Диета при запек (констипация)

 

Доматите като храна и  лечебно средство са много подходящи за регулиране функцията на стомашно-чревния тракт. В Китай  ги смятат за плод заради кисело-сладкия им вкус. У нас те са зеленчук и ежедневно участват в храненето на българите. Доматеният сок, сутрин на празен стомах, има очистителен ефект и може да предизвика разстройство у здрави хора. Доматите са идеално средство за очистване на организма при функционален запек: запек следствие на стрес, промяна в климата, условията на живот и пр. Студената испанска  доматена супа Гаспачо, както и вариантите на българската доматена супа, охлаждат организма с кисело-сладкия си вкус и регулират стомашно-чревния тракт. Лечебният ефект на хибридните домати е много по-слаб от оригиналните български домати, които произвеждахме  по време на социализма.

Българската доматена супа се консумира студена, но не ледена. В зависимост от здравословното  състояние, ако искате да получите очистителен ефект, трябва да сложите в супата поне три домата. Ако нямате нужда от разхлабитено, направете  супата само с един домат. Всички видове доматена супа могат да се консумират със сирене.

Реакцията на стомашно-чревния тракт към доматеното пюре, доматената супа и доматения сок е индивидуална и всеки един човек трява да изпробва колко домати може да изяде без разхлабителен ефект и каква количество домати му е необходимо, за очистителен ефект. Обикновено една  чаша от 200 мл  доматен сок на гладно сутрин е достатъчна за изява на очистителен ефкт.

Ако трябва да ходите някъде или да пътувате – внимавайте с доматите!

 


Сладко от рози при запек

През летните горещини и при пътуване запекът е много честа проява  на стрес в организма. Когато не е болестно състояние е по-добре да се използват природни средства за премахването му.


Сладкото от българската маслодайна Роза дамасцена (Rosa damascena )  е прекрасно средство против запек в горещините на морето. Продава се като сувенир в много градове на страната.

Да не се прекалява с розовото сладко. За предизвикване на разстройство са необходими 2-3 чаени лъжички от сладкото. Може да се намаже на филийка с краве масло. Голямото количество розово сладко предизвиква разстройство и при тежък запек може да доведе до рагади и разкъсвания на ануса. 




Доматена супа с тиквички и ориз

Тази супа не е подходяща за хора с хроничен запек, защото оризът запича. Препоръчва се за хора без проблеми с дефекацията (изхождане по голяма нужда). Може да се консумира от хора с диабет, глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични болести, анемия, бъбречни и чернодробни заболявания. С внимание да се консумира  от хора с активна язва или гастрит.

Продукти:

250 г домати;

1 тиквичка;

1 морков;

1 сурова чушка;

1 глава кромид лук;

1-2 скилидки чесън;

2 с. л.ориз;

1 ч. л. сол;

3 с. л. олио;

Черен пипер и кимион на вкус;

Начин на приготвяне:

Тиквичката, чушката и моркова се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се слага първо водата и ориза. Той може да се сложи в студена вода. Като кипне водата се слага 1 ч. л. сол и се добавят тиквичката, чушката, моркова.  Продуктите  се оставят да се сварят до готовност. След това се добавя олиото, лука и чесъна. Накрая се прибавя доматеното пюре. Като кипне се слагат подправките и ястието се сваля от котлона. Супата може да се застрои с 1 жълтък от яйце и 30 мл прясно мляко.


Доматена супа с картофи и фиде

Супата е подходяща за хора с хроничен запек, подагра, ревматологични болести, анемия, бъбречни и чернодробни заболявания. С внимание да се консумира  от хора с диабет, язва или гастрит. Не е подходяща за хора с глутенова ентеропатия.

