Каша без пържене и диети

 

Кашата е щадяща стомаха храна. Подходяща е както за деца от най-ранна възраст, така и за тежко болни хора, които не могат да се хранят с твърда храна. Кашата може да се пасира при необходимост. С каша могат да се хранят хора от всички възрасти.

 

Каша от коприва без пържене

Кашата от коприва може да се направи както от прясна, така и от изсушена коприва. Копривата съдържа много желязо и е подходяща за хора с анемия, и като здравословна храна за всички. За хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия) кашата да се прави с царевично брашно.


Продукти:

350- 400 г прясна коприва (или 3 с. л. суха коприва);

1 глава лук;

1 морков;

2 скилидки чесън (по желание);

2 с. л. брашно (пшенично или царевично);

3 с. л. олио;

1 ч. л. сух джоджен;

1 ч. л. червен пипер;

1 каф. л. черен пипер;

Магданоз;

Сол на вкус или според диетата.

Начин на приготвяне:

Копривата се измива и бланшира във вряла вода ако е прясна. В тенджера се слага около 500 мл вода и копривата се попарва в нея за 5-6 минути. Изважда се, нарязва се на дребно и се връща отново във водата. Като кипне водата отново, в нея се добавят нарязаните на дребно лук, чесън и настърган на дребно ренде морков. Добавя се солта, олиото и всички зеленчуци врат под капак докато омекнат. След около 15-30 минути брашното се размива в 150 мл вода и се добавя към сварените зеленчуци. Бърка се непрекъснато, за да не загори. Котлонът се намалява и кашата ври още 3-4 минути. Ако е гъста се добавя още вода, ако е рядка – брашно до получаване на желаната гъстота. Накрая се добавят подправките и кашата се сваля от огъня.

Вкусът на кашата е по-различен от другите каши направени с пържено брашно. Направена по този начин, кашата  е подходяща и за деца.



Каша от гъби без пържене

Вкусът на кашата не е същия като на  другите каши направени с пържено брашно. Кашата от гъби не е подходяща за деца. Гъбите  лесно се развалят и стават отровни, дори и след като стоят в хладилник. Да не се консумират гъби престояли повече от 3 дни.


Продукти:

400 г гъби печурки;

1 глава лук;

1 морков;

2 скилидки чесън (по желание);

2 с. л. брашно (пшенично или царевично);

3 с. л. олио;

1 каф. л. черен пипер;

1 с. л. червен пипер;

Магданоз;

Сол на вкус или според диетата.

Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се слага около 500 мл вода и гъбите се слагат да се сварят с 2-3 с. л. олио и сол около 20 минути. Като започнат да омекват, към тях добавят нарязаните на дребно лук, чесън и настъргания на дребно ренде морков. Добавя се солта, олиото и всички зеленчуци врат под капак докато омекнат. След около 15-30 минути брашното се размива в 150 мл вода и се добавя към сварените зеленчуци. Бърка се непрекъснато, за да не загори. Котлонът се намалява и кашата ври още 3-4 минути. Ако е гъста се добавя още вода, ако е рядка – брашно до получаване на желаната гъстота. Накрая се добавят подправките и кашата се сваля от огъня. Сервира се поръсена с магданоз.


Популярни публикации:

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ВТОРА СТРАНИЦА

Салати за хора с язва или гастрит

ДИЕТА ПРИ ЗАХАРНА БОЛЕСТ / ДИАБЕТ 2-ри тип

Студен бюфет

Салати и диети - втора страница

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ ПРИ ПОДАГРА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ - ПЪРВА СТРАНИЦА

ДИЕТА ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ

ЗАКУСКИ И ДИЕТИ - втора страница

Майонези и диети

Десерти със захар