрит. Не е
подходяща за хора с глутенова ентеропатия.
Продукти:
250 г
домати;
1 картоф;
1 морков;
1 сурова
чушка;
1 глава
кромид лук;
1-2 скилидки
чесън;
3 с. л.
натрошено фиде;
1 ч. л. сол;
3 с. л.
олио;
Черен пипер и кимион на вкус;
Начин на
приготвяне:
Картофът, чушката и моркова се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се кипва вода, слага се 1 ч. л. сол и зеленчуците се оставят да се сварят докато омекнат. След това се добавя олио, фиде, а накрая лука и чесъна.
Като се свари всичко се прибавят доматите. Подправките се слагат накрая и ястието се сваля от котлона. Супата може да се застрои с жълтък от яйце, прясно или кисело мляко.
Доматена супа с тиквички и царевично брашно
Тази супа е
подходяща за хора с хроничен запек, диабет, глутенова ентеропатия, подагра,
ревматологични болести, бъбречни и чернодробни заболявания, анемия. С внимание да се консумира от хора с язва или гастрит.
250 г
домати;
1 тиквичка;
1 морков;
1 сурова
чушка;
1 глава
кромид лук;
1-2 скилидки
чесън;
2 с. л.
царевично брашно;
1 ч. л. сол;
3 с. л.
олио;
Черен пипер
и кимион на вкус;
Магданоз.
Начин на
приготвяне:
Тиквичката,
чушката и моркова се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се кипва
вода, слага се 1 ч. л. сол и тиквичката, чушката и моркова се оставят да се
сварят докато омекнат. След това се добавя олиото, лука, чесъна и веднага след
тях размитото във вода царевично брашно, което трябва да сгъсти супата. Доматите се настъргват на ренде и се
прибавят на края. Като се сложат подправките, ястието се сваля от котлона. Супата може да се застрои с
яйце и прясно мляко.
Супа Гаспачо-испанска
Това е
традиционна испанска доматена супа, която се прави в горещите райони на Испания
през лятото. Супата се консумира студена и има охлаждащо действие върху тялото. Поради това, че зеленчуците се сервират студени и без предварителна топлинна обработка, тя е по-груба като храна и няма щадящо действие върху стмаха както българските доматени супи. Показанията са същите както при салата от домати, краставици, чушки и лук.
400 г домати;
1 зелена
чушка;
200 г
краставици;
1-2 скилидки
чесън;
½ глава
кромид лук;
Пресен
босилек по желание;
Сол, черен
пипер, балсамов оцет и зехтин (или олио) на вкус.
Люта чушка за
здрави хора. В оригиналната испанска рецепта се добавят и листа от кориандър.
Аз украсих супата с листа от босилек.
Начин на
приготвяне:
Всички
зеленчуци се измиват, нарязват се и се слагат в блендер или купа за пасиране.
Добавя се солта, черния пипер, лука нарязан на дребно и зехтина. Всичко се
пасира до еднородна смес с блендер или пасатор. Доматите може да са кисели, за
това сложете оцет след като сте опитали супата. Трбва да имате в предвид, че
оцетът запича. Като приготвите супата, сложете я в хладилника да се охлади.
Украсете я с малко пресен босилек или магданоз и я поднесете. Супата се сервира
студена.
Доматен сок
По времето
на социализма в ресторантите и някои заведения за хранене се сервираше и
доматен сок с алкохолни питиета като мезе.
Доматеният
сок се приготвя от един средно голям домат. Доматът се измива, нарязва се на парчета и се слага в блендер или буркан
за пасиране. За по-добър очистителен ефект към сока се добавя 1-2 с. л. олио,
които се пасираат заедно с домата. Количеството на доматения сок да не е
по-голямо от 200 мл.
Салата от домати
Ако нямате
време за приготвяне на супа или доматен сок, нарежете си един домат сутрин за
закуска, сложете му малко олио, сол и го изяжте преди другата храна.
1 голям
домат;
2 с. л.
олио;
Сол на вкус.
Начин на
приготовяне:
Доматът се
измива, нарязва се на парчета, добавя се
солта и олиото. В този вид салатата може да се консумира като първа закуска
вместо доматен сок. Ако искате да получите очистителен ефект не се добавя лук и
други подправки към салатата.