Продукти:

250 г домати;

1 картоф;

1 морков;

1 сурова чушка;

1 глава кромид лук;

1-2 скилидки чесън;

3 с. л. натрошено фиде;

1 ч. л. сол;

3 с. л. олио;

Черен пипер и кимион на вкус;

Начин на приготвяне:

Картофът, чушката и моркова се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се кипва вода, слага се 1 ч. л. сол и зеленчуците се оставят да се сварят докато омекнат. След това се добавя олио, фиде, а накрая лука и чесъна.




 Като се свари всичко се прибавят доматите. Подправките се слагат накрая и ястието се сваля от котлона. Супата може да се застрои с  жълтък от яйце, прясно или кисело мляко.




 

Доматена супа с тиквички и царевично брашно

Тази супа е подходяща за хора с хроничен запек, диабет, глутенова ентеропатия, подагра, ревматологични болести, бъбречни и чернодробни заболявания, анемия. С внимание да се консумира  от хора с язва или гастрит.

Продукти:

250 г домати;

1 тиквичка;

1 морков;

1 сурова чушка;

1 глава кромид лук;

1-2 скилидки чесън;

2 с. л. царевично брашно;

1 ч. л. сол;

3 с. л. олио;

Черен пипер и кимион на вкус;

Магданоз.

Начин на приготвяне:

Тиквичката, чушката и моркова се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се кипва вода, слага се 1 ч. л. сол и тиквичката, чушката и моркова се оставят да се сварят докато омекнат. След това се добавя олиото, лука, чесъна и веднага след тях размитото във вода царевично брашно, което трябва да сгъсти супата. Доматите се настъргват на ренде и се прибавят на края. Като се сложат подправките, ястието се сваля от котлона. Супата може да се застрои с яйце и прясно мляко.



Супа Гаспачо-испанска

Това е традиционна испанска доматена супа, която се прави в горещите райони на Испания през лятото. Супата се консумира студена и има охлаждащо действие върху тялото. Поради това, че зеленчуците се сервират студени и без предварителна топлинна обработка, тя е по-груба като храна и няма щадящо действие върху стмаха както българските доматени супи. Показанията са същите както при салата от домати, краставици, чушки и лук.

Продукти:

400 г  домати;

1 зелена чушка;

200 г краставици;

1-2 скилидки чесън;

½ глава кромид лук;

Пресен босилек по желание;

Сол, черен пипер, балсамов оцет и зехтин (или олио) на вкус.

Люта чушка за здрави хора. В оригиналната испанска рецепта се добавят и листа от кориандър. Аз украсих супата с листа от босилек.

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се измиват, нарязват се и се слагат в блендер или купа за пасиране. Добавя се солта, черния пипер, лука нарязан на дребно и зехтина. Всичко се пасира до еднородна смес с блендер или пасатор. Доматите може да са кисели, за това сложете оцет след като сте опитали супата. Трбва да имате в предвид, че оцетът запича. Като приготвите супата, сложете я в хладилника да се охлади. Украсете я с малко пресен босилек или магданоз и я поднесете. Супата се сервира студена.

 

Доматен сок

По времето на социализма в ресторантите и някои заведения за хранене се сервираше и доматен сок с алкохолни питиета като мезе.



Доматеният сок се приготвя от един средно голям домат. Доматът се измива, нарязва  се на парчета и се слага в блендер или буркан за пасиране. За по-добър очистителен ефект към сока се добавя 1-2 с. л. олио, които се пасираат заедно с домата. Количеството на доматения сок да не е по-голямо от 200 мл. 






Салата от домати

Ако нямате време за приготвяне на супа или доматен сок, нарежете си един домат сутрин за закуска, сложете му малко олио, сол и го изяжте преди другата храна.

Продукти:

1 голям домат;

2 с. л. олио;

Сол на вкус.

Начин на приготовяне:

Доматът се измива, нарязва се  на парчета, добавя се солта и олиото. В този вид салатата може да се консумира като първа закуска вместо доматен сок. Ако искате да получите очистителен ефект не се добавя лук и други подправки към салатата. 




Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Студен бюфет

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница

Майонези и диети

Десерти със захар