Каша без пържене и диети
Кашата е
щадяща стомаха храна. Подходяща е както за деца от най-ранна възраст, така и за
тежко болни хора, които не могат да се хранят с твърда храна. Кашата може да се
пасира при необходимост. С каша могат да се хранят хора от всички възрасти.
Каша от коприва без пържене
Кашата от
коприва може да се направи както от прясна, така и от изсушена коприва.
Копривата съдържа много желязо и е подходяща за хора с анемия, и като
здравословна храна за всички. За хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия)
кашата да се прави с царевично брашно.
350- 400 г
прясна коприва (или 3 с. л. суха коприва);
1 глава лук;
1 морков;
2 скилидки
чесън (по желание);
2 с. л.
брашно (пшенично или царевично);
3 с. л.
олио;
1 ч. л. сух
джоджен;
1 ч. л.
червен пипер;
1 каф. л.
черен пипер;
Магданоз;
Сол на вкус
или според диетата.
Начин на
приготвяне:
Копривата се
измива и бланшира във вряла вода ако е прясна. В тенджера се слага около 500 мл
вода и копривата се попарва в нея за 5-6 минути. Изважда се, нарязва се на дребно
и се връща отново във водата. Като кипне водата отново, в нея се добавят
нарязаните на дребно лук, чесън и настърган на дребно ренде морков. Добавя се
солта, олиото и всички зеленчуци врат под капак докато омекнат. След около
15-30 минути брашното се размива в 150 мл вода и се добавя към сварените
зеленчуци. Бърка се непрекъснато, за да не загори. Котлонът се намалява и
кашата ври още 3-4 минути. Ако е гъста се добавя още вода, ако е рядка – брашно
до получаване на желаната гъстота. Накрая се добавят подправките и кашата се сваля
от огъня.
Вкусът на
кашата е по-различен от другите каши направени с пържено брашно. Направена по
този начин, кашата е подходяща и за
деца.
Каша от гъби без пържене
Вкусът на
кашата не е същия като на другите каши направени с пържено брашно. Кашата от гъби
не е подходяща за деца. Гъбите лесно се
развалят и стават отровни, дори и след като стоят в хладилник. Да не се консумират
гъби престояли повече от 3 дни.
Продукти:
400 г гъби
печурки;
1 глава лук;
1 морков;
2 скилидки
чесън (по желание);
2 с. л.
брашно (пшенично или царевично);
3 с. л.
олио;
1 каф. л.
черен пипер;
1 с. л.
червен пипер;
Магданоз;
Сол на вкус
или според диетата.
Начин на
приготвяне:
Гъбите се
измиват и нарязват на дребни парчета. В тенджера се слага около 500 мл вода и гъбите
се слагат да се сварят с 2-3 с. л. олио и сол около 20 минути. Като започнат да
омекват, към тях добавят нарязаните на дребно лук, чесън и настъргания на
дребно ренде морков. Добавя се солта, олиото и всички зеленчуци врат под капак
докато омекнат. След около 15-30 минути брашното се размива в 150 мл вода и се
добавя към сварените зеленчуци. Бърка се непрекъснато, за да не загори.
Котлонът се намалява и кашата ври още 3-4 минути. Ако е гъста се добавя още
вода, ако е рядка – брашно до получаване на желаната гъстота. Накрая се добавят
подправките и кашата се сваля от огъня. Сервира се поръсена с магданоз.